Vrnitev na kraj zločina ali kako je Matičar celo poletje čakal Akademce

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
goska
Prispevkov: 23
Pridružen: 25 Maj 2016, 20:08
Ime in priimek: Žiga Gosar

Ne čakajo samo Akademci http://aao.si/kategorija-novic/alpinizem/kdor-caka ampak tudi Matičarji. In to Akademce!

Gremo lepo od začetka. Spomladi smo imeli zamaknjene izpite za alipinista. Po izpitih sem nestrpno pričakoval, da bomo dobili inštruktorje za izpitno turo. To se je zgodilo sredi/konec julija, ko mi je bil določen Miha Habjan. Takrat sem bil na službeni poti v Krakowu. Takoj po prihodu domov pa sem šel za 14 dni na dopust. Ko sem prišel nazaj se je začelo čakanje, ki je trajalo do danes. Izgovorov je bilo veliko, kakšni boljši, kakšni slabši. Po velikem vremenskem oknu septembra, se je Miha odločil, da mu ne bo zneslo in me je predal prvemu poražencu letošnjega VTK in teka na Brano, Luki Stražarju. 

Za datum sva določila prvi jesenski dan, a glej ga zlomka, zalomilo se je vreme. Luka je še imel kake ideje, da bi se dalo kaj dovolj previsnega splezati, ampak sva se vseeno odločila da turo prestaviva. Potem se je zgodilo 60cm snega. Noro. Glavna stvar, ki si je nisem želel je bilo toolanje na izpitni turi, ker bi lahko pokazal samo tehničarjenje in prusikarjenje. 

Danes sem končno dočakal ta dan. Glede na vremensko zna bit da celo zadnji možen dan do uradnega deadlina 15.oktobra. Snežnim razmeram primerno sva šla v ... drumroll ... Kogel. V Koglu sem plezal prvo smer v hribih (če odštejemo tisto ki sem jo šel kot drugi z inštruktorjem) - Virensa in mesec kasneje še Zupana. Nekako _______, da je potem izpit na isti lokaciji. Če kdo ve ker pridevnik paše sem nej mi pove.  

Izbirala sva med Kamniško in Kramarjevo, ter se ob pogledu na suhost/mokrost stene odločila za Kamniško. Imel sem preveč izgovorov in mi je ni uspelo prosto preplezati prvega A1 (po Miheliču) raztežaja (sem ga na A0). Mogoče sem zavil v kako težjo varianto, ampak to lahko predebatiramo ob pivu.

Previsna plata ki sem ji priznal premoč.
Slika

Drugi VII raztežaj je šel naprej Stražar, jaz pa sem ga kot drugi z nahrbtnikom in step-by-step navodili uspel preplezati prosto. Moja prva sedmica! 
Slika

Da ni bil dan preveč kičast se je Kogel v zadnjem raztežaju zavil v meglo.
Slika
Morda je bila dovolj gosta, da je kej pomagala v prečki.

Samoto in gorski mir sta kalila samo dva Matičarja, ki sta kakih 100m nižje navijala zame. 

Hvala Luku za turo. hvala vsem na ferajnu, predvsem tistim, k smo kdaj skupej plezal/smučal/... Da bi še čim večkrat! Pridte na pir dons!

Opombe. :
- Da je naslov slovnično pravilen moram dodati še tretjega Akademca. To je Matevž, s katerim sva šla včeraj na kosilo in je zamujal. Čeprav včeraj ni bilo več poletje. Pol pa recimo da naj bo tak naslov, ker se lepše sliši. 
- Kljub temu, da sem zadnji od letošnje generacije opravil izpitno turo, sem prvi napisal objavo. Upam da bodo odgovorni to upoštevali decembra.
- Ko dobim bom dodal še kako sliko na kateri sem jaz. Z objavo se mi je mudilo, da sem vas lahko povabil na pir. Edit: Dodano
 
Zadnjič spremenil goska, dne 02 Okt 2020, 14:39, skupaj popravljeno 1 krat.
VidVilhar
Prispevkov: 77
Pridružen: 30 Jun 2015, 14:29
Ime in priimek: Vid Vilhar

Brez najine podpore bi se zihr prou spektakularno zvalu dol s pločnika...:roll:
Drgač pa čestitke!  
Pes ki laja je premalo kuhan.
Hey Joe
Prispevkov: 462
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Le spomini še živijo.... Iz druega VII raztežaja vidim izhod na plazno polico!
Hvala Akademcu (s premajhnimi plezalkami) za fotko.
Nekoč smo tej steni peli "O Kogel ti moje kraljestvo..." In s članstvom sosednjega kluba
(Mihelič, Skok, Sabla in drugi)  plezali pri nas pozimi, nad Chamom pa še kakšno dobro granitno - ledno 1000 metrco.
S čestitko novemu članu!

 
 
 
 
 
Odgovori