Smučanje na Islandiji

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
goska
Prispevkov: 24
Pridružen: 25 Maj 2016, 20:08
Ime in priimek: Žiga Gosar

Podmažite kolešček v miški, veliko se je dogajal, jaz pa ne znam na kratko napisat.

Za prvomajske praznike smo ekipa devetih (Ana, Andraž, Boris, Boris, Davor, Kaja, Nataša, Uroš, Žiga, v abecednem vrstnem redu) šli smučat na Islandijo, kot zadnje dejanje v ERASMUS+ programa z Islandci in Madžari.

Škodo smo začeli delati že v štartu, ko je med transportom v moji potovalki počila ena od pločevink piva.. :shock: . Alkohol je tam pač drag (10€ pivo v pubu. 2.5€+ v trgovini, ostalo je pa še hujši faktor na slovenske cene).

Poti in pol dneva v Reykjaviku dne v ne bom opisoval, da malo skrajšam. Omembe vredno pa je, da sta Poje in Bokavšek imela rojstni dan.

Slika

Nastanili smo se v hiškah tik ob morju, malo severno od Akureyrija. Madžari so dobili 2 manjši hiški, mi pa smo si z Islandci delili eno veliko. Odlično opremljena s savno, vročim bazenom pred hišo in vsem drugim kar človek potrebuje. Morje pa samo 50m stran.
SlikaSlika


Sneg sicer ni bil pršič do morja, kar je bilo v reklamah, je bila pa smuka odlična pomladanska. Prvi dan smo šli na Karlsárfjall (988mnv) iz Karlsá (cca. 60mnv), nekateri 2x.

Slika
Veselje ob prvem snegu.
Slika
Vrh. Vsi hribi se na vrhu položijo.
Slika
Slika
Slika
Drugič gor.
Slika
Pojetova nova profilka. #notEvenPosing #noFilter

Drugi dan je bil prava poslastica. Z ladjo smo se zapeljali na drugo stran fjorda in kar daleč po fjordu ven, kamor ni možno priti z avtom (cilj Þjófadalshyrna 887mnv). Vreme pa sonce, brez oblačka in okoli 15°C, Kljub temu je sonce relativno nizko in omoči samo zgornjo plast snega, tako da je smuka odlična. Vroče je pa kar bilo, nekateri smo šli gor v kopalkah. 8) 8)

Slika
Slika
Slika
S temle pa na obalo
Slika
"Tjale gremo."
Slika

Med potjo nazaj vrgli v vodo še trnke in ujeli 8 rib v prvih 30 sekundah.
Slika

Do večera je začela prihajati megla in začelo se je hladiti, ampak to ni ustavilo neustrašnih pri kopanju v morju, ki ima baje 5°C.
Slika
Pics or it did't happen.

Sledil je dan malo bolj islandskega vremena. Megla, veter, hladno in vsi premočeni od megle. Večji del hriba zadnji v koloni 9ih ni videl prvega, tako da smo na čelo poslali Uroša, ki je z vodniškim tempom odlično odtaval v megli do kakih 100m pod vrhom, kjer smo se obrnili. Na poti nazaj pa je bilo skoraj več porivanja kot smučanja. (start: Reykjarét cca. 160mmn. Do pod vrhom Stóri broðir 1218mnv (obrnili na cca. 1060mnv)).

Slika
Slika
Med potjo nazaj, smo se ustavili v eni pivnici, ki je bila pa zaprta.

Četrtek so imeli nekateri rest day, jaz bom pa opisal smučanje z Urošem in Andražem in tremi Madžari. (Šli smo od Skútudalur cca. 40mnv na sedlo Hestskarð cca. 590mnv, se spustili proti Hestskarðsdalur (dokler je bil sneg) in po isti poti nazaj na izhodišče.) Dan je bil izbran kot rest day, ker je bilo napovedano slabo vreme, ampak je bilo v resnici bolje kot dan prej. Smo se pa držali pod oblakom, ki je bil na cca 600mnv. Pa bolj mrzlo in trd sneg in tako naprej.

Slika
Špaltna na vrhu hriba, da te ne zebe med malicanjem/rihtanjem. #patentPending #lifehack
Slika
Samotna dolina v katero smo smučali.

Še pred večerjo smo imeli ogled pivovarne Bruggsmiðjan Kaldi ( http://www.bruggsmidjan.is/en ), manj kot 5km stran od naše nastanitve, ki je vključevala neomejeno degustacijo piv, tudi direkt nefiltrirano iz soda.

Slika
Skál!!!
Oooog fá sér!!!

Zadnji smučarski dan je bilo spet sonce, šli pa smo z avtom na drugo stran fjorda, točno nasproti naših hišk (na Kaldbakur 1173mnv iz "kolikor visoko (cca. 160mnv) smo prilezli z avtom" nad Grenivík-om). Ker je bila prejšnja noč burna in ker je bil hrib prijaznih naklonin, smo nekateri večji del poti navzgor prehodili miže #lifehack. Za smučanje navzdol pa smo se vsi zbudili, ker je bilo res dobro. Tam nekje do sprejema bodo baje tudi posnetki iz drona. Soon™

Slika
Smo bili že navajeni vodniškega tempa in strnjene kolone, pa smo tudi brez megle šli tako.
Slika
Nova profilka?
Slika
Kam gremo pa naslednjič? (Ugibam, da sta to debatirala) Desno zadaj velikost par pikslov, pa so naše hiške.

Zadnjo noč nas je šlo spet kar dosti plavat. Poleg tega pa smo imeli odlično idejo, da ne gremo spat, da bomo lažje spali na 5h vožnje s kombijem po Islandiji, 4h aviona in še 4h vožnje iz Dunaja. Pri obojem (ne-spanju ponoči in spanju med prevozom), smo bili različno uspešni.
Slika
Pics or it did't happen.

Morda še kak drug udeleženec doda kako zgodbico.

Slika
Pogled vsak večer Ta slika je bila namreč obešena na steni v sobi.
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Živ, Andraž - Erik Rdeči; hoj, Uroš Telemark!
V predestavitvi dogajanja na otoku pogrešam kakšen natančni zavoj po snegu ali pa kristijanijo tik pred morjem!
Smo se pa Matičarji nekoč znali postaviti na vrh Kanjavca in odpeljati Pred ali pa Za Debelim vrhom prav v Staro fužino.
Tam kristijanije nismo uporabili, ker so se smuči po 2000 višinskih metrih kar same ustavile na zelenih travicah med spomladanskimi podleski...
Odgovori