Ta teden je bilo na društvu spet zelo zanimivo. In veselo - do solz sem se nasmejala!
Spoznala pa sem tudi Janeza Marinčiča, ki je predlagal, da greva skupaj plezat, in sicer v Deržajevo smer. Za povabilo se mu iskreno zahvaljujem!
V soboto sva se najprej preizkusila v šmarnogorskem Turncu. Dobro nama je šlo, zato sva se v nedeljo odpravila na Vršič in pod severno steno Male Mojstrovke.
Deržajeva (IV+/III-IV, 300 m) je prva smer na levi strani stene. Leta 1959 jo je prvi plezal Matjaž Deržaj, sin Mire Marko Debelak in Eda Deržaja. (Mimogrede: ravno pred dnevi sem prebrala čudovito zabavno knjigo Gruh, ki jo je l. 1937 napisal in likovno opremil E. Deržaj. Priporočam v branje!)
Smer je bolj tako ... Ni ravno lepa. Poteka za ogromno lusko in po kaminih in grapah, skoraj vsa je zaprta, klavstrofobična. Le čisto na koncu prideš ven iz teme, na greben, sonce, pogled.
A to bi še šlo. Žal je tudi polno naloženega kamenja, grušča, slabe in krušljive skale, vse kaže podobo podrte in razbite pokrajine.
Še sreča, da sva bila edina naveza v njej. Nekajkrat je grdo zabobnelo in padajoče kamenje je udarjalo s tako silo, da se je med stenami še dolgo zadržal duh po ožigu.
Vseeno pa smer ponudi tudi nekaj lepših detajlov. Eden je takoj v prvem raztežaju, lepo kaminsko plezanje v precej kompaktni skali. Zanimivo postane tudi na začetku drugega raztežaja. Tam je črn, gladek in masten kaminček, ki sva ga plezala bolj po levi, praktično že po plošči, potem pa prešla desno v zajedo, ki zahteva par gibov v razkoraku, nato pa še nekaj metrov plezanja po poči naravnost navzgor. Krasen je tudi začetek četrtega raztežaja, ki je rahlo previsen in žmulast.
A dobre plezarije je bolj malo. V Hanzovo pot sva izstopila po tretjini zadnjega raztežaja. Vse raztežaje je kot prvi v navezi plezal Janez. V smeri je nekaj klinov, predvsem na stojiščih, a nekateri so v bolj klavrnem stanju, zato je za varnost treba dodatno poskrbeti. Pustila sva dva klina, štubajskega in jeseničana.
Lep dan je bil, čeprav ni bilo "tople skale, temno modrega neba in pogleda na rumene jesenske macesne pod steno".