Avstrija - Grossvenediger - nadaljevalna šola

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Uporabniški avatar
Rado Uroslav
Prispevkov: 20
Pridružen: 30 Jun 2020, 12:56
Ime in priimek: Uroš Radosavljević

Živjo!

9. in 10. oktobra se je na Grossvenedigerju v sosednji Avstriji odvijala ledeniška tura nadaljevalne alpinistične šole.

Odpeljali smo se v zgodnjih jutranjih urah in tisti, ki nismo vozili, smo imeli med trourno vožnjo možnost nadoknaditi nekaj spanca.

Na izhodišču, blizu vasi Hinterbichl, nas je pričakala gosta jutranja megla in prijetno hladne temperature, ki so narekovale tempo hitre priprave na nekaj ur trajajoč vzpon mimo koče Johannishűtte (do tam pelje tudi turstični taksi) do dnevnega cilja Defreggerhaus na 2992 m. Megla se je vmes že razkadila, hlad je pritisnil in pokazali so se izjemni razgledi - skoraj do Benetk, kot pravi stara legenda. Vreme je bilo res izjemno!
Slika

Slika

Slika

Slika


Med krajšim obrokom smo sestavili plan popoldneva, ki je bil orientiran na spoznavanju tehnike hoje po ledeniku in reševanja v primeru padca v ledeniško razpoko. Našli smo primerno zev/razpoko ter se učili drug drugega reševati s predstavljenimi tehnikami. Učili smo se tudi drug od drugega ter postopoma in s premisleki izvajali ter izpopolnjevali tehniko reševanja. Ob prihodu nazaj v kočo smo vsi čutili nekoliko večjo utrujenost kot bi jo sicer - višina in redek zrak na 3000 m se opazi.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


V prenatrpani zimski sobi smo s Slovaki preživeli noč, naslednji dan pa smo imeli možnost naučeno preizkusiti v praksi. Pod budnim očesom bolj izkušenih smo ubrali deloma narejeno gaz in kajkmalu spoznali, da špaltne niso štos. Kljub trdnim zaplatam snega so se večkrat dogajali manjši udori. Dojeli smo, da je kljub dobrim razmeram navezanost v tem okolju vsekakor velikega pomena.


Slika
Zadnje preverjanje če imamo vse :)


Slika

Slika

Slika

Slika


Grossvendigerjev vrh od zahodne pa do južne strani obdajajo relativno položni ledeniki, le na jugozahodni strani je nagib strmejši. Okoli njega sta v radiju kilometra še dva 150 in 200m nižja vrhova: Hohes Aderl na jugovzhodu in "mlajši bratec" Kleinvenedigger na severovzhodu. Ves dan smo opazovali, kako veter na vrhu vrtinči sneg in vedeli smo, da bo občutek mraza precej večji.

Priti na vrh je bilo naporno. Zadnje 100 višinskih metrov se je vleklo v neskončnost, veter je enakomerno in precej močno pihal s severa in nekaterim so že rahlo primrznili zgornji sloji kože. Zadrževanje na vrhu ne bi bila možnost, če ne bi Blaž našel položnejšega zavetrnega odseka pod grebenom minuto stran od vrha. Tam smo se lahko razkomotili, na hitro nekaj pojedli in v miru odtalili mrzle prste.

Na poti navzdol nismo imeli težav. Premikali smo se precej hitro in v 2 urah že bili nazaj pri koči. Tam smo naredili krajši postanek, segreli vodo in se odpravili nazaj proti avtu.

Slika

Slika

Ob prihodu se nam je zdela zanimiva percepcija dojemanja časa - iz parkinga smo odšli šele včeraj, zdelo pa se je kot da smo tu že nekaj dni.

Izkušnja je bila vrhunska! Hvala tistim, ki ste imeli prste vmes pri organizaciji, še posebej pa Blažu, Žigu, Kaji in Nataši, ki so nam kot bolj izkušeni svetovali iz prve roke.

 
2 crimp or not 2 crimp? Jam!
Odgovori