Felajža di Korža

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

Pred prazniki se nas je ene par matičarjev odpravilo proti Korziki. Eno Škodo Oktavijo smo zafilal z Matevžem, Ano Š, Ano R in z mano. Poleg nas pa plezalna roba, pa kemp oprema pa mal hrane. Ni šlo nič več not pa smo se kar odpelal. Proti Livornu, kjer smo se naložili na en trajekt in zum čez morje. Družbo pričneta delat še Luka in Eva, ki sta v svoj avto poleg klasične opreme vrgla še kenjonig opremo in najbolj simpatično članico odprave - Roxy (pes :D ).

V Bastiji situacija meglena in deževna, a vremenska napoved pravi, da bo na jugu bolje. Ja pa gremo dol, na prelaz Bavela. Zakamperamo na hudem placu ob cesti - sledi 3 dni mega plezarije.

Prvi dan plezamo v bližnjem plezališču, prvi stik s korziškim granitom. Noro
Slika


Drugi dan plezamo na samem prelazu Bavela, od ene 10ih sektorjev izberemo (sigurno) najboljšega. Plezarija bolj platasta, če potegneš še en cug, te pa čaka še ene 15 m previsnih tufonov. Matevž v demit plati.
Slika


Zdej bo pa počasi kakšno dolgo treba splezat. Odločimo se za kombinacijo dveh smeri v hribu U Peru. Dolžina cca 200 m, težave tja do 6b+.
TUFOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOON !!!!!!!!
Slika


višje se nam še vedno smeji. Sestopimo z abzajli.
Slika


S hriba jo kar takoj pičimo na zahodno obalo v mesto Ajaccio. Malo šetanja po rivieri in pica pač ne škodi. Naslednji dan se odpeljemo v pol ure oddaljeno plezalno meko Gozzi. Visoke temperature, sopara, in splošna nezainteresiranost (posledica praznih želodcev) nas odžene proti notranjosti otoka. Prej naredimo še nekaj fotografij stene (južna stena - bo treba prit še jeseni!)
Slika


Ustavimo se nekje na pol poti med Ajaccom in Cortam. Tu prespimo ter frikamo v bližnjem plezališču, kjer se najde vse od položnih plat BREZ grifov do poličkastih previsov, medij je še vedno granit.
Slika


Zapeljemo se do mesta Corte, kjer zavijemo v dolino reke Restonice. Povem vam, v 15 km dolini se najde RES vse. Od plezališč do dolgih klasičnih smeri. Dolina ki je bolj soteska ima rahlo stisko s prostorom, zato je čeharjenje strašno neudobno - po uri vožnje po dolini se vdamo in se zapeljemo v kemp. V dolini smo ostali tri dni, vendar nam vreme ni šlo preveč na roko. Mene je pregnal dež dva raztežaja pred koncem ene večraztežajne smeri, Matevž je naslednji dan malo bolje taktiziral in mu je uspel lep vzpon v dolgi smeri z Evo. Ostali smo preostanek preživeli pohodniško/restdey-ovsko :)
Slika


V nedeljo se je napovedan dež dodobra manifestiral, zato mo jo mahnili na sever nazaj proti Bastiji. Zadnji dan smo preživeli v lokalnem plezališču, kjer smo se odvajali od granita v apnenčastih previsih.
Slika


Bilo je res amejzing
Slika
Myspacebuttonisbroken
Matjaz
Prispevkov: 72
Pridružen: 15 Nov 2005, 13:42
Ime in priimek: Matja? Mohori? iz Loke

zato je čeharjenje strašno neudobno
Kva pa je to čeharjenje?
Uporabniški avatar
Spasiba
Prispevkov: 690
Pridružen: 09 Apr 2005, 15:01

To je da nekje spiš in nič ne plačaš. Ponavadi kar na prostem ali v šotoru, katerega navsezgodaj pospraviš. Če čehariš v kempu, se temu reče 'švercanje' :) Besedo čeharjenje sem zasledil pri prijateljih Rašičanih in se mi je zdela strašno smešna.
Myspacebuttonisbroken
Uporabniški avatar
Stef
Prispevkov: 206
Pridružen: 09 Jul 2005, 16:01
Ime in priimek: ?tefan Wraber, okolica Orto bara

pomojem lahko to kar uraden izraz za ta prestopek postane :D
takle mamo, ce je vojna, je vojna za vse...
Odgovori