Jalovčev ozebnik,Kotovo sedlo

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
javoršek
Ime in priimek: lj

Matjaž je ob koncu ture dejal"ne najdem besed-takšne smučarije se ne da opisati z besedami".Ja res je- fenomenalen dan,takih bi se nikoli ne naveličal.Včerajšnja tura na Vršiču, mi je kar hitro odgovorila na vprašanje;kam pa danes?V senco, kjer sonce ne omehča snega, in kjer se da začeti zaradi poznavanja terena še v temi.Seveda je prva misel Tamar in smučarija tam okrog...Z smučmi se da do Tamarje le še po "cesti",zaenkrat je vodni kanal samo eden, pa še tega se da ob povratku presmučati, zjutraj je bilo izredno trdo, naprej po gozdu od koče je še dovolj snega-takšne "udobne" smučarije tudi tu že dolgo ni bilo-sneg je bil tudi ob enih popoldne še totalno trd.Prečke po plazinah pod Poncami so še brez kamenja, pri Malem kotu pa je kakih sto višincev zelo poledenelo, pri pristopu je kar "tečno", in terja veliko pazljivosti, brez srenačev pa je nemogoče hoditi(sem pri povratku videl par grdih padcev s kožami na smučeh).Višje proti "ostrogi" Jalovca pa je iz metra v meter boljše(manj trdo).V ozebniku nama je kljub zgodnji uri padajoče kamenje preprečilo vzpon čez cel ozebnik, obrnila sva zaradi nenehnega "bombardiranja"iz Jalovca malo pod "ožino" pred izstopom.Spust je postregel z izrednimi razmerami, vrhnja par centimetrov debela skorja je zdržala težo in silo.Spodaj sva snela dilce, jih "opremila" z kožami in se v družbi avstrijske skupine povzpela na skrajni levi "kucelj" Kotovega sedla.Zgoraj sonce ni naredilo še nobene škode in smučarijo je z besedami težko opisati, skratka enkratno.V dolini je moja družina ravno snemala kože tako da smo spodaj na "meliščih"in gozdu skupaj iskali najlepše prehode, seveda smo izredno turo zaključili par metrov pred avtom.Za ozebnik sem pri koči govoril z znancem ki je šel čez za nama-v ožini je kakih deset metrov "čistega"ledu ki se ga pri hoji predre, pozneje pri smučanju pa ne in je skrajno nevaren,(pravi da v dolgih letih ko smuča ozebnik kaj takega še ni doživel), padajoče kamenje mu je ves čas načenjalo živce-se strinja da ne smeš imeti niti malo smole pa se izide.......

srečno

(slikce na TKG)
Džoni
javoršek

Pozdravljeni, ne vem a se mi samo dozdeva, al ptički že preveč čivkajo, pa se samo še jst pa Neja podiva po hribih in iščeva zadnje krpice snega, no da ne bom preveč skromen nekje ga je še več kot meter......in čaka na "konzervirane" dilce.Zgleda da še severni sosedje vedo kako dobr je pr nas smučat.....
srečno
lpj
Džoni
jonski
Ime in priimek: Jon Škoberne

javoršek napisal/-a:Pozdravljeni, ne vem a se mi samo dozdeva, al ptički že preveč čivkajo, pa se samo še jst pa Neja podiva po hribih in iščeva zadnje krpice snega, no da ne bom preveč skromen nekje ga je še več kot meter......in čaka na "konzervirane" dilce.Zgleda da še severni sosedje vedo kako dobr je pr nas smučat.....
srečno
lpj
Se ti verjetno samo dozdeva, saj smo bili ravno včeraj na Mojstrovki :)
Bomo dali gor nekaj slikic.
ticko
Ime in priimek: Matija Bokan; lj

Turne sekcije na ferjnu ni :), zato smo pa prepuščeni vsak sebi
javoršek

Evo, namen je dosežen-seveda pa bi bil že kar navdušen, če bi v parih stavkih mal opisali razmere na Mojstovki, namreč zima je eno "posebno poglavje", kar se razmer tiče-seveda je tud poleti nekje suha skala, nekje pa mokra....., bi tako marsikdo lažje našel nekaj zase-kar se tiča zimskih vragolij, predvsem je moj namen tak-podati čimveč inf."kaj dogaja, in kje "
Spisek vzponov pa oddajam tja pred koncem leta!!

Pa brez zamere, srečno
Džoni
Uporabniški avatar
Angel Ann
Ime in priimek: ana, lj

hja, eni nismo sam virtualni, ampak kšno o razmerah rečemo tud na ferajnu :wink:
altius, CITIUS, fortius..
javoršek

živjo,
je kar škoda da se na ferajnu dobivate(mo), enkrat tedensko, razmere pozimi se v hribih spreminjajo dnevno, tko da....sem ne-dolgo tega dve uri na ferajnu "nakladal" o razmerah, pa še o čem-res pa da o lanskih.Res pa je tudi, da me je kar težko šlišati za šankom-kavo spijem v parih minutah.....

srečno, se vidmo v hribih če ne bomo" zgubili kompasa"
Džoni
ticko
Ime in priimek: Matija Bokan; lj

ma se mi ni dal v službi pisat ;)
razmere so bile podobne tvojim, zgori je lih odjenjalo, spodi pa že malo bolj žalbudra. na na ožini pred poletnim meliščem trdo kot kamen, skor led.

pripravnišak zalita kot se šika, skoka ni bilo, širina pa max 2m na najožjem delu

evo spesnu
javoršek

Ticko, najlepša hvala.Verjamem da takšne inf.ne pridejo prav samo meni,Vršič in okolica je le področje, ki zanima začetnike, kot tiste malo bolj izkušene.Mene predvsem zanimajo grape v Mojstrovki, sem zadnjič ko sva s sinom šla proti Nad Šitom glavi kar dodobra poslikal Pripravniško grapo, a je iz 200 metrov težko ocenit, a bi šle dilce normalno skozi(po širini), na najožjem delu.V dobi interneta bi morale inf. takole bolj stopiti do veljave(a si predstavljaš-mi je Tonač razlagal, da je moral v njegovih cajtih rezervirati telefon na pošti-en dan prej!!!!,potem je s tem telefonom poklical v Staro Fužino kolega-tudi ta je moral rezervirati tel. na pošti(za cajt sta bila že prej dogovorjena-s pismom), samo zato da ga je vprašal kakšno je vreme na Komni.........,

Mislim , da bi morale inf. v zdajšnih cajtih "laufati" vsaj na tak način kot si ga ti napisal ti, zato še enkrat hvala, pa uživajte...

srečno
Džoni
Odgovori