Vodniški odsek - Dogodki

Krajinski park Lahinja - zaključna tura PD 2014

izlet/pohod
Datum:09.11.2014ob: 7:30 do: 21:00
zborno mesto:pisarna PD Lj-Matica (Miklošičeva), Industrijska cona Rudnik (pred Rutarjem)
vodnik/kontakt:Nina Kopčavar / 031 872 194Vodniški odsek
sklicna št.: 10171-14
težavnostna stopnja: lahka
primernost:za vse udeležence naših tur in vodnike našega društva.
okvirni čas hoje:1-2 uri
oprema in dokumenti:obleka in obutev primerna razmeram (pohodni čevlji), planinska izkaznica s plačano članarino 2014, osebni dokument
način prevoza:avtobusni prevoz
stroški:30 €
prijave:s plačilom v društveni informacijski pisarni na Miklošičevi 17, do zasedenosti mest v avtobusu. Ob prijavi navedite vaše vstopno mesto in izbiro večerje mesna ali vegi!

Spoznajmo naravne in kulturne bisere Bele krajine ter tamkajšnje ljudi, ki s srcem in naporom ohranjajo edinstvenost in razpoznavnost tega koščka Slovenije.

GLEDAM

Gledam brezo, smreko in hrast,
Tiho zamišljene v svojo rast,
Večno zamaknjene v neba dih -
Kakor da sam sem eden od njih...

Gledam dekle, ženo, moža,
Kam drvi to, kam se peha?
Nem mimo njih gre neba dih -
Kakor da sam sem eden od njih ...

Oton Župančič, Bela krajina

Iz Ljubljane se bomo odpravili v smeri proti Žužemberku, mimo Dolenjskih Toplic, Črnomlja do Velikega Nerajca, ki se nahaja v Krajinskem parku Lahinja. Tam nas bo sprejela gospa Vera Verdijan, gonilna sila Društva za ohranjanje podeželja Krnica, ki nas bo popeljala skozi vas in predstavila življenje naših prednikov pred 200 leti in več.

Sledi krajši sprehod do Dragatuša (cca 40 min), kjer je otroštvo preživljal znani slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič.

Po ogledu Župančičeve sobe se bomo malo okrepčali, nato pa krnenili med njivami, travniki, mimo belokranjskega steljnika, skozi gozd vse do reke Lahinje in Pustega Gradca (sprehod cca 40 min). Tam si bomo pobliže ogledali Klepčev mlin in žago venecijanko ter zvedeli marsikaj o naravni dediščini in Krajinskem parku Lahinja. Pot nadaljujemo skozi prijeten gozd ob toku reke Lahinje navzgor do enega njenih izvirov (pod lipo). Čez polja in travnike se sprehodimo še do naravnega rezervata Nerajske luge in nazaj na izhodiščno točko Veliki Nerajec, kjer nas pobere avtobus.

V Ljubljano se bomo vračali po drugi poti, čez Gorjance, kjer se bomo ustavili še v gostišču. Po večerji bo krajši družabni večer s predstavitvami fotografij z letošnjih aktivnosti vodnikov in napovedjo za prihodnje leto. Prihod nazaj v Ljubljano v večernih urah.

Opozorila: Število prijav je omejeno. Izlet bo v vsakem vremenu. Ob prijavi navedite vaše vstopno mesto in izbiro večerje mesna ali vegetarijanska!

Cena vključuje prevoz in večerjo.

Lahinja, vir: Krajinski park Lahinja
V Beli krajini nekoč

Objavljeno: 5.11.2014 ob 16:45 Št. ogledov: 744


Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN:
Prejemnik:Planinsko društvo Ljubljana-Matica, Trdinova 8, 1000 Ljubljana
IBAN:SI56 0203 1001 9578 484
BIC banke:LJBASI2X
Koda namena: OTHR
Namen: Krajinski park Lahinja - zaključna tura PD 2014
Referenca:SI00 10171-14
Znesek: 30 €