To pa je blo nakladanje

O vsem, kar res ne paše nikamor drugam...
Uporabniški avatar
Rado
Ime in priimek: Rado

en Matej napisal/-a: Moti me le, da ?ef no?e priznati svoje napake.
Brez zamere enMatej, ampak se ti vidi, da ?e nisi v redni slu?bi :-). Ko bo?, te bo ta stvar motila vsak dan (desetkrat).

LP
Rado

PS: A se nismo zmenili, da bodo na tem forumu samo "uporabne" stvari in ne vsesplo?na debata? ADMINISTRATOR, a lahko pusti? samo prvi post tukaj, ostalo pa prestavi? pod diskusije? Sicer bo ta podforum izgubil svoj namen...
labro

Neda, nikarte se ne prito?evat, da noben ni hotel pomagati, jokat, pa krivdo za neuspeh valit na ferajn! :x

Kar pomnim, sem bi ?e vsako leto pripravljen pomagat kandidatom pri pripravi na izpit. Tudi letos, kot je bilo razbrati s foruma.

Kdor je moje te?enje izkoristil, ga pa? je, kdor ne - ugotavljam sedaj po bitki, ko je lahko biti pameten - je na izpitu pove?ini zdrknil. Seveda je moral za uspeh narest velik predvsem sam - med drugim tud mene kej nau?it :wink:

?e pa kdo ?aka, da ga in?truktorji povabimo k utrjevanju znanja, ?aka zaman!

Kot biv?i ?olnik sem sicer ?e vedno prepri?an, da je potrebno Mati?arje nau?it predvsem razmi?ljat, jim potem dati znanje in jih ?ele na koncu, ko jim bo jasno, da je tisto drkanje tam na izpitu nekaj povsem drugega kot resni?nost, prepustiti Zvezinim o?em, da jih ocenijo.
Se pa bojim, da mi zaenkrat ?e ni uspelo vzgojit tak?ne generacije.

Preve? ?asa, pa premau dnarja, bi rekla dva, k sta se tud na Matici s tem v?asih ukvarjala.
Ventil
Ime in priimek: Komac

?eprov, je pa treba Nedo pohvalt.
So ljudje, ki jih preprosto mora? u K... poslat in Neda ga je.
CyberSam
Ime in priimek: Samo Krmelj

Se kr strinjam z labrotom. Pomo? je bila ponujena tud z moje strani in tud cvi?ku. pa ?e me ni noben poklicu tud prou.
Vsekakor pa predlagam, da vsi ki so fliknl napi?ejo konkretno zakaj se je to zgodil iz kere teme in kako naj bi bil po velecenjeni komisiji manever pravilen. Iz tega bi lah tud in?truktorji kj potegnil in dal ve?ji povdarek na doti?ne stvari. Kva pravte.

PS poste bom prestavu ko bo debata zaklju?ena ker je in se bo nabral tud kj koristnega
Dejan
Ime in priimek: dejangrigillo

Men se je zdel, da je na?elnik ?e kr u?inkovito zaklu?u tole debato, pa vidim, da se ?e kr ne mormo umirit
Najvi?ja In?tanca napisal/-a: ... na in?truktorjih je da obnovimo dosedanje znanje in ga prena?amo naprej. Narobe pa je da o teh zadevah razpravljajo te?ajniki. Generalno gledano koli?ina znanja, ki se zahteva za izpit ni tako zelo napa?na, je pa mimo izpitna komisija in njen na?in dela. Marsikatera napaka pa je tudi na nas: premalo iz?rpno podajanje znanja te?ajcem, neobnavljanje znanja in podobno.
Tisto pravilo ki sem ga napisal, ?e kar velja. Dokler ne dobi? dovolj znanja, ne more? razpravljati o njemu. Ker po tele debati znajo dobiti vtis, da je ve?ina znanja ki se ga zahteva nepotrebnega in ga ne potrebujejo za varno plezanje.
Matej, ne pobirat samo slabih stvarih, ki so bile napisane potem, ko te je Nejc okrcal. Prepri?an sem, da ti vsi priznamo, da ve? o nudenju pomo?i ve? kot katerikoli lai?ni alpinist in ne terjaj od nas odgovorov, ki jih bo? potem raztrgal. Pa cele manevre opisovat na forumu tud ni racionalno. Lohk se pa zarad mene enkrat tud dobimo v Turncu in izvedemo vso ?trikarijo od zaustavljanja padca, spu??anja do ponesre?enca, nudenje prve pomo?i, dvig padlega in abzajl z njim, v tistem delu, ki se nana?a na prvo pomo? pri razli?nih vrstah po?kodb, pa ra?unam na tvoje sodelovanje.

Pa brez zamere.
Uporabniški avatar
Najvisja Instanca
Ime in priimek: zadnje guralo

Prav enMatej, o?itno mojega prispevka no?e? razumeti.
Pod tole temo smo se vsi kar dobro razvneli, verjetno celo preve?. Karkoli si mislimo o PZVI in izpitni komisiji , ki dela po svoje, je bistvo to da je znanje, ki se ga zahteva nastalo na podlagi vsaj 60 letnega procesa analiziranja napak in nabiranja izku?enj. Verjemi mi, da je pri oblikovanju tega sodelovalo tudi precej?nje ?tevilo zdravnikov s precej ve? izku?njami kot ti. V procesu re?evanja pa bo vsak moral uporabiti vse znanje, ki ga je dosedaj dobil.
?al smo v zadnjih letih izgubili stik z zdravniki re?evalci (npr. ?tulijem), ki so v?asih predavali o tej temi na Matici, ?eprav mislim, da je to samo problem enega telefonskega klica. Veselilo pa nas bo, ?e se bo? poglobil v to temo in nam jo predstavil.
Moja ?elja je bila, da se vsak v vzgojnem procesu zaveda koli?ine znanja in izku?enj, ki jih je prejel. Vem, da je moje znanje oskrbe ponesre?enca izredno borno, vendar pa je glede na va?e pripovedi, pripravni?ko obvladanje osnovnih ve??in varnega plezanja in presojanja lastnih ter soplezal?evih psihofizi?nih sposobnostih ?e bolj na tleh.
Pripomba se je nana?ala na to: presojo o tem, kaj je prav, kaj se boste u?ili in kaj boste morali znati je stvar in?truktorjev.
Zadnjič spremenil Najvisja Instanca, dne 11 Maj 2005, 10:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne mene več prosit za izpisnice
Uporabniški avatar
Najvisja Instanca
Ime in priimek: zadnje guralo

Odsek ne dobi niti tolarja za alpnista. PD dobi denar od ?lanarine, ki ga v veliki ve?ini prenese na PZS. kljub vsemu pa dobi AO pribli?no 30% denarja ostanka vpla?ane ?lanarine, pri ?emer je na?ih ?lanov pribli?no 2.5 (dva in pol)% v?lanjenih v PD.
Od mesta pa dobimo denar za kategorizirane (samo MR in PR), ki ga ti dobijo osebno. Mo?no je ?e dobiti denar za vadbene skupine do 18. leta, pa ?e to samo za panoge v katerih se tekmuje.
Ne mene več prosit za izpisnice
Uporabniški avatar
en Matej
Ime in priimek: LJ

Jaz sem tukaj, da se kaj nau?im.
?elel bi si ve? alpinisti?nega znanja, ki ga nekateri tako uspe?no zavijate v splo?ne in na?elne odgovore.

Na podro?jih, kjer imam dovolj znanja, se bom ?e naprej vklju?eval v debate, pa ?e se vsi na glavo postavite.

Lepo bi bilo, ?e bi se vedelo, kaj je koristno vedet zase in kaj za komisijo.
Za PP je na strani KA za alpinizem predpisana 21let stara, precej debela knjiga, ki ?e v osnovi ni bila namenjena laikom.

Na?elnik, kupi si psa. On te bo imel za boga in se brez pripomb pustil vzgajat.

Basta
Samo brez panike.
Uporabniški avatar
tagajstna
Ime in priimek: Neda Podergajs

... ker ste mi dali za razmi?ljat zadnje ?ase

Najprej, Labro, ne me narobe razumet. Za svoja dejanja in tudi napake sem sama odgovorna. Ni mi bil v?e? sam izpitni proces, ko so nekateri in?truktorji pomagali izpitnikom, drugi pa ne (ali celo nagajali) in torej tretma ni bil enak za vse. Za to nikakor ni kriv ferajn.

?elim pa izbolj?ati polo?aj naslednjim generacijam, ker mislim, da obstaja prostor za izbolj?ave in to na dveh podro?jih. Izbolj?ave glede samega izpita na eni strani, na drugi pa tiste zares koristne ? glede prena?anja znanj med nami, ferajnovci. Mislim, da se sploh ne zavedamo, kak?no bogastvo znanja in izku?enj imamo na kupu, pa ljudje vseeno delajo neumne napake, zaradi neustreznega (pomanjkljivega) prenosa tega znanja in izku?enj. Pa s tem ne mislim na ?olo, ampak na to da naj bi bila ?ola samo eden za?etnih korakov do ?alpinisti?ne izobrazbe?.

1. Predlogi, ki se ti?ejo priprav na izpit:
? ?Politi?ne?: zakaj ne bo kdaj povabili koga izmed izpitnih in?truktorjev, da bi nam predaval? Recite temu PR, marketing, politika, diplomatizem ali kakorkoli, ampak stavim, da bi na na?e pripravnike takoj ?isto druga?e gledali na izpitu. Saj mogo?e smo pa Mati?arji res glavni in ful obvladamo, a nam to ni? ne pomaga, ?e drugi tega ne vedo. Skratka, lahko bi kaj naredili na temo, kako nas vidi in dojema slovenska alpinisti?na banda! Kar bi navsezadnje vplivalo tudi na vpise v ?olo in ?e kaj.
? Organizirano skupno obnavljanje znanja v tednih pred izpitom.

2. Predlogi, ki se ti?ejo prena?anje znanja in idej znotraj ferajna:
? ?e ta forum je en velik korak v tej smeri. Prav ?elim si videti ve? prispevkov kot je Gri?otov; na uporabne teme. Npr. v ZDA, kjer nimajo te sre?e, da bi imeli AO-je, o strokovnih stvareh razpravljajo na forumih, kjer debatirajo o novi opremi, na?inih varovanja, ?lankih iz strokovnih revij, smereh...
? In?truktorji bi lahko na ferajnu posredovali novo pridobljena znanja, saj so npr. moja stara 5 let ? od pripravni?kega izpita. Zakaj bi bili ?etrtki zve?er le za te?ajce in za bejlis? Zakaj jih ne bi naredili uporabne?
? Lahko bi enkrat letno dolo?ili datum za prakti?ne vaje in posodabljanje znanja, z mo?no udele?bo vseh, ki bi to ?eleli (od te?ajcev do in?truktorjev).
? Lahko bi povabili zunanje predavatelje itd.

Skratka, tole je mi?ljeno kot poziv k razmi?ljanju o tem, kaj vse se da nardit! Se mi zdi, da se bolj spi na lovorikah ?e iz ?raufovih ?asov, namesto gleda naprej.
Never ever give up!!
labro

Neda, ne bom ponovno pisal o tem, kar sem ?e enkrat povedal. Kdor si je znal poiskati pomo?, si jo je. Bila je ponujena.

Na?e (moje) pizdenje ?ez PZVI in Izpitno komisijo izvira iz enakih pomislekov kot tvoje - objektivnost, objektivnost, objektivnost, ...

"Organizirat stvari na ferajnu" je pa lepa fraza ... poizkusi, organiziraj, izpelji ... ali druga?e ... sodeluj v demokrati?ni spremembi delovanja ferajna, prispevaj svoje ...

?e bi te parafraziral bi loh reku, da se valjam po Trdinovi 8 ?e iz cajtov ?raufovih lovorik. Nekajkrat nategnjen s strani vodstva dru?tva, nekajkrat s strani soferajnovcev, sem nekoliko preve? utrujen za karkoli drugega kot za ren?anje in bevskanje ... je pa? na vas, mladincih, da kej premaknete. ?e pa rabte pri tem pomo? je vse stvar - spet ene lepe fraze - enega samega telefonskega klica.
Ventil

"U ?raufovih ?asih" (kadarkoli ?e to pomeni) so ble ?ole, kar se vrvne tehnike ti?e, ?ist u k...

Je pa res, da takrat niti izpitov na zvezni ravni ni bilo, in je bilo bistveno enga ?ez Garderobo dvignit. Da si razumel manevre in vertikalo.

?e si nekje uporabil podalj?evalni ali osmico je bilo bistveno, da je dr?al.
Isto je veljal za provizori?nega, kito, mulinega,...

In razni ?erkeziji v tistih sitih niti do alpinista nebi prlezl.
CyberSam
Ime in priimek: Samo Krmelj

Evo glede na to, da so dnevi vse dalj?i in vse toplej?i in da se enkrat losamo zakajenga bejlija predlagam da se en ?etrtek (npr. 19 al pa 26) nardi ferajn v Turncu, kjer bi lahko novope?eni in?truktorji in alpinisti pokazal kaj jih nau?il. Vsak u ruzak flikne par per?kov par jih da ferajn pa k?n ?nicl in zdru?mo zabavno z zabavnim.
Gost

Super ideja, Syber! LP Jelena
Ventil

Sam per pa ?nicle omeni?, pa je Jelena za.
Uporabniški avatar
MarryPOPINS
Ime in priimek: ?aklina Zahirovic, Vodice

Jest se izglasujem, da pri-vle?em ro?tilj-?ino. Se lahko zmenmo ?e za danes. :mrgreen: ?asa je ?e vedno dovolj.

?ejni znanja, vas pozdravlajo. :wink:
Ja .... lepo se imejte, ne!
Odgovori