Hochalmspitze (3360m)

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

Ko se za tako turo dogovarjaš s Petrom, so stvari enostavne in zmenjene v kratkem telefonskem pogovoru. O varianti ture na najvišji vrh skupine Ankogel v Visokih Turah sva se pogovarjala že pred časom, a v soboto sva brez nekih dobrih informacij o razmerah in količini snega -predvsem na izhodišču, že navsezgodaj zjutraj nekaj metrov iz avta zagrizla v to izredno dolgo in naporno turo.
Čelke sva ugasnila nekaj pod kočo Hochalmhütte, še na cesti, ki vodi do planine. Hoja v soju umetne luči čez zelo trde in strme plazovine, ki presekajo cesto, je za neizkušene (roko na srce takih na tej turi ni prav veliko) najbrž težak zalogaj. Je pa potrebno biti zelo previden, da ni že na štartu "kolobocija".
V dobrih petih urah sva bila na vrhu, imela sva vsaj zjutraj lagoden - pogovorni tempo (da ne bi zdivjala), višje sva imela nekaj težav s (pre)trdo špuro, proti koncu ima pa itak vsak dosti dela sam s sabo in nekih šprintov ni več videti...
Tura bo iz tega izhodišča vsaj 14 dni še zelo popularna, snega je takoj iz avta še pol metra, ledenik nima vidnih razpok, le kjer se izteče je zunaj lep kos ledu. Seveda pa se lahko,kot na vseh ledenikih ob slabem vremenu zelo zakomplicira vse skupaj.
Ko sem vprašal Perota, kdaj je nazadnje tako dobro smučal, je le odgovoril; "Ne pomnim kdaj nazadnje"!
Zame, tura za vekomaj.....in tura, ki razvadi!

https://photos.google.com/share/AF1QipO ... F0eXJRNHBn
Džoni
MatejP
Prispevkov: 86
Pridružen: 04 Feb 2005, 14:10
Ime in priimek: Matej Perkus, SG

Odlično :D
Do kje je prevozna cesta proti jezu?
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

MatejP napisal/-a:Odlično :D
Do kje je prevozna cesta proti jezu?


Živjo, cesta je prevozna nekaj sto metrov nad kočo Gmünder Hütte, tam je prvi tunel, ki je zaprt (zaklenjen), naprej po dolini je sicer po dnu doline speljana markirana pot, a to, dokler ni povsem kopna ne uporablja nihče.
Cesta bo v celoti (do jeza Kölnbrein) odprta 5. maja, takrat pa je spodaj v dolini, na 900 metrih mitnica z zapornico, kjer je treba plačati cestnino. Cestnina ima več variant plačila, enkraten ali tritedenski vstop (tako je bilo pretekla leta)
Navsezgodaj zjutraj je zapornica dvignjena, a obstaja velika verjetnost, da ti pri jezu na avto zataknejo listek, kjer te "vabijo" pri povratku k plačilu!
Cene se spreminjajo, zato je treba vprašati googla.
Dolina je kasneje neverjetno lepa s kolesa ( in zastonj) kjer nešteti slapovi skorajda padajo na cesto, je pa treba izbrati topel dan, ker je zgoraj pri jezu zadeva ledeniško mrzla!
Džoni
Odgovori