Smučanje v Afganistanu

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Uporabniški avatar
Poison Ivy
Prispevkov: 255
Pridružen: 04 Feb 2005, 14:35
Ime in priimek: Ivana Odič

Vrnila sem se z mojega potepanja po Afganistanu, počasi spet pristajam v našem malem svetu na našem malem kontinentu, v naši mali državici. Polna sem še vtisov in težko kaj spravim skupaj, ker še nisem čisto "doma" v glavi, ampak bom poskusila kaj napisat. V Afg sem šla zato, da bi se udeležila 3. Afganistanskega Ski Challengea in čimveč smučala in doživela. Pred nekaj leti sem bila v Iranu, zato sem mislila, da približno vem, kaj lahko pričakujem, ampak resnica je bila seveda drugačna. Afganistan je čisto svoj in to na najbolj ekstremen možni način, toliko, kot je tam obsedno stanje, ni nikjer na svetu, razen še v Južnem Sudanu. Kar pomeni, da me je prvo jutro v Kabulu zbudil samomorilski napad, v tem čudovitem mestu, kjer vidiš lahko samo petmetrske betonske zidove, vreče peska na oknih in vratih in stražarje s kalašnikovkami, hvala vam fantje, da pazite na nas. Vse skupaj je bilo kar nadrealistično. Samomorilski bombaši, mraz in čista mizerija, kamorkoli pogledaš. Zahodnjaki, ki tam delajo, pa živijo v mehurčku debelih cen in paranoje na vsakem koraku. Polet v Bamijan, kjer se je odvijalo smučarsko tekmovanje, je bil v stilu - pri pristajanu smo povzročili plane crash z UN letalom, ki se je pripravljalo na vzlet. Naš pilot je bil kriv. Pristajal je na napačni strani vzletne steze. :lol: Končno sem bila v hribih! Tisti dan smo se spoznali z vsemi udeleženci tekmovanja, prišli smo od vspovsod, iz Avstralije, Francije, ZDA, Avstrije, Švice. Večina je bila novinarjev, ki so povezani z Afganistanom, turistov je bilo zelo malo. Z ekipo smo se hitro ujeli na spoznavnem večeru, naslednji dan je bil pa D dan - ski challenge. Tekma se je začela pozno dopoldne na zelo vroč dan, na višini okoli 3000m. Premagali smo celih 400 v.m. strmine, prečili sedlo in se po količkih spustili navzdol. Najhitrejši je prišel v 28 minutah v cilj, valja navit lokalec, teh nihče ne more dohitet, drugi pa v 32 min. Slava jim! Naviti so k strela, bojeviti, tekmovalni pa tudi. Jaz sem rabila uro dvajset in s tem postavila daleč najboljši ženski čas. 8) Hahah.
Ampak nisem imela še dosti, naslednji dan smo šli v bližnji Band-e Amir, narodni park s prečudovitimi jezeri, hodit in rahlo smučat. Potem let nazaj v Kabul, mesto bodečih žic in "security", ki je najbolj zlorabljena beseda v tem koncu sveta. :(
Na srečo smo se vkompali z GVjem Ferdinandom Rollandom, ki nas je peljal turno smučat na prelaz Salang tri ure severno od Kabula. Pričakalo nas je super snežno neurje, ampak po malo mučkanja smo le šli v hrib. Bilo je super nevarno, težek sneg, neurje, bobneči plazovi, na drugi strani hriba pa talibani (mende). Lepo je bilo. V stilu, kot je treba.
Anekdote še sestavljam skupaj, fotke bom tudi počasi preštela, zdaj pa naj samo nalepim link prijatelja, španskega novinarja Sergija iz našega Bamijana. Potrudil se je! Noro je bilo!
http://www.youtube.com/watch?v=J2Bm93wUTDo
Zadnj jutro v Kabulu sem bila ob 9. zjutraj na cesti, sem hotela samo na hitro skočit v štacuno čez cesto, še preden bi me ugrabili sumljivi tipčki in sem zaslišala "blast". Spet samomorilec. Malo bolj vzhodno od moje ulice, pri Min. za obrambo se je sišalo. Nice, čas je, da se poberem domov. :x
Noro doživetje je bilo, zdaj pa naprej. Vikend bo menda lep!!! :D Yeah.
"Maybe true. Maybe not true. Better you believe." - Sherpa saying.
Uporabniški avatar
gasperv
Prispevkov: 123
Pridružen: 18 Okt 2010, 06:55
Ime in priimek: gašper vidmar

mislim, da bi lahko padlo eno predavanje..čeprav je Kino Oko že zaprlo vrata..en specjal edition?
Če človk ni prjazn tud hrib ni lep.
zaspanka
Prispevkov: 170
Pridružen: 12 Okt 2007, 09:40
Ime in priimek: Manca, Jesenice

Bravo, Ivana!

:P

In fajn, da se je vse lepo izteklo :wink: :D
Na juriš! :P
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Doživel sem ga leta 77, tudi v visokih hribih in brez vojne. Hvala za vizualno obnovitev tistih vtisov. Prima, Ivana!
Uporabniški avatar
Poison Ivy
Prispevkov: 255
Pridružen: 04 Feb 2005, 14:35
Ime in priimek: Ivana Odič

Heeey Joeee (na Jimmyja Hendrixa zapeto), tvoj slogan iz časov hippy traila pa še vedno drži!!! :wink: :lol:
"Maybe true. Maybe not true. Better you believe." - Sherpa saying.
Odgovori