Planinsko društvo - Koče

Koče


Triglavski dom na Kredarici, 2515 m

Gorski predel: Julijske Alpe
Oskrbnik: Herman Uranič
Telefon koče: (04) 531 28 64, 040/620 781, (01) 23 12 645 (PD)
E-pošta:
Stanje: odprt
Kategorija: 1
Ležišča: V sobah - 141
Skupna - 200
Zimska - 0
Sedeži v jedilnici: 300
Cenik: dokument PDF - cenik

Opis postojanke:

Sezonsko odprta: običajno od sredine junija do začetka oktobra. Izven sezone vas sprejmejo meteorologi, ki nudijo nastanitev (postelja, rjuha, deka, prostori so neogrevani).

Spremljanje Triglavskega ledenika, Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU Pogled izpred doma proti jugovzhodu (spletna kamera ARSO)

Aktualni podobi s Kredarice

Naslov: Triglavska cesta 93, 4281 Mojstrana

Dom stoji na Kredarici, vzpetini v grebenu med Rjavino in Triglavom. Prvo Triglavsko kočo na Kredarici je na svetu, ki ga je kupil Jakob Aljaž, po njegovi zamisli postavilo SPD; slavnostno so jo odprli 10. avgusta 1896. Skromno kočo so leta 1909 povečali in jo ob otvoritvi, 8. septembra 1909, preimenovali v Triglavski dom na Kredarici. Po 2. svetovni vojni upravlja dom PD Ljubljana-matica, ki je v letih 1953 in 1954 zgradilo velik prizidek in s tem povečalo zmogljivost doma; povečani dom so odprli 8. avgusta 1954. Zaradi vedno večjega obiska dom ni bil več kos svojim nalogam, zato se je PD Ljubljana-matica odločilo za povečavo doma. Z veliko družbeno pomočjo je v poletnih sezonah 1982 in 1983 zgradilo in opremilo velik trinadstropni prizidek in ga funkcionalno povezalo s starim objektom; slovesna otvoritev je bila 17. septembra 1983 v počastitev 90-letnice ustanovitve SPD. Leta 1984 so obnovili še stari dom in s sklepno slovesnostjo 20. oktobra 1984 so bila vsa dela s povečavo in obnovo končana. V prizidku doma je tudi meteorološka postaja. PD Ljubljana-matica si zelo prizadeva izboljšati ekološke probleme na Kredarici. Leta 1992 so montirali prvih 20 sončnih celic, ki spreminjajo sončno v električno energijo. Ta sistem so z leti močno povečali, leta 1998 pa so ga dopolnili še z vetrnim generatorjem. Leta 1994 so zgradili zunanje suho stranišče, ki zaradi slabe izvedbe projekta ne deluje dobro. Leta 1992 so vključili mobitel, sedaj pa ima dom normalno telefonsko povezavo. Dom je odprt vse leto; redno je oskrbovan od konca junija do konca septembra, ob drugem času pa postrežejo meteorologi in omogočijo prenočevanje. V petih gostinskih prostorih je 300 sedežev, dva točilna pulta; v 30 sobah je 140 postelj, na 12 skupnih ležiščih pa 200 ležišč; WC in umivalnica v pritličju; v jedilnici kmečka peč; voda kapnica, agregat za elektriko. Vir: Vodnik po planinskih kočah v Sloveniji / Jože Dobnik Več o zgodovini Kredarice...

Razgled:
Ker stoji dom na precej odprtem svetu, ima lep razgled. Proti vzhodu sta Kredarica in Rž, desno Veliki in Mali Pršivec, na drugi strani Krme greben od Debele peči do Draških vrhov, ki se na južno stran nadaljuje v ostenjih Tosca in Vernarja, desno vidimo del Velega polja in v ozadju del Spodnjih Bohinjskih gora; na zahodu se pne Triglav; proti severu se od Triglavske severne stene zvrstijo Pihavec, Dovški Gamsovec, Prisojnik, Razor, Stenar, Dolkova špica, Škrlatica in Martuljške gore, blizu je Begunjski vrh, daleč na obzorju pa vidimo ob lepem vremenu Visoke Ture.

Dostop:
  • Avto: asfaltna cesta z Bleda do vojašnice Rudno polje na Pokljuki 20km, od koder je mimo Vodnikovega doma, čez Konjsko sedlo in Kalvarijo 5h; lokalna, delno asfaltirana cesta iz Mojstrane v Vrata 12km, od koder je po Tominškovi poti 5h, čez Prag 5h30; lokalna makadamska cesta iz Mojstrane do Lovske koče v Krmi 12km, od tod čez Zgornjo Krmo in ob vznožju Rži 5h30;
  • primerne ceste za avtobus: na Rudno polje, do Kovinarske koče v Krmi in v Vrata.
  • AP Pokljuka, Stara Fužina, Bohinjsko jezero in Mojstrana: s Pokljuke (AP pri odcepu ceste proti hotelu Šport) mimo vojašnice na Rudnem polju in Vodnikovega doma 6h; od AP Jezero ob Bohinjskem jezeru skozi Voje in mimo Vodnikovega doma 6h, iz Stare Fužine 30 minut manj; iz Mojstrane v Vrata ter po Tominškovi poti 7h30, ali čez Prag 8h; iz Mojstrane mimo Kovinarske koče v Krmi, čez Zgornjo Krmo in ob vznožju Rži 8h.
Zanimivejše ture:
Triglav (2864 m) 1h.

Prehodi do drugih postojank:

Knjiga pohval in pritožb - Dodaj komentar
Knjiga pohval in pritožb je namenjena obiskovalcem koč. Vabimo vas, da izrazite svoje mnenje o delovanju in ponudbi posamezne planinske koče. Z veseljem pa sprejemamo vaše predloge za izboljšave.
Captcha
BGODAR, 15.09.2008
Po napornem dnevu ko smo se vrnili iz triglava , smo se ustavili pri vas kjer smo tudi prenočili in smo zelo zadovoljni z vašo postrežbo in hrano. Po dobri večerji je sledilo še nekaj pesmi ki smo jih skupaj peli še z drugo skupino, bilo je res super in še bomo prišli. Družba iz prekmurja. 
rgolob1, 10.09.2008
Po naporni poti iz Vrat sva zelo utrujena prispela v dom, kjer naju je prijazno sprejel receptor, ki nama je takoj omogočil nujno osvežitev v sobi in krajši počitek. Ko sva prišla do sape, sva šla v jedilnico na večerjo. Pri naročilu dveh enolončnic in nekaj osvežilne pijače, je natakarica dejala, da želi takoj poračunati, ker so ji ravnokar pred nekaj dnevi ušli štirje planinci, brez da bi plačali. Sicer jo razumem, vendar glede na pet novih gostov, ki jih je bilo za mizami in da sva prišla v jedilnico v kratkih hlačah in copatah, nisva dajala videza, kot da bova pobegnila brez plačila. Pogoltnil sem cmok, ki se mi je naredil v grlu, in se odločil plačati. Med čakanjem na obrok sem gledal v kuhinjo (sva sedela ravno nasproti) in videl dve zaposleni (kuharici), ki sta sedeli na pultu in kadili cigarete. Mene kot kadilca to ne moti, vendar ne vem, zakaj se moram jaz držati zakona, ki je bil sprejet ravno zaradi zaposlenih, ki so prisiljeni delati v lokalu, kjer jaz kadim. Nedopustno pa je predvsem to, že iz higienskih razlogov, da se kadi v prostoru, kjer se pripravlja hrana za planince.
FRAN943, 18.08.2008
Če pridete v Triglavski dom v času največjega navala, je vtis sigurno 100% drugačen, kot to velja za običajne dneve. Takrat tudi v tej koči doživite pravo planinsko vzdušje.
Od 15.6.2008 dalje tudi v tej koči upoštevajo predpisane popuste PZS.
Če ima kdo nasprotni dokaz ga naj pošlje na GK PZS.
Pa še glede rezervacij. Velikokrat sem že doživel, da je oskrbnik pošiljal goste naprej, ker je imel toliko rezervacij. Zvečer pa je imel zaradi malo slabšega vremena dom napol prazen, saj se turistom ni zdelo vredno, da bi rezervacijo odpovedali, če so si premislili.
morris, 09.08.2008
Lokacija je sicer odlična, me pa veliko stvari moti. Edino tu sem doživel da s planinsko izkaznico ni 50% popusta za spanje na skupnih ležiščih! Zakaj samo 30%??? Zdi se mi da se je objekt zelo oddaljil od dejstva, da smo v Triglavskem domu. Prej bi lahko rekli Triglavski hotel na Kredarici. Kot da bi hoteli vsem ˝turistom˝ pokazati da tudi Slovenci premoremo moderno nastanitev, namesto da bi prav tu doživeli tisto pravo slovensko hribovsko prenočevanje. Vseeno pa dom rad obiščem, pa tudi prenočil bi večkrat, če bi vsaj za ta prave hribovce malce spustili cene. Najbolje da poleg koče zgradite zasilno bajto samo za zagrižene slovenske planince, namesto plačila za spanje pa zahtevate tri vzpone na Triglav v enem dnevu.
stubaki, 09.08.2008

U davdesetak godina koliko posjećujem Julijske alpe bio sam više od trideset puta na Triglavu. 19.-20. 07. vodio sam grupu od 11 planinara na Triglav i na žalost opet se uvjerio u užasno lošu uslugu na Kredarici. Od neljubazne usluge, loše hrane do katastrofalnog smještaja. Uz to što unatoč rezervaciji smještaja od sedam dana, naša grupa je bila razdvojena, a spavanje gotovo nemoguće.
Dvoje nas se tiskalo na ležaju u kosini krova gdje bi jedva jedna osoba mogla spavati. Moj savjet svima koji idu na Triglav, u zimi obavetno Kredarica, usluga odlična. U ljeti obavezno izbjegavati Kredaricu i ako je ikako moguće prenoćiti u Staničeevom domu nešto niže.