DKV v VDV z EDV

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Uporabniški avatar
Rado Uroslav
Prispevkov: 17
Pridružen: 30 Jun 2020, 12:56
Ime in priimek: Uroš Radosavljević

DKV v VDV z EDV

Prejšnji teden sva se z EDVjko odpravila v Dolar-Kilar-Vavkenovo smer v Velikem Draškem Vrhu. V vikendu je bil to edini dan, ki je obljubljal dobro plezarijo, takoj naslednji dan pa je bila napovedana velika povodenj (no, pač padalo je :))
Slika


DKV je smer nastala ravno 70 let nazaj in nekaj klinov pripoveduje to zgodbo - smer pa je kot taka dobro nabita (tudi z novimi klini) na ključnih raztežajih. Na trenutke je smer krušljiva, deluje pa kot da se z višino krušljivost manjša.

Začela sva v detajlu smeri; to je krajna poč, ki nama je povzročila nekaj preglavic. Za lažje delo sem se prebil naprej in Evi pomagal z vrvjo priti mimo poči. Fotk tukaj nisva delala, gotovo pa poč ne bo doživela druge ponovitve :)

Nekaj raztežajev kasneje prideva do navpičnega kamina, verjetno skoraj največkrat slikanega mesta v smeri poleg zanimive globoke votline nekaj raztežajev kasneje. Zimsko delanje joge se je  definitivno izplačalo!
Slika


Višje sva imela nekaj težav s pojmovanjem Miheličevega dojemanja kaj pomeni beseda desno in tam sva investirala nekaj časa v preizkušanje različnih vstopov v plato, na koncu pa sva izbrala rahlo desnega, takšnega da je ravno prišel v lahek kamin z previsnim mestom.

Nad tem je sledila še čudovita plezarija po razčlenjeni plati in že sva bila v globoki votlini iz katere se je čudovito prikazal pogled na okoliške grebene in Triglav. Nekaj časa sva si vzela za kratko pavzo - mesto je bilo več kot idealno!
Slika


Po krajši izpostavljeni prečki kasneje sva imela na voljo krušljiv raztežaj skozi okno do vrha ali pa lažji poplezavanje po grapi mimo okna. Izbrala sva slednjega. Krušljivost je bila prevelika, da bi bila vredna truda doživetja skozi okno. Očitno pa je bila odločitev prava, saj sva v grapi ravno tako šla skozi okno - snežno portal; preskočila v horiziontalno dimenzijo in po nekaj urah sestopa kasneje bila že nazaj v Krmi.
Slika
Slika
Kej ti?! :)


Slika
Meljišče ekšn tajm!


Gotovo pa bi se splačalo iti kakšno uro prej, sestop je res dolg :)
2 crimp or not 2 crimp? Jam!
Hey Joe
Prispevkov: 462
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Smer sodi med tiste redke v Julijcih, kjer res solidna skala marsikje spominja kar na Pakleniške raztežaje. Gornji položnejši del je žal krušljiv, sestop kamorkoli pa dolg.
Plezal sem jo trikrat.
Bi jo še, pa sem pred leti popolnoma zgrešil vstop, kar je po mojih dolgih desetletjih alpinizma pravočasni znak pešanja zgodovinskega spomina.
Je pa bilo letos v Pakli prijetno obujati spomine z Borisom Sedejem na temo
"Še pomnite tovariši". Ob pivu seveda.
V ostalem pa: HO-ČE-MO !!! (kakšno prikupno slikico od Eve v akciji).
Odgovori