Planinsko društvo - Novice

Izšla je monografija Triglavski ledenik

Objavljeno: 10.12.2014 Št. ogledov: 953
Monografija Triglavski ledenik, vir: Geografski inštitut Antona Melika

Objavljamo novico o našem, sedaj že nekdanjem velikem ledeniku. Izšla je nova monografija z naslovom Triglavski ledenik.

Triglavski ledenik od leta 1946 redno merijo, opazujejo in preučujejo sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. Na začetku meritev je bila njegova površina 14,4 ha, do danes pa se je skrčil na slabo polovico hektarja. Zdaj ledenik nima več vseh ledeniških značilnosti. O ledeniku lahko govorimo le še zaradi njegove preteklosti, na osnovi analize geomorfnih oblik Triglavskega pogorja ter pisnih in slikovnih virov iz 19. in 20. stoletja.

Obdobje meritev z vidika kolebanja ledenika kronološko delimo na štiri dele. Prva leta do leta 1964 je zaznamovalo krčenje ledenika. Leta 1952 je bil ledenik prvič geodetsko izmerjen. Na podlagi teh meritev so lahko izračunali tudi prostornino ledenika. Drugo obdobje od leta 1965 do leta 1982 je zaznamovala stagnacija v krčenju ledenika. V večini let je ledenik tudi ob koncu talilne dobe prekrival sneg. Tretje razdobje med letoma 1983 in 2003 je zaznamoval najhitrejši umik ledenika. V devetdesetih letih 20. stoletja so posodobili meritve, leta 1999 so začeli z rednimi fotogrametričnimi meritvami, tega leta so prvič izmerili debelino ledu z georadarjem. V zadnjem razdobju po letu 2003 se je krčenje ledenika znova upočasnilo.

Knjigo je izdal Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU iz Ljubljane v zbirki Geografija Slovenije, kupite pa jo lahko v knjigarni Azil na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Brezplačno je na voljo tudi elektronska različica knjige.


Komentarji - Dodaj komentar