po svoji prvi grapi vidim, da po hitrem postopku potrebujem cepine oz. stroje. Vem pa že vnaprej, da ne bom plezal nekih orto težkih lednih smeri, niti ne nameravam drytoolat, predvsem si želim čimbolj vsestranskega lednega orodja, ki bo priročno za lažje ledne slapove in grape, torej mora biti priročno tudi za zapikovanje pokonci. To predvidevam pomeni, da ročaj ne sme biti preveč zakrivljen, morebitna naslonjala za roke na koncu pa morajo biti odstranljiva, ne? Skratka, BD Viper in Petzl Quark in podobni me ne zanimajo preveč (ja ali ne?), kljub temu, da so čist hudi, tako da je moj izbor takšen:
1. GRIVEL - Matrix Light
Vsestransko lahko ledno orodje (lopatica ali kladivo) namenjeno tako zimskemu gorništvu kot najtežjim lednim in kombiniranim smerem. Ukrivljen ročaj iz jekla in vroče kaljena okla. Spodaj možnost pritrjevanja zaščite in naslona za prste, zgoraj pa sistema za višji prijem.
Dolžina:50 cm
Masa:520 g
Cena:127,99 € (Iglu)

2. CAMP - Alpax
Lahek gorniški cepin za klasično in kombinirano plezanje. Moderna oblika, ergonomska oblika držala in dobra uravnoteženost. Klasičen pašček ima dve možnosti pritrditve.
Dolžina:50, 57, 65 cm
Masa:550g /50cm
Cena:119,99 € (Iglu)

3. Petzl Charlet Aztar
Vsestransko tehnično ledno orodje, primerno za led in zimsko gorništvo.
Teža:590 g
129,00 EUR (Climbersonly), 145,00 Terra MSG

4. CASSIN - X- Alp
Lahko vsestransko ledno (lopatica ali kladivo) orodje predvsem za plezanje kombiniranih in tudi lednih smeri. Ukrivljen ročaj. Ročaj je zamenljiv z vsemi orodji Cassin X- serije. Snemljiva zanka z enostavnim nastavljanjem.
Masa:585/ 575 g
Cca. 130 € (Iglu)

5. čist tko zraven limam: BLACK DIAMOND - Viper (ali pa Petzl Charlet Quark in podobni)
Ledno orodje (lopatica ali kladivo) izdelano za ledno plezanje. Ukrivljen ročaj izdelan po tehnologiji Hydroforming za večjo togost in manjšo težo. Držalo iz dveh različnih gum proti tresljajem. Spodaj zaščita, ki varuje prste, zgoraj možnost višjega prijema. Pašček Slider Leash.
Masa:625/655 g ( kladivo ali lopatica )
Cena: 166,50 (Climbersonly) , 188,90 € (Iglu, TERRA MSG)

Skratka kar mene zanima je ali je moje razmišljanje pravilno, a imate kakšne izkušnje s kašnim od naštetih, kakšno priporočilo, nasvet, sem kakšnega spustil ... karkoli.
Hvala vnaprej za kakršnekoli info,
mare
http://albreht1.blog.siol.net