Varstvo narave - Galerije

Predavanje Jošta Stergarška - Potep po kraških gmajnah - 2.2.2016

Jošt Stergaršek

predavanje v Ljubljani, Trdinova 8, 2. februar 2016, ob 18h

Sprehod po kraških gmajnah

Jošt Stergaršek je zaposlen kot biolog v Notranjskem regijskem parku, predsednik Botaničnega društva Slovenije, poznavalec flore in favne v Sloveniji. Diplomiral je na biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelku za biologijo, z nalogo »Flora okolice kraja Dutovlje (kvadrant 0248/2)«.

V strokovni reviji Hladnikia objavlja članke, med drugimi »Flora okolice Pliskovice« (2009,soavtor J. Jogan) in »Pregled nahajališč dišečega luka na območju presihajočega Cerkniškega jezera« (2017, soavtor B. Dolinar). Stergaršek je tudi odličen ilustrator, saj je z risbami rastlin opremil knjigo »Kukavičevke v Sloveniji«. Pripravil je tudi več fotografskih razstav na temo rastline, živali in naravovarstvo.

http://bds.biologija.org/gradiva/hladnikia/online_issue/HLADNIKIA_26_021-046_Lr.pdf

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_stergarsek_jost.pdf

Na predavanju nam je predstavil značilne kraške rastline in še kakšen nevretenčar se je znašel vmes. Tudi ogroženih ali zavarovanih vrst ni manjkalo. Predvsem pa je bilo predavanje mišljeno kot spodbuda, da se v toplem delu leta odpravimo na Kras, ta čudovita bitja pogledati v živo. Jošt Stergaršek jih je predstavil take, kot jih vidi in ujame s fotoaparatom.