Razmere v hribih - Karavanke

O vsem, kar res ne paše nikamor drugam...
Odgovori
ggorenc
Prispevkov: 3
Pridružen: 03 Feb 2010, 10:30
Ime in priimek: Gasper Gorenc

Ne vem ali pase tole v ta del foruma ali ne... Nisem se nasel taksne teme, verjetno nisem dobro poiskal. Vsekakor se mi zdi zanimivo.

Danes sem se hotel povzpeti po SV razu na Vrtaco (Karavanke). Najbrz precej optimist ampak ok. Startam iz parkirisca na Ljubelju v temi okoli 6h zjutraj.. napredujem lepo in hitro. Piha v sunkih po obcutku tudi preko 80kmh, ni prevec mrzlo. Okoli 8-10 pod nulo. V zadnjem gozdicku na Zelenici, tik pred koncem, ko stopis za vogal (20min pred domom na Zelenici) pa izpod Poda prileti kar obsiren plaz. Tako, da je zasul cca 30m poti, visina kaksen meter. Zbit in konkreten "beton".

10min prej in bi me najbrz pokopal. Sem se kar hitro obrnil v dolino. Tako, da ne bo kdo prevec izzival. :)
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

Pozdravljen Gašper in vsi ostali. Ob takih informacijah je težko ostati ravnodušen. Najprej malo o "zgodovini".

"13.12.1962 je snežni plaz zasul dve skupini graničarjev na poti, ki je vodila nekoliko nižje od Doma na Zelenici. Obsežna dvodnevna reševalna akcija (60 reševalcev iz Tržiča), življenje sta izgubila dva graničarja."

"11.01.1977 v snegu na Zelenici ugasnejo življenja štirih dijakov iz šolskega centra v Kranju, in dveh njihovih učiteljev. Tržiškim reševalcem so priskočili na pomoč kolegi iz Bohinja, Kranja, Kamnika, Ljubljane, Radovljice in Jesenic. Kljub nesebičnim požrtvovalnim prizadevanem v izredno nevarnih razmerah belim snežnim gmotam niso mogli rešiti življenj."
To je po smučarski nesreči pod Storžičem (pod Škarjevim robom leta 1937) največja nesreča v Sloveniji.

Zakaj se je dva dni po sneženju na Zelenici sprožil plaz? En del odgovora bom poskušal pojasniti.
Kar velika možnost obstaja, da je novo zapadli sneg (ki ga pa sploh ni bilo veliko), in je padal pri temperaturi okrog -5 st.C obležal na tleh, ki imajo temperaturo okrog 0 st.C. Temperature po sneženju (nedelja in ponedeljek) pa so zelo padle, tudi do -20 st.C. Zaradi tako velike temperaturne razlike je nastal t.i. globinski srež(rečemo mu tudi plovni sneg), francozi pa mu pravijo tekoči sneg. Že samo ime marsikaj pove. Ker padavin ni bilo veliko je nastala temperaturna razlika v snežni odeji prevelika. Tak sneg imajo smučarji zelo radi, saj mu po domače rečemo tudi pršič, vendar pa ob tako velikih temperaturnih razlikah ta pršič nastane POD površjem snežne odeje. Ker so bile temperature dva dni po sneženju tako nizke se sneg ni (stabiliziral), preobražal, nasprotno, snežna odeja se je destabilizirala, v teoriji(in praksi) bi lahko take razmere ostale tudi dvajset in več dni. Taki primeri so se v Alpah že večkrat dogajali. Velika verjetnost je, da so take razmere v preteklih dneh nastale tudi v naših hribih. Seveda pa bi za potrditev tega na Zelenici moral natančneje "pregledati" snežno odejo. V nedeljo smo imeli skupaj z reševalci iz Kamnika na V. planini obnavljalne izpite za potrditev licenc (GRS), kljub zelo majhnim padavinam ta vikend (15 cm) so rezultati prerezov snega dali vedeti, da je stabilnost snežne odeje NIKAKRŠNA (naklonine nad 30%). Ob debatiranju, kako tisti dan ne bi bilo pametno biti v hribih, se je iznad Krvavca pripeljal helikopter, ki je pobral Štuparja in njegovega psa - nadaljevanje zgodbe pa najbrž poznate...

Še ena pomoč pri razumevanju današnjih razmer v hribih. Na strani ARSO, je objavljeno, da bo ob prehodni otoplitvi (JZ veter) prehodno v hribih povečana nevarnost snežnih plazov (že sedaj je 3. stopnje), obrat ledišča bo danes zvečer kar na 1800 metrih. Seveda se bodo čez dan dva zaradi otoplitve razmere za malenkost stabilizirale, ker pa bo že v petek in predvsem v soboto snežilo, bodo snežne razmere v hribih precej nezanesljive.

Gašper je na koncu napisal, da te dni v hribih ne bi bilo pametno preveč izzivati! Mislim, da je skrajni čas, da vsak začne še pred turo razmišljati o svoji varnosti, ne pa ko so polne "gate". Gašper, ne zameri to ni nič osebnega, pač imam možnost povedati svoje mnenje. Vsekakor pa bo ta vikend precej ljudi v hribih-tudi jaz bom med njimi. Prad časom sem na forum že nekaj napisal o plazovih (kložastih), ob priliki pa še o čem.
srečno
Džoni
ggorenc
Prispevkov: 3
Pridružen: 03 Feb 2010, 10:30
Ime in priimek: Gasper Gorenc

Hvala vsaj za eno res objektivno mnenje. Itak, da nicesar ne zamerim. Ne vem kako, ampak mladina danes razmislja vecinoma cisto drugace. Sem plezal tako s Sraufom, kot Johanom in Pavletom (Kozjek).

5-6 dni pred Sraufovim plazom sva plezala neko smer. Takrat sem bil se srednjesolec ampak po tistem sem videl, da mora biti usoda napisana vnaprej... Clovek s taksnimi izkusnjami pokopan pod najhujso moro alpinista... :cry: nasli smo ga sele pozno spomladi se spomnim. Podre se ti cel svet.
ggorenc
Prispevkov: 3
Pridružen: 03 Feb 2010, 10:30
Ime in priimek: Gasper Gorenc

Takole, danes je taisti plaz kot skoraj mene zadnjic pokopal enega reveza. Toliko v vednost.
nejka
Prispevkov: 127
Pridružen: 27 Nov 2005, 19:49
Ime in priimek: ljubljana, neja malis

Kljub temu, da Triangel zgleda u izi tura, kamor gre lohka res usak v vsakih razmerah ni. Dost žalostno, da se tole šele tko spoznava... Nevem kje točjo je dans potegnu plaz ali v tvojem primeru, amapk tam vsako leto potegne ornk plaz čez cesto, in nardi kr dobro poseko v gozdu! Nič kaj nenavadnega, če se posameznik ozre in pogleda kaj je nad to cesto - skale nato strmina ravno pravšnja ... ko posilje sonce na veliko količino nepredelanga snega pa ... plaz. Tam so bili tudi že v preteklosti zasuti. tko da tista cesta med sneženjem/po snezenju, še posebi k se pa not upre sonce definitivno ni varna...

no ja ... zgolj moje laično mnenje :roll:
javoršek
Prispevkov: 390
Pridružen: 09 Jan 2010, 18:07
Ime in priimek: lj

Gašper pozdravljen, sem mislil da na to in podobne teme ne bomo več debatirali,komaj smo si GRS-jevci nehali dopisovati o nesreči na Voglu in Krvavcu, že je pod plazom umrl še en revež.Ne vem kaj se letos dogaja, ob toliko inf. cel kup opozarjanj se dogajajo nesreče kot že dolgo let ne.Zgleda da ob razmeroma majhni količini snega, nekaterim ni vredno truda malo preveriti razmere,zavrteti kak telefon, se pozanimati kako zgleda na turi ki jo imamo v planu....Lansko sezono je ob neverjetnih količinah snega(Kanin 10m,Kredarica 7m) malokdo ob stopnjah nevarnosti nad dve sploh pomislil na hribe-ker taka količina snega te pa res lahko pokoplje?????, letos se vse skupaj zelo podcenjuje, pri zadnjem deževanju je tla ponekod tudi na 1400 metrih premočilo do zemlje(gozd pri sestopu iz Luciferja), v okolici K.Gore je deževalo na teh višinah,ta novi sneg je padel na od dežja premočeno podlago(tam kjer jo je sploh kaj bilo),na Kredarici je čez noč zapadlo 55 cm snega, v zahodnih Julijcih še več, vendar pa to proti lanski sezoni skoraj ni omembe vredno-pa se dogajajo take katastrofe.Imam inf.iz planine Javornik,kjer so se pred dvema dnevoma klože posedale kot v kaki grozljivki,ogromno je napihanega snega , ki je nevaren tudi na pobočjih majhne naklonine(travniki),tudi danes so na Zelenici obračali po polovici smučišča saj je bilo videti zlo sumljivo. Posnetki na internetu od vsepovsod kako folk "cevca gon", sigurno ne pripomorejo ,da bi ljudje več razmišljali o nevarnostih , ki te pri tem čakajo.Sem mnenja, da pri nas pršič v visokogorju ne moreš vozit če sebe ne izpostavljaš nevarnosti, škoda da so nesreče pod plazovi tudi v Sloveniji postali vsakdanja novica-bi svetoval ,da če se tura "dela" v takih razmerah ,da se ne izpostavljamo za vsako ceno, da je treba imeti kompletno opremo(žolna, sonda ,lopata, tudi airbag nahrbtniki imajo že bolj dosegljive cene, akvalungi, Recco ploščice) , iskanje na Voglu je bila prava psihična mora, za reševalce, vse ki so pomagali še posebno pa za enega od staršev ki je iskal svojega sina.Nujno je treba storiti vse ,da damo nekaj možnosti tudi tistim ki nas rešujejo.Mislim pa da ni treba poudarjati da v večini primerov štejejo minute, ne se preveč zanašati na tiste posnetke na internetu , kjer izpod plazu rešijo živega po uri zasutja-to je izredna, izredna sreča.Ob takih razmerah je veliko bolj preudarno odpeljati kak "kucelj", s svojo družino smo bili prejšnjo nedeljo na Limbarski gori, najlepši del smo odpeljali dvakrat ,bilo je nekaj "švicanja", pa nekaj lepega smučanja-bilo pa je predvsem varno.



srečno
Džoni
Odgovori