Nekaj ugotovitev o kombinaciji plezanja in nosečnosti

Oprema, strokovni članki, nasveti... in še kaj koristnega
Odgovori
Uporabniški avatar
tagajstna
Prispevkov: 185
Pridružen: 15 Mar 2005, 13:45
Ime in priimek: Neda Podergajs

Glede na aktualnost teme zadnje čase bodo naslednje ugotovitve morda koristile še kateri:

1. Ko poslušaš soplezalce, ti večinoma govorijo, da lahko plezaš čim dlje – vsaj do 6.-7.- meseca nosečnosti, če le do takrat še nisi pridelala preveč kil.. Hja, da se že, a s trebušnimi mišicami se, malo poenostavljeno, dogaja naslednje:
Pri običajnih, malo manj razmiganih ženščetih :wink: , se trebušne mišice postopoma raztegujejo čez vedno večji trebušček. Po porodu se potem lepo počasi krčijo nazaj.
Pri profesionalnih športnicah (kamor bi jaz uvrstila tudi prenekatero plezalko z radiatorčki na trebuhu), pa je stvar malo drugačna. Prameni mišic, ki povezujejo preko trebuha zgornji del telesa s spodnjim, se nočejo raztezati tako, kot bi želel rastoči trebušček. Namesto tega se mišice v določeni fazi začnejo razmikati levo in desno, ker so zaradi konstantnega plezanja še vedno lepo trde in se precej slabše raztegujejo. Posledica je, da po porodu rabiš precej več časa, da takšne mišice spraviš nazaj v prvotno stanje, kot tista dekleta, ki so ves čas nosečnosti lenarila...

2. Kot pravijo vsi priročniki – prvih 6 tednov po porodu naj ne bi začele trenirati nazaj. Na žalost to kar drži, saj v nasprotnem primeru zelo hitro stakneš kakšno poškodbo v obliki nategnjene vezi ali mišice, pa čeprav se ti zdi, da že tretji dan po porodu vse zmoreš. Predvsem previsi (torej vse plezalne stence) so za začetek ubijalski, tako da bi jaz predlagala najprej samo plate.

3. Sklep:
V naslednji nosečnosti jaz definitivno ne bom plezala do zadnjega (razen res čisto uživaških smerc – za dušo). Je bolje kolesarit, planinarit itd. Meni je bila čista frustracija, ker sem 5 mesecev po porodu komaj zlezla smer na stenci, ki sem si jo sestavila v 5. mesecu nosečnosti (ko je bilo kilaže vsaj 5 kil več). Ko sem nekje po pol leta lahko naredila prvi zgib, ja bla pa že čista zmaga ... Skratka krčenje trebušnih mišic me je grozno razočaralo, kljub rigorizni telovadbi.

Tako bi z veseljem slišala, kakšen program spravljanja mišic v red po porodu bi športnicam predpisali fizioterapevti. Ali sploh gre hitreje?

Pa čim uspešnejše kombiniranje materinstva in plezanja vam želim!
Neda
Never ever give up!!
Odgovori