Kogel – Nirvana (Prva prosta ponovitev)

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
un
Prispevkov: 190
Pridružen: 03 Jan 2011, 23:00
Ime in priimek: griljo

Leta 1993 je bil band z imenom Nirvana na višku popularnosti, zato bi lahko sklepali, da sta prva plezalca mogoče poslušala njihovo glasbo. Mogoče sta Tomaž Humar in Klemen Mali sredi strmih plošč Kogla doživela razsvetljenje. Kdo bi vedel. S krempeljci tehničariti po tistih ploščah mora biti zelo zahtevna izkušnja. Zato je potrebno dati čast in slavo prvenstvu.

Slika
Meni je najljubši komad od Nirvane – The man who sold the World. In če boste pobrskali po spletu boste ugotovili, da je komad v resnici prvi izvajal David Bowie. Podobna reč se je namreč zgodila v našem primeru. Vsaj meni se je včeraj tako zazdelo😊
Da ne bom predolg…
Včeraj sva z Borom Levičnikom opravila prvo prosto ponovitev Nirvane v Koglu. Če sem natančen jo je opravil Bor. Ampak pojdimo po vrsti.
Idejo o smeri mi je Bor predstavil jeseni leta 2020, ko sva s precej manj moči v rokah kot danes - prvič zagrizla v smer. Prvi raztežaj, ki je že nosil prosto oceno (VII+), sva najprej očistila, dodala nekaj klinov in ga prosto preplezala. Plošča v drugem raztežaju nama je vzela nekoliko več časa. Pravzaprav cel hladen dan. Mrzli prsti in možnost padca na polico naju niso prosto spustili čez ta detajl. Sestopiva.

Slika
Naslednjič se vrneva s Klemnovim ''žegnom'' in vrtalko. Zavrtava 1 sveder. Splezava drugi raztežaj (VII). V tretjem se nama spet zatakne. Podobna zgodba: Mrzel dan, strah padca na plošče spodaj in kratek balvanski problem. Odločiva se da zavrtava. 1 sveder. Splezava tretji raztežaj (VII). Nato preplezava še previsno steno nad polico (VIII ali pa VIII-?). Nad tem pa nama zmanjka časa in moči, da bi prišla do A3 raztežaja v zgornjem delu, ki predstavlja detajl smeri. Obrnem sredi raztežaja VI+.

Slika

Potem se dogovoriva za še en poskus pred zimo. Jaz se zvečer nekaj hecno počutim. Povem Boru, da bom do zjutraj videl kako bom. Ponoči dobim vročino. Bil sem pozitiven na Covid.
Do včeraj se je zgodilo marsikaj in najine poti se niso poklopile. Zato sem res vesel, da je Bor ostal mož besede in sva lahko skupaj zaključila projekt. Plezala sva menjaje v vodstvu do najtežjega raztežaja kjer je prevzel Bor. Izkazalo se je namreč, da je tam en dolg gib ali pa zelo težek balvanski problem. Nič od tega nisem zmogel. Zadnje čase sicer plezam kar ok, za smučarja😊. Bor pravi, da je okoli 7b😉. Vesela bova povratnih informacij ponavljalcev.

Slika
Sedaj pa še slavospev smeri: Moderna klasika z eno napako. To bi lahko pisalo v vodničku ob tej smeri. Vsi težji raztežaji potekajo po dobri skali z lepim plezanjem. Sploh tretji raztežaj, previs nad polico in plošče nad njimi bi lahko nosile oceno 5 zvezdic. Najtežji raztežaj pa nekoliko pokvari vtis zaradi težkega plezanja in nehomogenosti težavnosti glede na ostale raztežaje. Vendar se ga vseeno da preplezati z vlečenjem po metuljih😊
Za lepo plezanje predlagava, da v zgornjem delu zavijete v Zupanovo smer😊
Slika
Kar se tiče svedrovcev bi se debata lahko razvnela zakaj ja in zakaj ne. Razumem vse argumente. Če bi kdo želel smer tehnično ponoviti jo še vedno lahko. Pač spustiš sveder. Z dvema svedroma pa je postala izredno lepa prosto preplezljiva smer. Mogoče celo najlepša v Koglu?
Slika Kogel – Nirvana (Prva prosta ponovitev) 23.5.2023VIII+/IX-, VI-VII; 240m, 8urBor Levičnik in Uroš Grilj
  Opis:1.R: Po strmi poči do zaraščenega dela poči, levo naokrog in po prašni vodoravni poči desno do naslednje navpične poči. Po njej levo na sidrišče. 2.R: Iz stolpa levo čez ploščo (svedrovec) do poči. Po njej do klina in levo okli buhtlja. Nad njim desno v zajedo. Po njej do gredine in desno na sidrišče.3.R: Najprej desno v zajedo. Potem precej levo do klinov in svedrovca. Diagonalno levo navzgor na sidrišče. 4.R: Po travah desno do sidrišča pod previsno steno s klini.5.R: Čez previs in najprej nekoliko desno, potem pa levo pod ploščo s klinom in prusikom.6.R: Najprej nekoliko desno, potem levo in navzgor čez luknjice in police v ploščah (levo naj te ne zavede star klin), Potem desno čez luknjice in police potem pa naravnost navzgor čez plošče in zajedo do stika z Zupanovo smerjo.7.R: Po ploščah levo od Zupanove smeri, pod streho levo od zajede v Zupanovi smeri. Zgoraj v zajedo in levo na sidrišče.8.R: Najprej navzgor in desno do dvojne poči. Po njej na polico pod streho.9.R: Navzgor v levo poč in po njej do stika s Kamniško smerjo. Nekoliko po njej v desno in levo navzgor na rob stene.Slika
p.s.: fotke so vse od Bora in od včeraj
 
borouc
Prispevkov: 49
Pridružen: 02 Jan 2017, 21:55
Ime in priimek: Bor Levičnik

Še popravljena skica:

Slika
Kaj
Odgovori