Turno kolesarstvo - Dogodki

Turnokolesarski vikend izlet po Kočevskem Rogu, 1099 m

turno kolesarjenjeobmočje: Notranjska in Primorska
Datum:03.08.2019 do: 04.08.2019
zborno mesto:Dvor pri Žužemberku, parkirišče pri nogometnem igrišču v neposredni bližini picerije Blatnikov Hram, Dvor 9, https://goo.gl/maps/bFFkRDUsF9JBszLA8 ob 8:30
vodnik/kontakt:Renato Andrejčič - gsm: 051/359-756, email: renato.andrejcic@gmail.comTurno kolesarstvo
sklicna št.: 20012-19
primernost:za vse z ustrezno kolesarsko kondicijo, ki so vajeni daljših tur po makedamih in stezah
višinska razlika:2000 m n.v., skupaj 100 km
okvirni čas hoje:7 h /dan
oprema in dokumenti:gorsko ali treking kolo s profiliranimi gumami, ki morajo biti primerne za vožnjo po grobjih makedamskih podlagah (ni primerno za električna kolesa), kolesarska čelada, rokavice, vetrovka, rezervna zračnica, potrjena planinska izkaznica in osebni dokument, oprema za kampiranje (šotor, podloga za spanje, spalna vreča).
način prevoza:osebni avtomobili
stroški:0 eur (stoški nočitve in ostalega so v lastni režiji)
prijave:čimprej, zaradi rezervacije kampa pa najkasnje do torka 30.07.19 v informacijski pisarni društva (01/2312645, info@pd-ljmatica.si) ali osebno pri vodniku (051/359756, renato.andrejcic@gmail.com)
S turo začnemo ob Dolenjski lepotici Krki. Mimo stare Dvorske železarne, ki je danes preurejena v muzej bomo odkoresarili na drugi breg Krke, kjer bomo začeli z vzponom. Mimo Podgozda še po asfaltu, potem pa za nekaj časa zavijemo na gozdne makedamske ceste. V hladu Kočevskih gozdov se bomo povzpeli na plato na višino 800 m, nadljevali ob Pragozdu Pečke,  mimo gozdarske koče Primož nadaljujemo proti najvišji točki Roga. Mimo gozdarske koče Štufna prikolesarimo do Roških žag, kjer se še nahajajo ostanki nekdaj cvetoče gospodarske dejavnosti in Okoljski skavtski center. Nadaljujemo mimo Križmanove koče in Ženljskih jam v Kočevje. Tam prespimo (organizacija v lastni režiji, na voljo kamping,bungalovi, hostel, sobe - za podrobnejše informacije kontaktirajte vodnika). V Kočevju se okrepčamo (gostilne, trgovine, v kampu možnost kuhanja), zaplavamo v Rudniškem jezeru, ki velja za enega najčistejših v Sloveniji in se spočijemo. Naslednji dan nadaljujemo s vzponom mimo starih kočevskih vasi Onek in Mačkovec do Rajhenava. Po makedamskih gozdnih cestah se spet pomaknemo globje v skrivnostni gozd na njegove vzhodne obronke. Na Jasi se pri gozdarski koči odpočijemo, potem pa mimo jame Jelenice, Kraljice Roga (51 m visoke jelke), ob obrobju Rajhenvskega pragozda odkolesarimo do gozdarske koče Podstenice in naprej mimo Primoža na razgledni rob, kjer lahko za kratek čas ugledamo dolino Krke, ki se vije proti Novemu Mestu. Sledi prijeten makadamski spust v Sotesko, potem pa povratek ob desnem bregu Krke (možnost kopanja) nazaj na Dvor. 
 
Težavnost: težja turnokolesarska tura - vzponi/spusti: 2-3
 
S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost.

V primeru slabega vremena bo tura odpovedana ali prestavljena na kasnejši termin.

Objavljeno: 1.1.1970 ob 01:00 , zadnja sprememba 23.7.2019 ob 09:50 Št. ogledov: 446