Planinsko društvo - Koče

Koče


Dom v Kamniški Bistrici, 600 m

Gorski predel: Kamniške in Savinjske Alpe
Oskrbnik: Sebastian Peklaj
Telefon koče: (01) 832 55 44, (040) 620 787, fax (01) 832 73 40
E-pošta: kambistrica@pd-ljmatica.si
Stanje: odprt pet-ned
Kategorija: 2
Ležišča: V sobah - 36
Skupna - 9
Zimska - 0
Sedeži v jedilnici: 100
Cenik: dokument PDF - cenik

Opis postojanke:

Izven sezone (oktober - april) odprto ob koncu tedna:
  • PET: 10 - 20 h
  • SOB, NED: 8 - 20 h

Delovni čas v poletni sezoni:

  • PON - SOB: 8 - 21 h
  • NED: 8 - 20 h

Delovni čas od sredine aprila do sredine junija in septembra:

  • PON: zaprto
  • TOR - NED: 9 - 20 h

Naslov: Kamniška Bistrica 9, 1242 Stahovica

Dom stoji v zgornjem koncu alpske doline Kamniška Bistrica tik nad jezercem, v katerega se iz več kraških izvirov ob obali zliva Bistrica. Prvo planinsko kočo je uredilo SPD v nekdanji Turistovski koči, ki jo je prevzelo od Meščanske Korporacije Kamniška; odprli so jo 23. maja 1909. Po 1. svetovni vojni je SPD postojanko temeljito obnovilo in povečalo, zunanjost pa opremilo z elementi alpske arhitekture; delo so končali leta 1928, nov dom pa so slovesno odprli 5. maja 1929. Leta 1928 so zraven doma zgradili tudi depandanso s pokrito teraso. Zunanjost doma in depandanse je ohranjena do danes. Po 2. svetovni vojni upravlja dom PD Ljubljana-matica, ki ga je večkrat obnavljalo, preurejalo in posodabljalo. Zadnjo pomembnejšo adaptacijo so opravili leta 1982, ko so uredili in posodobili gostinske, kuhinjske in sanitarne prostore. Dom je odprt stalno, razen v ponedeljkih. V dveh gostinskih prostorih je 100 sedežev, točilni pult; na pokriti terasi in pri mizah ob domu je 206 sedežev; v 11 sobah je 36 postelj; WC, umivalnice in kopalnica s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon. Vir: Vodnik po planinskih kočah v Sloveniji / Jože Dobnik

Razgled:
Od doma je lep razgled na venec Kamniških Alp, ki obkroža dolino. Vzhodno se med ozkima dolinama Sedelščka in Kamniške Bele pno južna pobočja Rigeljca in Mešenika; na jugovzhodu se spuščajo v dolino zahodna pobočja Velike planine; na jugu zakrivajo širši razgled vzhodna pobočja Mokrice iz skupine Krvavca; na zahodu se nad dolino dvigajo pobočja Kalškega grebena; najlepši pa je pogled proti severozahodu na osrčje Kamniških Alp, kjer se za visokim robom Velikih Podov kažejo Skuta, Štruca, Mlinarsko sedlo in vrh Grintovca; na severni strani doline se dviga južno ostenje Brane.

Dostop:
  • Avto, avtobus: asfaltna lokalna cesta iz Stahovice do doma 8km. AP Kamniška Bistrica, Kamnik, Stahovica: AP v Kamniški Bistrici je pri domu; iz Kamnika po Koželjevi poti, ki pelje do mostu v Stranjah po levem, potem pa po desnem bregu Bistrice 3h30; iz Stahovice po Koželjevi poti ob Bistrici 2h30; pot ob Bistrici od Stahovice do doma je izredno lepa in zanimiva.
Zanimivejše ture:
Vzponi na vrhove so navedeni pri Cojzovi in Kamniški koči ter pri Kocbekovem domu na Korošici; vintgar Predoselj z naravnim mostom prek Kamniške Bistrice 20 minut; ledeniški balvan Žagana peč (780 m) 45 minut; spominski park ponesrečenim v Kamniških in Savinjskih Alpah 20 minut.

Prehodi do drugih postojank:

Knjiga pohval in pritožb - Dodaj komentar
Knjiga pohval in pritožb je namenjena obiskovalcem koč. Vabimo vas, da izrazite svoje mnenje o delovanju in ponudbi posamezne planinske koče. Z veseljem pa sprejemamo vaše predloge za izboljšave.
Captcha
Roman, 10.04.2017
Moj komentar, res ne vem kako se naj izrazim da bi bilo primerno. To da v soboto popoldan pripeljem svoje goste iz tujine, kot posebnost priporočim divjačinski golaž zraven pa še ajdove žgance, čist Slovenska pojedina. To je že skoraj idilično v takem idiličnem ambijentu obdanem z gorovjem. Manj idilične pa so posledice, ki jih nas pet čuti še danes. Zastrupitev z hrano kar pa sploh ni več idilično in še nekaj dni ne bo. Tako da verjetno bo še nekaj časa na tej strani samo dva komentarja, ker boste tega izbrisali. Sem pa zelo prizadet da v današnjh časih, časih hladilnikov, kulinarike se greste ponujati gostom pokvarjeno hrano. Nikakor si ne predstavljam da bi bil pred mano katera od tur ki so dostopne iz tega ishodišča, pa da po dveh treh urah doživiš tako kalvarijo. I ne ni možno da bi bil vzrok kje drugje, ker je bila to prva in edina hrana tisti dan, pa še nekaj dni je ne bo.
Marija, 18.02.2016
Zanimivo, da je to edini komentar???? Nimam ravno takšnih izkušenj. LP, Marija
Bojan, 15.12.2015
Večjo skupino planincev in naravovarstvenikov so nas v koči prijazno sprejeli in postregli z odlično hrano. Notranjost Doma je lepo prenovljena in čudovito vzdrževana, osebje pa zelo prijazno in ustrežljivo, zato je bilo sobotno druženje v koči pravi užitek in zanesljivo še kdaj pridemo. Obisk Kamniške Bistrice in gostoljubne koče v njej vsakomur toplo priporočam, osebju pa se najlepše zahvaljujem.
<<12>>