Vodniški odsek - Dogodki

Tečaj za ferate in brezpotja

usposabljanjeobmočje: Notranjska in Primorska
Datum:25.05.2019ob: 06:30
zborno mesto:na parkirišču P+R Barje.
vodnik/kontakt:Jože Drab / 040 30 30 27Vodniški odsek
sklicna št.: 10105-19
težavnostna stopnja: zelo zahtevnapot: označena pot
primernost:za vse, ki želijo doživljati gorski svet z varnim gibanjem po zelo zahtevnih zavarovanih poteh (feratah) in zahtevnejših brezpotjih (plezanje do največ II. težavnostne stopnje).
okvirni čas hoje:10 h
oprema in dokumenti:glej spodaj
način prevoza:z avtomobili po dogovoru
stroški:50 € za člane PD Ljubljana Matica, oziroma 60 € za člane drugih PD.
prijave:do petka, 24. 5. oz. do zasedenosti mest pri vodji tečaja Jože Drab (040 30 30 27 , joze.drab@guest.arnes.si). Plačilo ob prijavi na društveni TRR ali v pisarni na Miklošičevi 17.

Odpeljali se bomo v Glinščico pri Trstu. Dopoldne bomo šli v sektor A, kjer se bomo naučili navezovanja na plezalni pas, izdelovanja bolj uporabnih vozlov in uporabo samovarovalnega kompleta ter osnov plezanja v steni. Nato bomo preplezali ferati »Nos« in »Zimske rože« ter spoznali ocenjevanje zahtevnosti ferat. Za konec prvega dela se bomo še spustili ob vrvi čez previsno steno (če kdo ne bi želel, je možen sestop po lahki ferati ali po lestvi). Vrnili se bomo do avtomobilov.

Popoldne, po počitku in malici, se bomo zapeljali malo nižje in od parkirišča pri Muhovem griču sestopili po neoznačeni poti pod špičko imenovano »Matterhorn« in prišli do rečice Glinščice. Naučili se bomo, kako se prebrodi reka (če bo dovolj vode) in se na drugi strani vzpeli po grebenu nad Počivenco (plezanje II. težavnostne stopnje ob vrvnih ograjah) do spomenika legendarnemu tržaškemu alpinistu Emiliu Comiciju, sestopili mimo cerkvice Matere božje na Pečeh do slapu Supet. Če bo koga zamikalo se lahko tudi osveži v tolmunu pod slapom!

Čakal nas bo le še vzpon nazaj k avtom in pa seveda obvezen zaključek tečaja z analizo tečaja in podelitvijo priznanj tečajnikom za osvojeno znanje. Predstavili bomo tudi možnosti takšnega gorništva v Sloveniji in v bližnji tujini.

V Ljubljano se bomo vrnili v večernih urah.

Oprema: čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, 2 hruškasti vponki z matico, 2 pomožni vrvici debeline 6 mm (1x dolžine 1,2 m in 1x dolžine 2,5 m), neskončna zanka 100-120 cm, feratarske rokavice, mehkejši gorniški čevlji, hrana in pijača za čez dan, osebna in planinska izkaznica s članarino 2019.

Če kdo nima ustrezne opreme se lahko posvetuje z vodjem tečaja o nabavi. Lahko se dobimo kakšen dan ali dva pred tečajem v dogovorjeni športni trgovini in skupaj pregledamo vašo opremo. Manjkajočo boste lahko tudi kupili ali si jo izposoditi.

Nekaj na voljo tudi v pisarni društva.

Opombi:

  • Število udeležencev je omejeno na 8!
  • V primeru slabega vremena  bomo tečaj prestavili na drug termin po dogovoru.

Objavljeno: 1.1.1970 ob 01:00 , zadnja sprememba 25.4.2019 ob 10:35 Št. ogledov: 259


Podatki za plačilo z uporabo plačilnega naloga UPN:
Prejemnik:Planinsko društvo Ljubljana-Matica, Trdinova 8, 1000 Ljubljana
IBAN:SI56 0203 1001 9578 484
BIC banke:LJBASI2X
Koda namena: OTHR
Namen: Tečaj za ferate in brezpotja
Referenca:SI00 10105-19
Znesek: 50 € za člane PD Ljubljana Matica, oziroma 60 € za člane drugih PD.