Planinsko društvo - Novice

Ob 40 letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak

Objavljeno: 14.12.2015 Št. ogledov: 1123
40 let mojih soočanj s Himalajo. Viki Grošelj
40 let mojih soočanj s Himalajo. Predstavitev

V založbi Delo je izšla knjiga Vikija Grošlja ob 40 letnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. V njej so objavljeni avtorjevi zapisi z letošnje jesenske odprave na nepalsko Himalajo in zbrani avtorjevi članki, objavljeni zadnjih dvajsetih let v Sobotni prilogi, ki dodobra odslikavajo slovenska in svetovna dogajanja v Himalaji.

»Grošelj ne piše le o krajih, kamor ljudje navadno ne gredo. Piše o krajih, kamor človeška noga še ni stopila. Je prvi posrednik med naravo, najmogočnejšimi, najbolj srhljivimi, najbolj neukročenimi in neukrotljivimi deli narave, ter kulturo. Gre, zelo dobesedno, za poročila z roba. Ne le robov prepadov, pač pa tudi robov zemeljske oble, točk, ki so dobesedno najbližje preostanku neskončnosti vesolja.«

Ali Žerdin, urednik knjige in Sobotne priloge

Predstavitev knjige, odprtje istoimenske razstave in najava predavanj Vikija Grošlja in Reinholda Messnerja v letu 2016 bo v četrtek, 17. decembra 2015 ob 11. uri v Cankarjevem domu.

O avtorju knjige

VIKI GROŠELJ, rojen 3. 6. 1952 je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Po poklicu je športni pedagog. Kot alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kangčendzengo, je splezal brez uporabe dodatnega kisika. Čeprav so jedro njegovega alpinizma vzponi na osemtisočake, je Grošelj tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.

276 strani, 16 x 23 cm, več kot 100 barvnih fotografij, broširano

Naprodaj v Informacijski pisarni.

-------

Informacijska pisarna, Miklošičeva 17, Ljubljana
Telefon (01) 23 12 645. E-pošta: info@pd-ljmatica.si

 


Komentarji - Dodaj komentar