Varstvo narave - Dogodki

Predavanje - Orhideje Bele krajine

predavanjeobmočje: Ljubljana in okolica
Datum:20.02.2018ob: 18 do: 20.02.2018 19
zborno mesto:Trdinova 8, Ljubljana
vodnik/kontakt:BojanVarstvo narave
primernost:za vse ljubitelje narave
stroški:brezplačno
prijave:niso potrebne

Odsek za varstvo narave pri PD Ljubljana Matica vabi vse ljubitelje narave na predavanje Jerneja Kavška o orhidejah Bele krajine, ki bo v torek, 20.  februarja 2018 ob 18. uri v prostorih PD Ljubljana-Matica na Trdinovi 8 v Ljubljani.

V sodobnem svetu skoraj ni nikogar, ki ne bi poznal vsaj ene vrste orhidej. Manj ljudi pa ve, da pri nas rastejo tudi divjerastoče orhideje, ki so daljne sorodnice bolj znanih tropskih vrst. Čeprav nimajo tako velikih cvetov, niso nič manj lepe, posebej, če jih pogledamo pobližje. Zelo pomembne so tudi kot odličen pokazatelj stanja okolja, saj na eni strani uspevajo v ohranjeni naravi, po drugi strani pa zahtevajo človekovo prisotnost v obliki tradicionalnega kmetijstva. Trenutno je največja grožnja njihovemu obstoju ravno opuščanje tradicionalnega kmetijstva, ki v končni fazi privede do zaraščanja manj kvalitetnih travnikov, kjer uspeva največ in najlepše vrste divjih orhidej.

Ljubiteljski botanik Jernej Kavšek, agronom in magister ekonomskih znanosti, je eden od redkih raziskovalcev divjerastočih orhidej v Beli krajini. V obdobju desetih let je odkril 40 vrst in podvrst orhidej in čez 700 rastišč na območju treh belokranjskih občin. Svoja odkritja je objavljal v številnih poljudnih revijah, je soavtor knjige Narava Bele krajine, leta 2015 je objavil članek »Prispevek k poznavanju razširjenosti kukavičevk Bele krajine« v reviji Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Preko društva ljubiteljev divjerastočih orhidej Nigritella, katerega ustanovni član je, širi prepoznavnost Bele krajine kot ene najbolj bogatih slovenskih pokrajin na področju orhidej. Je tudi lastnik in urednik spletne strani Orhideje Bele krajine, kjer podatke o rastiščih dopolnjuje s slikovnim materialom.

Skrivnosti orhidej je podajal na kar nekaj predavanjih in s tem širil vedenje o orhidejah tudi v širši javnosti. Rezultati so vidni iz leta v leto, saj mu vse več ljubiteljev sporoča nova rastišča v Beli krajini, včasih tudi izredno redkih vrst.

Vljudno vabljeni.

Načelnik odseka Bojan Oblak 

Orhideje Bele krajine
foto: Jernej Kavšek
foto: Jernej Kavšek

Objavljeno: 10.2.2018 ob 08:52 , zadnja sprememba 10.2.2018 ob 10:08 Št. ogledov: 214