Jesen s fiziki

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
goska
Prispevkov: 23
Pridružen: 25 Maj 2016, 20:08
Ime in priimek: Žiga Gosar

Ko sem spomladi plezal Steber ob Kamenkovem kaminu sem nekje na polovici stene, kjer smer zavije desno v zajedo/kamin, opazoval navpično plato, ki se dviga direktno gor iz štanta. In sem si rekel: "To bom šel enkrat splezat." In sem šel 14 dni nazaj s kolegom Matevžem, Akademcem, z enakim priimkom kot Hey_Joe.

Na internetu in v vodničkih nisem našel kakih infomacij, ki bi kazale, da je to že splezano, razen http://www.plezanje.net/climbing/db/sho ... oute=13578 ki ne vsebuje nobenih informacij. Tako sem bil čisto napaljen, da bo to mojih prvenstvenih 20m.

Modro original, rdeče najina linija.
Slika
Slika

Zadevo sem vzel temu primerno resno, z malo več kot enim setom frendov, dvema setoma jebic, in nekaj čez 10 klini. Frendi so prišli prav (bolje bi bilo, če bi bili podvojeni taveliki, pa so bili podvojeni tamali), ena jebica tudi, pa še en že obstoječi klin sem vpel :shock: . Težko se mi je zdelo za ene V+, tko da še vedno ne vem a sem plezal varianto iz plezanje.net ali ne.

Slika

Slika
Klin desno na sredini.

Po smeri sva se spustila, ker sva pod steno pustia čevlje in kup oblek, ki sva jih v pričakovanju mraza vzela s seboj. Na spodnjem abzajlu se nama je res dobro zataknil štrik (vozel). Namesto prusikarjenja sva izbrala tek do avta po enojca in nazaj gor. Štrik sva rešila po Vidovi smeri do polovice, in po Kamenkovem kaminu (z dvema polovičkama v nahrbtniku) do vrha. Dol sva šla pa v drugo raje peš.

Slika
Zataknjen vozel.

Zadnjo nedeljo pa sva z Markom skywalkerjem plezala Resnikovo v Križevniku. Megla, oblak in vsesplošno slabo vreme se je končalo 500m zahodno od Križevnika, samo veter je bolj ali manj nagajal cel dan. Predostenje in dostop sta strašila z mokro podago, smer pa je bila skoraj suha, z izjemo druge VI.

Slika

Žreb je določil, da jaz plezam lihe raztežaje, tako da sem dobil vse VI, kljub temu, da je šest sodo število. Fizikoma nama je bil ta joke še kar smešen. Smer sicer postreže s skalo od podrtega ruševja do Paklenice, pa tudi šestice bi midva ocenila kakšne precej manj in kakšno pa še kaj več. V mokrem kaminu sem si pomagal s klinom.

Slika
Najlepši raztežaj.

Sestop je beden, tako nad bivakom, kot pod bivakom, kjer naju je že ujela tema. Kljub temu sva skoraj bolje našla pot skozi strm moker gozd, kot na poti navzgor.

Slika
Ojstrica v oblaku, pri nama pa SONCE 8)
Slika

Slika

Slika

Slika

Na enem štantu sem pustil jeseničana, tako da je bilo treba spisat objavo.
VidVilhar
Prispevkov: 68
Pridružen: 30 Jun 2015, 14:29
Ime in priimek: Vid Vilhar

Ta steber sem enkrat plezal z Malenškom (moja prva smer u hribih:P) pa se spomnim, da je razlagal, kako je enkrat pozim vleku direktivo v zgornjem delu, k se mu ni dal snega pucat. Mrbit je to to: https://www.gore-ljudje.net/novosti/51021/
Pes ki laja je premalo kuhan.
goska
Prispevkov: 23
Pridružen: 25 Maj 2016, 20:08
Ime in priimek: Žiga Gosar

Zgleda isto ja. Hvala
Odgovori