Mladinski odsek - Novice

Gorniški tabor Podbela 2018 - utrinek iz tabornega biltena

Objavljeno: 23.10.2018 Št. ogledov: 457

Udeleženci tabora oz. starši - bilten vas čaka za prevzem v Informacijski pisarni na Miklošičevi 17.

Naslovnica - taborni biltenMama, prihajam domov …

V nedeljo zjutraj smo doooolgo spali, pojedli zajtrk in se lenobno sončili, kopali v Nadiži in igrali … In se zbudili iz teh sanj.

Ne ne, nič od tega ni res: nedelja, zadnji dan tabora, je natempiran. Utrujeni od aktivnega tedna se otroci napol v snu vlečejo proti kopalnici. Pri zajtrku prežvekujejo le s polovico čeljusti – takrat jim že utripa signal za izpraznjene baterije (toda le kje je polnilec?!). Nato pa – o, groza! – ugotovijo, da je treba čim prej spakirati vso kramo, ki se je nekako razbohotila po šotorih. Le kako so vsa tista oblačila, čevlji, ostanki hrane, prazne vrečke čipsov, ovitki čokolad, pisma od skritega prijatelja, zobna pasta, glavniki, čevlji, pelerine in umazane nogavice uspeli zavzeti toliko prostora v šotorih, manjših od otroške sobe?! To vprašanje bo ostalo večno ovito v tančico skrivnosti (morda že samo zato, da ga bomo lahko prihodnje leto ponovno razvozlavali). In ko je to težavno delo končano, sledi še en zalogaj: zlaganje šotorov. (Vse skupaj me že malo spominja na naše družinske sobotne »generalke«: kadar čez teden nismo dovolj pridni – to je skoraj vedno – moramo nadoknaditi v soboto, kar pomeni sesanje, pomivanje; pranje, obešanje in zlaganje pol ducata strojev perila, pomivanje kopalnice in wc-ja – skratka, sama radosti polna opravila #sarcasm#.)

Šotore je treba najprej temeljito izprazniti, očistiti in pomesti, nato zapeti zadrge, jih zložiti in posušiti z vseh strani - beri: prekladati v vse mogoče položaje, kot bi bili res stari in betežni (kar večinoma tudi so).

V tem času se med udeleženci tabora čudno razpase virus ritenskega odmikanja od tovrstnih opravil. Posledično se v nekem trenutku skoraj vsi znajdejo v senci velikega drevesa s kakšno družabno igro, ki jo je nujno treba odigrati. Simpatično. Posebno, ker v resnici do te faze vodniki in pomočniki že sami uspejo obračati šotore, in ker so otroci še vedno
na voljo, če jih prosiš za pomoč.

Nedelja je tudi dan, ko se razkrijejo skriti prijatelji. Hecno, ko nekoga sumiš, pa ugotoviš, da te je ves teden s pozornostjo zasipal nekdo drug! In malo manj hecno za tiste, katerih skriti prijatelj se je res tako dobro skrival, da raje ni ničesar naredil. No, v tolažbo so še vedno sladke nagrade, podeljene za najbolje pospravljene šotore skozi cel teden. Se splača? Seveda!!!

V kuhinji zadnji dan tabora poteka multitasking: z eno roko se kuha kosilo, z drugo roko se sproti pomiva in briše posodo ter s tretjo roko (ups, zmanjkalo je rok!) pakira vse tisto, kar je pripravljeno, da gre za eno leto počivat v skladišče (pribor, posoda, gorilniki, morebitni ostanki hrane z daljšim rokom uporabe – konzerve). Nato se razdeli kosilo in ponovi pomivanje, brisanje in pospravljanje posode. Vmes pa je seveda treba paziti, da kakšnega kosa opreme ne »ukrademo« iz najete kuhinje ter da kakšne svoje odvečne krame ne pustimo tabornikom, ki so nam posodili prostor.

Kar naenkrat pride avtobus in v trenutku je vsega konec (tako histeričnega pospravljanja kot na žalost tudi tabora). Še malo dremuckanja na busu, nato pa pošiljanja sms-ov na znani Slakov napev: Mama, prihajam domov …

In obvezno geslo v Tivoliju: »Se vidimo naslednje leto!«

- Tadeja Podgorelec


Komentarji - Dodaj komentar