Zavarovanje za obisk tujih gorstev

Oprema, strokovni članki, nasveti... in še kaj koristnega
Matej85
Prispevkov: 28
Pridružen: 25 Dec 2012, 12:47

Živ

V Sloveniji je brezplačno reševanje, v tujini pa ne. Članstvo B ali A ti nič ne pomeni, ker je potrebno reševanje v tujini plačat takoj. Mislim, da PZS zavaja vse, ki plačajo članarino. Po nezgodi, ko se plača stroške reševanje se da zahtevek za povračilo stroškov, ampak kakor so mi drugi povedal najdejo izgovore in tako se obrišeš pod nos.

Torej zaenkrat vem za avstrijsko zavarovanje, tu zagotovo ni težav, vse krijejo od stroška helikoptarja, bolniška oskrba, stane okol 50 evrov.

http://www.alpenverein.at/portal/
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

Matej, tvoje trditve bi bilo lepo in pošteno, da podpreš s kakim dokazom, ali pa vsaj bolj točnim podatkom, tako resne debate kot je zavarovanje pri naših aktivnostih (hribi in dolince....), predvsem kar se tiče tujine, in plačil povezanih s tem.
Le v razmislek; bolnišnični dan v Maroku, al pa v Innsbruck -u ni niti približno enak..., še manj pa "okoli 50 evrov"
Džoni
Uporabniški avatar
Najvisja Instanca
Prispevkov: 231
Pridružen: 01 Mar 2005, 09:59
Ime in priimek: zadnje guralo

zavarovanje stane 50 evorv ne bolnica

drugače pa tudi po tujih forumih razglabljajo, da je avstrijsko najboljše.

Mislim pa da je najboljše vzet A+, zaradi višine zneskov, pa še potem je vprašanje ali so vsote dovolj visoke.
Ne mene več prosit za izpisnice
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

Cena je 55.30 eurov (taka cena je že nekaj let), to zavarovanje (Alpenverein) pa ravno bolnišnice ne krije.Krije pa reševanje (tudi če je udeležen zdravnik) in prevoz do bolnišnic (največkrat je to heli - ni pa nujno)

Sem počakal kako uro, na kak komentar..pa poglejmo mal dejstev:

April 2010, Karnijske alpe
Monte Coglians - Hohe Warte, najvišji vrh Karnijcev (ker stoji na meji med Italijo in Avstrijo ima ime v obeh jezikih)

Pri smučanju (spustu) z vrha smučar pade, pada(leti) 200 višincev po pobočju in skalovju, ustavi se spodaj nezavesten (v mehkem snegu ) z zelo slabimi izgledi za preživetje.Pade na Italijansko stran, zato pride pomoč v podobi "angelov"- italijanske GRS.
V reševanju udeleženih 9 Italijanskih +zdravnik in dva slovenska GRS-jevca.V Udine - v klinični center ga odpelje Italijanski "rumenko", heli ki ima v notranjosti premalo prostora za prečen prevoz "vakumske" z nosili, zato ga odpeljejo na saneh (zunaj),(let 25 minut...).Deset dni okrevanja v Udinah, na željo njegove žene (in njega) prevoz v Ljubljano z zdravniško oskrbo v reševalnem vozilu UKC Ljubljana.Okrevanje...življenje

cena reševanja 0 eur
cena bolnišnice v Udinah (deset dni) 0 eur
prevoz v Ljubljano (če bi ostal do konca zdravljenaj v Udinah tega stroška ne bi bilo) - prevoz na svojo željo 420 eur

Račun je seveda bil in to 12000 eurov, vendar ga je krilo tole zavarovanje.(razen prevoza v Ljubljanski UKC)
Zavarovanje ; B članstvo pri PZS !!!!!!

ZAKAJ JE BILO REŠEVANJE IN BOLNIŠNICA KRITO ?
Slovenija ima s Furlanijo Julijsko Krajino (večji del Karnijcev) madržavni sporazum ki določa, da so stroški kriti enako kot v Sloveniji.

Dobro se je pozanimati kakšno zavarovanje je za koga "aktualno", možnosti je zelo veliko, "udrihanje" kar tako na počez...pa seveda DEMOKRACIJA
Džoni
Zenf
Prispevkov: 115
Pridružen: 22 Jun 2010, 21:03
Ime in priimek: vozi misko

Oj Janez a tale sporazum velja sam za tole kar si napisou al še kej večji obseg alp????
ja nisam odavde.....
Uporabniški avatar
Najvisja Instanca
Prispevkov: 231
Pridružen: 01 Mar 2005, 09:59
Ime in priimek: zadnje guralo

Lahko da se motim, ampak:

zavarovanje PZS krije samo stroške reševanja in ne stroškov zdravljenja? Sicer mislim, da je z avstrijskim enako, samo kot opozorilo. Stroške zdravljenja krije splošno zavarovanje v predvidenem obsegu. Ampak to je lahko problematično tudi za nealpinistične dejavnosti v tujini.

Če prav razumem Janez tvoj primer nima nobene povezave s članstvom v PZS ker bi bilo to itak zastonj glede na sporazum?

Glede kritja, to je citat s PZS stani:
Člani planinske organizacije s plačano članarino za tekoče leto so zavarovani tudi za primer kritja stroškov reševanja v tujini; A+ člani za ves svet do vrednosti 15.000 €, A člani v gorah Evrope in Turčije do 10.000 € in ostale kategorije članov v gorah Evrope in Turčije do višine 3000 €. Članarina A+ in A krijeta tudi stroške vrnitve poškodovane osebe v domovino in sicer v višini 2000 € oz. 1000 €.

Gre samo za njihov izvleček in se mi ni dalo brat zavarovalnih pogojev. Tako na prvo oko bi rekel, da je denarja dovolj za enostavno reševanje s helikopterskim prevozom s članstvom v A ali A+. Za iskalne akcije pa verjetno ne bo dovolj :)

Recimo pri tej zgodbi http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-19633623. Nearly £14,000 was raised from a Facebook campaign to help search for him after his insurance, which initially paid for the search, ran out.

Drugače pa, če pozabim na ton prvega prispevka, lahko ta tema prinese kako koristno informacijo in mislim, da je prav da se ljudje zavedajo, da s tem zavarovanjem niso ravno pokriti za vse primere.
Ne mene več prosit za izpisnice
Matej85
Prispevkov: 28
Pridružen: 25 Dec 2012, 12:47

Mene je zmotil stavek, da se vse plača takoj, razen če sem to narobe razumel. Zato sprašujem. Letos imam namen obiskat Z Julijske Alpe. Za kam dlje je treba že 2 dni vzemat pa predpriprave in podobno, kar pa mi ni všeč.
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

"zenf", sporazum ne velja za druga področja Alp (seveda so Zahodni Julijci v Furlaniji Julijski Krajini), če "karikiram" to že ne velja za severno stran Stola.
Medržavni sporazum velja z našo planinsko izkaznico (plačana članarina in zavarovanje)
Bi pa omenil še primere, ki so se dogajali pred leti, ko so naše agencije "na polno" vozile v južno Ameriko "pohodnike" na treking.Se je dogajalo, da so ljudje stopili iz letala in že niso bili več zavarovani (La Paz je na višini 3650m), večina zavarovanj pa velja za višino 3500m ali pa še nižje).
Pri zavarovanjih je treba biti pozoren na pogoje zavarovanj, pa je "čudnih" primerov manj...za vsako nevednost si sam kriv... (plačaš)

Mislim, da so pogoji pri veliki večini zavarovalnic zelo dobro napisani, le prebrati jih je treba.
Džoni
GregorM
Prispevkov: 450
Pridružen: 09 Feb 2005, 14:47

Maja Baliž je pred par leti pripravila dobro primerjavo zavarovanj v alpinizmu: http://delovno.pdrustvo-ptlj.si/forum/p ... 877eeda193
Zneski so se vmes malo spremenili, generalno pa najverjetneje še drži.

Po mojih informacijah je reševanje (upravičeno) zastonj v naslednjih državah:
- Slovenija
- Francija (odvisno od občine, v Chamonixu je)
- Italija
- ZDA (v narodnih parkih je pokrito z vstopnino, npr. Yosemite)
- Kanada

Plačljivo:
- Avstrija
- Nemčija
- Švica
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

Gregor, če si imel v mislih (tako si napisal), da je reševanje v naštetih državah zastonj, je pa to zelo narobe inf.
Reševanje ni NIKJER zastonj, različne zavarovalne police krijejo različne zahtevke, pa zelo različno imajo urejeno zavarovanje na različnih višinah.
Če nekdo nima stroškov reševanja še ne pomeni , da je reševanje zastonj. Tudi v Sloveniji ni zastonj, različni so samo plačniki;zavarovalnice, proračun(država), posameznik....heli ura v Sloveniji je blizu 2500 eurov....
v Tujini je zelo odvisno, če na akcijo pride (prileti) tudi zdravnik, je cena take akcije zelo drugačna od cene če ni zdravnika (zašli v megli, se bojijo sestopiti itd...)skratka povsod tam kjer ni poškodovanih. Iz hribov se vozi (spremlja, nosi) tudi veliko takih, ki nimajo poškodb, pa so klicali na pomoč..
Zermat ima privatno ekipo reševalcev (so reševali v primeru Tomaža - v Himalaji), pa celo "eskadriljo" helikopterjev. Zastonj???
Džoni
GregorM
Prispevkov: 450
Pridružen: 09 Feb 2005, 14:47

Mišljeno je seveda v kontekstu alpinističnega foruma, torej kdaj poškodovani alpinist oz. njegova zavarovalnica dobi račun in kdaj ne.

Da nekdo vedno plača je itak jasno, potem pa je stvar politike, od kje bo ta denar prišel. Nekje se pač odločijo, da bodo eksplicitno izstavljali račune, drugje te stroške dobijo nazaj skozi vstopnine ali turistične storitve, spet drugje krije proračun. Ponekod se na srečo najdejo tudi dobri ljudje, ki zastonj tečejo v breg pomagat.

Če imaš še kakšne konkretne informacije, kje in koliko so ali niso plačali alpinisti, so dobrodošle.
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

Informacije seveda so, le ena težava se pojavlja;velika večina tistih ki so v tujini imeli nesrečo ne želi to prav na veliko razlagati,(tudi prosijo naj se to ne govori), še manj pa povedati koliko jih je vse skupaj "koštalo", se bom navezal na bolj znano primerjavo kako je, če gre kaj narobe v hribih... pot na Kredarico je pozimi iz Krme zelo obljudena,VSAKO ZIMO "nosijo" ljudi plazovi, pa ponavadi "akterji" na polno skrivajo svoje največkrat "utopično" razmišljanje, da so pa "top frajerji", če hodijo v četrti stopnji nevarnosti proženja plazov po tej poti...pa tudi na temlem ferajnu se je to že dogajalo, pa to redki "upajo" povedat na glas...
"ponos je slovenskih fantov grob"
Džoni
Matej85
Prispevkov: 28
Pridružen: 25 Dec 2012, 12:47

Nisem v ferajnu, pa tud na splošno se gibam po gorah sam...pri 4 stopnji na lep sončn dan grem pa raje snežaka delat al pa na en pir.
Zenf
Prispevkov: 115
Pridružen: 22 Jun 2010, 21:03
Ime in priimek: vozi misko

še vedno nism čist sigurn al zdj vem kej več k prej al ne :? :P u glavnem če ga u dolomitih al pa u chamu ali cermatu kresnem in si jezik zlomm pa imam A+ ali A zavarovanje plačam kej al ne?????
ja nisam odavde.....
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

pa zdej pa res ne vem več, al se ti ne da, al pa imaš pač dons ko lije dež preveč cajta, preber še enkrat celo stran telih odgovorov, pol pa ju3 odpešači na Miklošičevo, pa vstopi v pisarno pa vprašaj...pa to sem že v prvem odgovoru napisal, al si ti ne zdi? Al pač res pričakuješ da se boš kle na forumu zavaroval...
Džoni
Odgovori