Človek ne jezi se, novost v Veliki Mojstrovki

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
borouc
Prispevkov: 44
Pridružen: 02 Jan 2017, 21:55
Ime in priimek: Bor Levičnik

Ola!

V nedeljo, 19.7.2020, sva z Matijo Volontarjem (AO Jesenice) splezala novo smer v severni steni Velike Mojstrovke. 
En mesec nazaj, ko sva plezala Žico v uč, sva že malo pogledovala proti levi in videla, da je še dobršen del stene nezaseden. Odgovor na vprašanje, zakaj tam ni nič, je precej enostaven, saj je v sredini stene strm odsek stene, ki na prvi pogled ne ponuja logičnega prehoda.
Vreme je bilo prejšnji teden bolj klavrno, tako sem predlagal, če greva vseeno v Mojstrovko pogledat, s čim imava opravka. Bormašine ni imel noben od naju, tako sva smer začela z nekaj več klini in prusika. Že v prvem raztežaju sva videla, da so linijo poskušali pred nama, saj je bil že narejen abzajl štant. Ko pa sva se približevala strmemu delu (detajlu smeri), pa sva opazila tanko zajedo, ki se vije v rumeni, na prvi pogled podrti skali. Prehod, ki se je izkazal za kompaktnega in ne preveč težkega (VII-), naju je pripeljal do police pod poč. Prva polovica najtežjega raztežaja poteka po rahlo krušljivi previsni poči, nato pa prečiš v levo po monolitni plati, ki ponudi ravno prav grifov za nadaljevanje. Sledi še en divji raztežaj po ogromnem kaminu, ki je viden že iz tal. Na tem mestu pride smer do stika Žice v uč in takoj spet zavije proti levi in išče kompaktne prehode še do vrha.
Skratka res huda linija, ki je po mojem mnenju vredna ponovitev. Skala pa je presenetljivo dobra (z izjemo dveh odsekov), veliko boljša, kot jo ima soseda. 

Začetek
Slika

V strmem delu
Slika

Pokica, ki te pripelje na najboljše šalce   :D  
Slika

Od zgoraj; foto: Matija Volontar
Slika

V nadaljevanju detajl po poči...
Slika

...in prehod v plato; foto: Matija Volontar
Slika

Kompaktni prehodu v zgornjem delu smeri
Slika

Nagrada na vrhu  :roll:  
Slika


Skica in vris:
Slika

Slika
 
Kaj
Odgovori