Kamniška v Koglu

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
janr

2024-10-22 Kogel, Kamniška smer 240m VI A1/V-VI

Za ponedeljek in torek je bila lepa napoved, kar je seveda bilo treba izkoristit. V ponedeljek sva z Urošem Griljem frikala v Mišji peči, ter se zmenila za daljšo smer v torek v Ospu ali Koglu. Zvečer Uroš napiše, da ni prepričan če bo imel čas, sporoči zjutraj.

Tako me zjutraj nekaj minut čez sedmo zbudi telefonski klic, da greva plezat v Kogel in da me pobere čez 15min. Hitro spakiram, zajtrk pa pojem v avtu. Relativno pozen štart nadoknadiva s hitrejšim dostopom.

Pod steno je bil čas da izbereva smer, jaz sem poznal le Virnesa in Zupana, ki pa ju je Uroš že večkrat plezal, zato se odloči za bolj zanimivo Kamniško smer, ki jo je že enkrat plezal, vendar ne v celoti prosto. Spomnil sem se, da sem na strani konkurenčnega AO-ja prebral zapis iz neke smeri v Koglu z zelo izpostavljeno prečko, za katero se mi je takrat zdelo, da je res ne želim nikoli videt od blizu. Izkazalo se je to ta smer, vendar me je Uroš potolažil, da prečka ni tako težka kot je izpostavljena. kul.

Že prvi raztežaj je postregel z detajlom v previsu, drugi v plati. Začetek tretjega je bil rahlo krušljiv previs, ki se mi je zdel popolnoma neplezljiv, vendar je potem vseeno nekako šlo. Prosto sem preplezal vse do raztežaja pred detajlnim. Nato je Uroš brez večjih težav prosto splezal detajlni cug, jaz pa sem se gor povlekel po kompletih ter po polici do štanta. Sledila je le še prečka, ki je res zelo izpostavljena. Pričakoval sem da bo več klinov, so bili pa vsaj grifi precej dobri.
Smer je bila težka a zelo lepa plezarija, sploh če plezaš drugi v navezi :)

Sestop se je začel z enostavnim poplezavanjem do desnega dela stene ter izpostavljena prečka v levo do štanta. V treh dolgih a hitrih abzajlih sva bila pod steno (tukaj bi omenil Uroševo metodo abzajlanja, ki se mi zdi zelo učinkovita; namesto da zložiš in vržeš oba pramena to storiš le s prvim pramenom (tem ki ga prevlečeš skozi rinko). Prvi nato začne abzajlat, drugi pa mu sproti podaja drugi pramen, ko ga zmanjka pa ga spusti/vrže dol. Tako je možnost da se pramena med sabo zapleteta bistveno manjša).
Sestopiva še pred temo.

Slika
Uroš na vrhu detajlnega raztežaja

Slika
na tej fotki se celo držim za grife

Slika
začetek prečke

Slika
konec prečke
Odgovori