Bosna

Lepota, moč in eleganca
Odgovori
un
Prispevkov: 185
Pridružen: 03 Jan 2011, 23:00
Ime in priimek: griljo

V izogib vesoljnega potopa v Paklenici in Sloveniji se nas je okoli 20 matičarjev za prvonovembrske praznike odpeljalo plezat v okolico Banje Luke. Spali smo v Kampu Vrbas.
Slika

Pregledali smo vodničke in po posvetu z lokalnimi plezalci v njihovi bolderci poskusili nekaj sektorjev in smeri.
Slika

Scena je še vedno v razvoju, zato so nekatere smeri ostre, podrte in zaraščene. Nekaj pa jih že zdaj premore omembe. Ocene smeri in navrtanost močno variira zato se mora človek v smer podati zelo širokega srca.
Meni se ni nobena smer zdela premalo navrtana kvečjemu preveč.

Od plezališč je super: Kameni Most. Priporočam smer: L'echarpee belle (6c+, 28m), res lepo navrtana rahlo ostra smer po luknjicah! top!
Slika

Skubalj je super za začetnike in ''plaisir'' plezalce, ki si želijo dobro(preveč?) navrtanih s šalcami opremljenih smeri v položnem svetu, tudi do 35m dolžine. Težje smeri so kratke (beri: težke).

Sektor Amfiteater ima smeri, ki so kar težke za ocene, ampak lepe. Z Mirjam sva v soboto plezala povezavo smeri: Kanjonski turizem(140m, 6a, 6a+, 6b+, 6a, 6a, 4a, ki si bolj zasluži ocene: 5a, 5b, 6b, 5a, 5a, 4a)
Slika

Richie and the Gulab Gang(70m, 6b, 6a, 6a+)
Slika

Slika

in zadnjega raztežaja smeri Prljavi Hari(20m, 6a) Super povezava, ki je tudi najdaljša smer v Kanjonu Tijesno.
Slika

Slika

V nedeljo sva šla pogledat še bolderje nad Kampom, za katere bi potrebovala kresped, saj so kar težki za ocene.

Seveda pa je Bosna marsikaj več kot plezanje. Burek izpod peke, čevapi, jagenjček in podobne razvade so le en del kulinarike, ki smo jo izkusili. Bosancem hrana pomeni veliko, kar dokazuje tudi dobro založena tržnica. Tam boste med drugim lahko kupili novo trenirko, đezvo za taščo in baklave za punco!
Slika


Zdej pa pejte v Bosno!

Mine so označene in se vam jih ni treba bat, sploh jih pa okoli Banje Luke ni več(;

Dejte še ostali kaj lepega napisat(;
Odgovori