Sva se dobila s Cudrom ob 22.30 pr Peričniku, spontano v čudoviti mesečini vsak s svojo omaro na ramenih zapodila do bivaka, si zakurila, zakuhala čaj in se za 3h zavlekla v spalke.
Zjutraj sva zavila pod Steno in sprečila pod Bovški Gamsovec-na dilah, nekdo je peš za nama, linija pa upam, da še čaka, da postane moja prva prvenstvena v hribih(kdo ve, če ni tukaj letna smer?) in najin drug skupni vzpon, po Crozu 2005.

Foto: Andrej Erceg, vrisana je njuna nova smer, midva sva napadla najbolj levo linijo.
http://www.pdcrnuce.si/CAO/index.php?Id ... e=1&part=0

Zgleda super, le streha v zgornji polovici predstavlja uganko.
Na vstopu hudo neprijetna kloža, potem pa prvi cug sicer skoraj 80° naleplen pas, Cuder alias Bovški Gams reče, dej bova solirala, bova hitrejša...čez 10minut se nerodno baševa čez napihan prehod na snežišče, seveda nama je žal, da se nisva že spodaj navezala.

Sledil je prvi resni cug, neugoden kamin-zčasti vstop, zalit z ledom, a tako ozek da se ni dal pikat...jaz dobim orgijo od cuga, čisti škripavac, do 85°.

Potem spet Gams faše en skok-kamin,

pa jaz en 15m navpičen slap, štant pod streho-detajlom, ki se ga vidi že s podna.

Pogled na detajl-po desni strani mimo strehe...zlezla sva po vidnih kepcah snega!
Zagrebem se za nešto kao praskanje po skali z zelo delikatnim pikanjem po snežnih kepcah, ki služijo tudi kot stopi... Presenetljivo fizično nezahtevno, pa toliko bolj tehnično je bilo, varovanje globoko za R-runout. Skratka zapopana pokica, v katero ni šel klin je držala klino, kot pravi friko sem se situacije lotil tudi z rokami, in zlezel dobih 5m nad Camalot 2ko, vmes ko sem v navpičnem 10min poizkušal zabiti klin in ko so skoz leteli pršni plazovi, sem si mislil to je torej pustolovščina na prvi pogled, nazaj nisem mogel, je blo treba odpikat-blo je bl božanje po kepcah snega, nebi verjel da drži, če zadnjič ne bi lezel Špika in kdaj za vmes stopil na kaj podobnega.

Zaključek cuga je bil dobri stari do 80°škrip škrip, štant v beton-sneg, Tine naju je pripeljal na izstopno snežišče.

Tine pod vrhom, zadaj Stena, Sanjc zgleda kot avtocesta, Šlosarska itak.
Čaj sva v mraku pila šele pri dilah. Rodeo na dilah s prasico na ramenih je odprl nove dimenzije pekočega. "Pr Firerju"-Aljažu na piru sva prisedla Krajnčanoma, ki sem jima v sredo dal idejo za lep vzpon v osrčju zlatoroga, Veliko grapo v Bovškem Gamsovcu, ob 2h sta bla že na vrhu, presrečna za namig in skupaj smo nazdravili.
Glede na ponedeljkovo in včerajšnje stanje na istem območju lahko rečem le to, da niti v sanjah nisem pričakoval takšne spremembe razmer v 4 dneh. V ponedeljek je bilo območje sestopa večinoma en sam trd poledenel sneg, potem je v padlo nekaj cm pršiča+veter in včeraj sva se čudila ogromnim plazovinam tako južnega kot kložastega plazu.
Ocena in oprema: sam se ne spoznam najbolje na zadeve, bi bilo na mestu, da se najdejo veliki mojstri drajtulanja in skočjo preverit. Verjetno pa nekje okoli IV, AI?, WI5, M7, R 450m višinske razlike, 7,5h.
8vijakov, Camaloti 0,3-2, nekaj klinov
Tine hvala, da sva šla!
Prve ne pozabiš nikoli!