Kontaktne le?e na bivaku

Oprema, strokovni članki, nasveti... in še kaj koristnega
Odgovori
Uporabniški avatar
Spasiba

Kontaktne le?e imajo poleg svojih prednosti (v primerjavi z o?ali, ne motijo, se ne rosijo), tudi seveda pomankljivosti (predvsem shranjevanje in ?i??enje, higijena).

In ker verjetno nisem edini, ki vla?i to plastiko po o?eh, spra?ujem vse, ki so imeli kakr?ne koli izku?nje z le?ami na ve? dnevnem/tedenskem plezanju, posebno pozimi, ko nizke temperature in debele rokavice prepre?ijo kak?na posebna "kirur?ka" opravila;
napi?ite, kako se spopadate s tistimi pomankljivostmi le?.
Myspacebuttonisbroken
Marinka
Ime in priimek: Marinka Simec Romih

Pomaga naslednja cudodelna formula:
higienski robcki + enodnevne lece!

Lep pozdrav
Marinka
Uporabniški avatar
en Matej
Ime in priimek: LJ

?e je bivak v obliki plehnate konzerve ali zimske sobe ni ve?jih problemov. Higienski rob?ki, malo fiziolo?ke za izpiranje le? in ogledalce. Vode v prahu je pa pozimi itak dovolj. Pri temperaturah pod -15 znajo zmrznit teko?ine, ki jih ima? v ruzaku z le?ami vred. Ko le?a enkrat zmrzne je po mojem neuporabna.

Pri bivaku na prostem je malo bolj komplicirano. Lahko si omisli? enodnevne le?e in jih ima? notri pa? dva ali tri dni. Obstajajo tudi le?e za podalj?ano no?enje, ki jih sicer normalno ?isti? vsako no?, ob?asno pa jih lahko nosi? tudi dva dni.
?e ima? navadne mehke le?e enkrat notri ?ez no? tudi ne bo? umrl. Samo naj ti to ne postane praksa. ?e se ?e odlo?i?, da bo? imel le?e notri dva dni, po?ni to z novimi le?ami, ki ?e niso zapacane z razno svinjarijo.

Jaz uporabljam Focus Night&Day mese?ne le?e, ki jih ima? lahko notri brez problema nekaj dni.
Sicer je pa tle kot pri ?evljih. Ne pa?ejo vsi vsem.

?e opazi? meglen vid, rde?e, peko?e o?i ali izcedek iz o?i pojdi k zdravniku.

Lp. Matej
Samo brez panike.
Uporabniški avatar
Stef
Ime in priimek: ?tefan Wraber, okolica Orto bara

Imam CibaVision Night&Day le?e, ki jih je priporo?ila Dr. Mirna ?tabuc iz ambulante za kontaktne le?e o?esne klinike, kot najbolj prepustne (in s tem za oko najmanj obremenilne) le?e. So mese?ne le?e, proizvajalec pa garantira, da se jih lahko nosi 30 dni brez jemanja ven. Ona priporo?a dnevno jemanje ven, s ?imer se njihova uporabnost raztegne na 3 mesece (pomemben podatek, glede na ceno 7500/par... :???: ); jemanje ven je pa? priporo?ljivo in ne more nadomestiti ?e take prepustnosti le?e (kot bi dal goretex na ko?o za en teden; vsemu dihanju navkljub bi na koncu smrdel :twisted: )

Vsekakor pa je mogo?e s temi le?ami prebiti ve? no?i brez ve?erno/jutranje drame glede higiene. V val di mellu sem jih imel v o?eh menda cel teden brez posledic in neudobnih ob?utkov (ve?krat pa na raznih izletih po 1-3 no?i). S tem se seveda izogne? tudi zimskemu zmrzovanju, oz. vlivanju antifirza v teko?ino 8) Kar nekaj mojih prijateljev jih na enak na?in z zadovoljstvom uporablja.

Zahtevnim uporabnikom vsekakor priporo?am obisk ambulante za kontaktne le?e (o?esna klinika na Grablovi?evi v lj, biv?a vojna bolnica); v optikah vam bodo prodali pa? tiste le?e, ki jih zastopajo. V ambulanti so neodvisni in ti dajo le?e, ki ti najbolj ustrezajo. Spekter je pa precej ?irok. Pa ?e v primeru kakr?nihkoli zapletov so nujno zlo... :cry:

lp
takle mamo, ce je vojna, je vojna za vse...
Uporabniški avatar
en Matej
Ime in priimek: LJ

:) Me veseli, da ?e kdo z zadovoljstvom uporablja omenjene le?e. Jaz pa? nisem ?elel forsirati samo ene opcije.
Glede cen je tako. Namesto Patagonije si kupite eno ?e?ko jakno, v Bejlisu spijte kak pir manj, ne kupujte raznih Coldrexov in Neoanginov ...
Sicer se pa strinjam s ?tefom.

Seveda je obisk pri oftalmologu pogoj za varno no?enje kontaktnih le?.
Nakup le? na lastno pest je podoben servisiranju novega avta v doma?i gara?i z deli naro?enimi prek interneta. Najprej zapravi? ogromno ?asa in denarja, na koncu pa kupi? drug avto.

Jasen pogled
Samo brez panike.
Uporabniški avatar
Angel Ann
Ime in priimek: ana, lj

en Matej: "voda v prahu" :)
velik sre?e pri izbiri pravih le?, spasiba[/url][/list][/list][/quote]
altius, CITIUS, fortius..
Odgovori