Vodniški odsek - Novice

Zaključni izlet na Notranjsko

Objavljeno: 19.10.2015 Št. ogledov: 3710

Tokrat se bomo podali na Notranjsko. Prvi postanek bo na robu Planinskega polja, kjer se bomo od razvalin dvorca Haasberg oz. Hošperk peš odpravili na polurni pohod do prvega cilja, velike udorne jame, Unške koliševke. Če bo čas dopuščal, bomo obiskali še Ravbarjev stolp in vhod v Planinsko jamo.

Po krajši malici se preselimo na Cerkniško. O čudežni naravi presihajočega Cerkniškega jezera je pisal že J. V. Valvasor v knjigi Slava Vojvodine Kranjske (1689). Tamkaj Vavasor omenja poleg drugega tudi drevak, tradicionalni čoln, ki so ga uporabljali v preteklosti za transport tovora in ljudi, ribolov in v obredne namene po celotnem porečju Ljubljanice. Danes je v funkciji preživel le še na Cerkniškem jezeru. Mojstra, ki znata izdelati čoln drevak na tradicionalnen način, sta na Cerkniškem samo še dva. Enega izmed njiju bomo obiskali v njegovi delavnici, kjer nam bo čuvar izročila predstavil postopek izdelave od izbora avtohtonega drevesa - jelke do jezerskega čolna - drevaka. Tam nas bo obiskala tudi ohranjevalka ljudskega izročila Ljoba Jenče, ki nas bo skozi ljudsko pesem in pripoved popeljala v čase naših ta starih, v čase, ko je o nastanku jezera govorila še ljudska duša in ne znanost. Za konec se bomo imeli čast zapeljati v pravem drevaku po Cerkniškem jezeru

Druženje bomo zaključili na kmečkem turizmu, kjer se bomo pošteno okrepčali, razveselili drug drugega z majhnimi presenečenji in se poveselili ob dobri glasbi.

Pohitite s prijavami! Ob prijavi navedite vaše vstopno mesto in izbiro večerje.

Izlet bo v soboto, 14. novembra 2015 - razpis je objavljen tukaj.


Komentarji - Dodaj komentar