Aschenbrenner in helikopter

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
GregorM
Prispevkov: 450
Pridružen: 09 Feb 2005, 14:47

V soboto sem plezal originalnega Aschenbrennerja v Travniku. Vse je šlo gladko do zadnjega malo težjega raztežaja, ko si je soplezalec izpahnil ramo. Na srečo je takrat plezal kot drugi. Spustil sem ga nazaj na štant in odabzajlal do njega. Po nekaj neuspešnih poskusih ravnanja rame sva se odločila, da poskusiva poklicat 112, če ne bodo mogli pomagat, se pa lotiva dolgotrajnega spuščanja čez 3/4 stene ali dvigovanje na škripec do vrha. Na srečo je vodja reševanja iz GRS Rateče dobro poznal smer in sva se hitro dogovorila za potek reševanja. Med čakanjem na helikopter sem še na škripec zvlekel soplezalca na naslednji štant, da sva bila ven izpod previsov.

Slika
Čez slabo uro je jekleni ptič le priletel in začel spuščati reševalca. Ampak je bila stena še vedno preveč strma in se ji ni mogel dovolj približati.

Slika
Reševalec je bil opremljen s teleskopsko palico s kavljem, s katerim se lahko potegne k ponesrečencu. Jaz sem mu držal najin štrik, on pa se je guncal v zraku in ga lovil s svojim kavljem. Po mnogo poizkusih je ribolov le obrodil sadove in reševalec se je potegnil na štant. Soplezalca sem že prej odvezal in je bil pripravljen na eni vponki, tako da sem ga samo pripel na reševalca, odpel iz štanta in že sta odnihala iz stene.

Zdaj sem pa ostal sam. Ponavadi sicer priletijo še po soplezalca, oprema pa ostane v steni. Ampak meni to ni dišalo, ker sem smer dobro poznal in vedel, da do vrha ni več težav. Zato sem se zahvalil za reševanje, zvil štrik in odsoliral ven.

Slika
Ko sem zlezel čez rob, je vzhajala polna luna, iz doline je pa pihal rahel vetrič v ravno pravi smeri. Na srečo sem imel s seboj majhno jadralno padalo in si prihranil dolg sestop na Vršič.

Medtem ko sem jaz plezal ven, so zdravniki na Jesenicah soplezalcu naravnali ramo in ga odpustili iz bolnice ravno takrat, ko sem se pripeljal mimo. Na koncu sva se odpeljala domov, kot da greva iz običajnega izleta, seveda zelo hvaležna GRS Rateče, posadki helikopterja in osebju jeseniške urgence.
 
 
 
 
 
 
 
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

V Travniku sta plezalca odreagirala briljantno, Gorenjci seveda poznajo reševalno delo, piloti tudi.
Samo dobre zgodbe so važne, bi rekel Šrauf.

Kot pojasnilo, za kako veliko smer gre tam, prilagam svojo skico iz "leta 00".
Ob tem pa sprašujem, če je prečnica iz originalne smeri v levo proti Varianti in Bunkerju, kjer je štorija verjetno dogajala, premalo ocenjena. V spominu so mi tam težave okoli VI- in ne zgolj (moja nekdanja oznaka) V.
Slika
Odgovori