Alpinistični odsek - Novice

Štiri stene pod Skuto

Objavljeno: 1.10.2015, zadnja sprememba 13.10.2015 ob 14:51 Št. ogledov: 1838

Skoraj 70 let mineva, odkar se planinci, ki zahajajo v bližino Skute in se znajdejo v takšnih ali drugačnih težavah, lahko zatečejo v zavetišče na robu Malih podov nad Žmavcarji. Na višini 2045 m jih sedaj pričakuje nov, moderni objekt, ki je plod sodelovanja OFIS arhitektov, AKT-a II, ŠD Freeaproved, Univerze Harvard in PD Ljubljana Matica.

Prvi bivak, foto: ArhivV nepolnih 70-tih letih se je arhitektura in pristop h gradnji gorskih objektov bistveno spremenil. Prvi bivak, zgrajen leta 1946, je idejno zasnoval takratni predsednik Planinskega društva Slovenije, arhitekt Vlasto Kopač.

Leseno konstrukcijo, obito v pločevino, je odlikovala izredna funkcionalnost. Sčasoma pa ga je načela lesna goba in potrebno ga je bilo zamenjati.

Tako je leta 1981 PD Ljubljana-Matica postavila novo, večje zatočišče preproste kvadrataste oblike z 12 ležišči. Tudi zanj je bila značilna visoka funkcionalnost, saj so ga projektirali tisti, ki so veliko svojega časa preživeli v gorah, na čelu z Janezom Golobom, za izvedbo pa je poskrbel Drago Metljak. Kljub relativno dobri ohranjenosti, se je ta letos umaknil in prepustil mesto novemu, tretjemu po vrsti.

Drugi bivak, foto: Jošt Gantar

Ideja za današnji bivak, je nastala znotraj Šole za arhitekturo univerze Harvard iz Bostona, ZDA. Študentje, pod mentorstvom Špele Videčnik in Roka Omana, so lansko jesen pripravili štirinajst predlogov za planinsko zatočišče v slovenskem visokogorju. Upoštevali so, da mora osnova temeljiti na stavbnih elementih, materialih, strukturah in oblikah, ki so značilni za tradicionalno alpsko arhitekturo. Izbrana različica Fredericka Kima, Katie MacDonald in Erin Pellegrino, po mnenju mentorjev, najbolje povzema karakter strme dvokapnice, značilna za številne tradicionalne lesene gradnje v slovenskih gorah. Kljub temu, pa je delno spremenjena in prilagojena statičnim razmeram ter boljši funkcionalnosti glede na priporočila statika, planincev in alpinistov.

Gradnja novega bivaka, foto: OFIS arhitektiSestavljen je iz treh modulov, od katerih je v prvem vhod, odložišče za opremo in mizica za kuhanje. V drugem se nahaja spalnica s prostorom za druženje, medtem, ko je zadnji prostor namenjen izključno počitku. Obe stranski steni sta stekleni in ponujata panoramski pogled v dolino in Skuto. Steklo je močno, troslojno, debeline dimenzionirane in preračunane glede na možne ekstremne vremenske razmere, ki bi lahko škodovale konstrukciji. Streha oziroma pročelje bivaka ustreza ekološkim standardom, saj je narejena iz reciklirane snovi. Medtem ko, barvno in oblikovno bivak sovpada s skalnato okolico, minimalistično notranjost krasi macesnov les.

Postavitev bivaka je plod sodelovanja. Končna izvedba in postavitev je delo ekipe Alpinističnega odseka PD Ljubljana Matica, ki pa ne bi bila mogoča brez številnih partnerjev.

Za inženiring in svetovanje je skrbelo ŠD Freeapproved, za statiko AKT II, helikopterske prevoze pa je omogočila Slovenska vojska in ekipa Gorske reševalne službe - postaja Ljubljana.

Novi bivak pod Skuto, foto: Anže ČoklZahvaljujemo se tudi ostalim, ki so sodelovali in sponzorirali projekt: Permiz-Grosuplje, Projecta-Ljubljana, Višinska dela Orti, Rieder Smart Elements-Austria, Ravago-Štore, Guardian Europe-Luxemburg, Hilti-Trzin, PGM Hotič, Geodetski inštitut Slovenije, Bossplast-Grosuplje, ter vsem ki so tako ali drugače pomagali.

Bivak stoji zaradi širokega sodelovanje vseh vključenih v ta projekt. Naj na takšnih temeljih še dolgo kljubuje času in vremenu ter nudi varno in toplo zatočišče utrujenim in počitka potrebnim planincem. To je želja vseh sodelujočih.

S 1.10.2015 je novi bivak možno uporabljati v polni funkcionalnosti.

Osnovni podatki o bivaku.


Komentarji - Dodaj komentar