Mont Blanc - Pilier Rouge de Brouillard - Bonatti Oggioni

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
un
Prispevkov: 167
Pridružen: 03 Jan 2011, 23:00
Ime in priimek: griljo

V četrtek 6.8.2020 sva imela z Blažem Karnerjem budilko nastavljeno ob pol dveh zjutraj. Želela sva preplezati smer Bonatti-Oggioni v rdečem stebru Brouillard-a iz leta 1959 - v enem zamahu, brez opreme za bivak. Na parkirišču v Val Veny-ju sva odzdravila Luki in Nejcu, ki sta odvihrala preko Peuterey-ca na Mont Blanc, midva pa preko koče Monzino zarineva v klanec pod najin steber. Slika

Blaž je bil na Brouillard-skem ledeniku že nekaj tednov nazaj in slalom med seraki je odvodil boljše od Jureta Koširja.
Slika

Ravno ko nama je sonce osvetlilo še spodnji del stene, začneva s plezanjem. Skala je res odlična, ravno prav težka za dva neaklimatizirana matičarja.
Slika

Razgledi pa nori...
Slika

Vmes sva imela še nekaj snega na policah in ledu v počeh, vendar smer ni bila pretežka in v 5,5 urah zlezeva na vrh 350m visokega stolpa, s katerega večina navez s spusti po vrvi zaključi s plezanjem (priporočam!).
Slika

Midva pa naprej do vrha, od katerega naju je ločilo še okoli 600 višinskih metrov in n-dolžinskih.
Slika
Številke so seveda abstraktne. Pravtako tudi kompozicija...  :chain:   Relativno močan veter na grebenu naju je silil na vzhodno stran grebena, ki ni bila vedno najlažja, zraven je svoj davek vzela tudi popolna neaklimatiziranost in hitrost je upadala...
Slika

Tako sva ob 19:40 po 17ih urah in 40 minutah od doline dosegla vrh Mont Blanca. Vreme kot v sanjah. Samo veter naju je hitro pregnal v sestop, ki sva ga zaradi večih dejavnikov zaključila na Vallotu.
Slika

Vallot/Glavobolot. Če se odločite za postanek v tej škatli predlagava čepke in tisto masko za oči, ki jo imate za letalo. V hladni noči so nama spanec kratili ljudje, ki so uletavali v bivak in budilke ostalih junakov.
Slika

Razgledi so tudi na sestopu navduševali...
Slika

Sestop je dolg. Midva sva se odločila za lasten pogon.
Slika

Tako sva prišla v Les Houčes malo pred eno uro popoldan, ko sva bila na poti približno 35 ur.
Slika

Bilo je noro lepo!

Sam dejte se aklimatizirat! Boste bolj uživali. Ali pa abzajlajte iz Ružnega stebra!

Fukat
Odgovori