Planinsko društvo - Novice

Predstavitev knjige "Filozofija hoje"

Objavljeno: 16.5.2017 Št. ogledov: 351

knjiga Filozofija hojePri založbi V.B.Z. je v slovenskem prevodu (iz francoščine je prevedla Jedrt Lapuh Maležič) izšlo edinstveno delo enega bolj prepoznavnih francoskih filozofov srednje generacije Frédérica Grosa.

Gros je v delu Filozofija hoje na specifičen način združil dve dejavnosti, ki človeka opredeljujeta v nekem izvornem smislu – mišljenje in hojo. V tem mu na filozofskem in praktičnem nivoju pritrjuje marsikateri mislec, od Nietzscheja, preko Rousseauja, Thoreauja in Wordswortha, pa vse do Kanta, ki je imel svoje sprehode zelo natančno odmerjene. Kot v knjigi, ki pa ni le filozofija hoje, temveč tudi hoja v in skozi filozofijo, Gros pokaže, da hoja odpira in razrešuje probleme; je hkrati pospeševanje mišljenja in vzpostavljanje odnosa s samim sabo. Poleg tega ima hoja velik kulturni in seveda politični pomen – pomisel na pomen različnih političnih pohodov in protestov.

Filozofija hoje je tako široko dostopen vpogled v filozofski, kulturni, zgodovinski in politični pomen hoje.

Vljudno vabljeni na predstavitev in pogovor o knjigi, ki bo potekala v torek, 16.5. ob 18.30, v Trubarjevi hiši literature.

O knjigi in filozofiji hoje nasploh se bosta pogovarjala založnik, publicist in tekač Samo Rugelj in Milan Hosta, avtor ene prvih disertacij na temo filozofije športa. Moderira Robert Bobnič. Na predstavitvi bo možen tudi nakup knjige z 20-odstotnim popustom.

 

O avtorju

Frédéric Gros je profesor filozofije na Univerzi Pariz XII in na Inštitutu za politične študije v Parizu. Filozofsko in zgodovinsko se ukvarja predvsem s problemi psihiatrije, nasilja, vojne in varnosti, o katerih je napisal monografski študiji États de violence: essai sur la fin de la guerre in Le Principe sécurité. Med drugim je urednik izdaj predavanj Michela Foucaulta na Collège de France, ki mu je posvetil tudi dve deli, Michel Foucault in Foucault et la folie. Živi v Parizu, blizu mestnega parka Bois de Vincennes.

Knjiga je naprodaj tudi v Informacijski pisarni društva.

-------

Informacijska pisarna, Miklošičeva 17, Ljubljana
Telefon (01) 23 12 645. E-pošta: info@pd-ljmatica.si


Komentarji - Dodaj komentar