Vsestranski cepini

Oprema, strokovni članki, nasveti... in še kaj koristnega
Odgovori
Uporabniški avatar
malbreht
Prispevkov: 48
Pridružen: 21 Mar 2007, 23:12
Ime in priimek: Marko Albreht, Ljubljana
Kontakt:

Živjo,
po svoji prvi grapi vidim, da po hitrem postopku potrebujem cepine oz. stroje. Vem pa že vnaprej, da ne bom plezal nekih orto težkih lednih smeri, niti ne nameravam drytoolat, predvsem si želim čimbolj vsestranskega lednega orodja, ki bo priročno za lažje ledne slapove in grape, torej mora biti priročno tudi za zapikovanje pokonci. To predvidevam pomeni, da ročaj ne sme biti preveč zakrivljen, morebitna naslonjala za roke na koncu pa morajo biti odstranljiva, ne? Skratka, BD Viper in Petzl Quark in podobni me ne zanimajo preveč (ja ali ne?), kljub temu, da so čist hudi, tako da je moj izbor takšen:

1. GRIVEL - Matrix Light
Vsestransko lahko ledno orodje (lopatica ali kladivo) namenjeno tako zimskemu gorništvu kot najtežjim lednim in kombiniranim smerem. Ukrivljen ročaj iz jekla in vroče kaljena okla. Spodaj možnost pritrjevanja zaščite in naslona za prste, zgoraj pa sistema za višji prijem.
Dolžina:50 cm
Masa:520 g
Cena:127,99 € (Iglu)
Slika

2. CAMP - Alpax
Lahek gorniški cepin za klasično in kombinirano plezanje. Moderna oblika, ergonomska oblika držala in dobra uravnoteženost. Klasičen pašček ima dve možnosti pritrditve.
Dolžina:50, 57, 65 cm
Masa:550g /50cm
Cena:119,99 € (Iglu)
Slika

3. Petzl Charlet Aztar
Vsestransko tehnično ledno orodje, primerno za led in zimsko gorništvo.
Teža:590 g
129,00 EUR (Climbersonly), 145,00 Terra MSG
Slika

4. CASSIN - X- Alp
Lahko vsestransko ledno (lopatica ali kladivo) orodje predvsem za plezanje kombiniranih in tudi lednih smeri. Ukrivljen ročaj. Ročaj je zamenljiv z vsemi orodji Cassin X- serije. Snemljiva zanka z enostavnim nastavljanjem.
Dolžina:50 cm
Masa:585/ 575 g
Cca. 130 € (Iglu)
Slika

5. čist tko zraven limam: BLACK DIAMOND - Viper (ali pa Petzl Charlet Quark in podobni)
Ledno orodje (lopatica ali kladivo) izdelano za ledno plezanje. Ukrivljen ročaj izdelan po tehnologiji Hydroforming za večjo togost in manjšo težo. Držalo iz dveh različnih gum proti tresljajem. Spodaj zaščita, ki varuje prste, zgoraj možnost višjega prijema. Pašček Slider Leash.

Dolžina:50 cm
Masa:625/655 g ( kladivo ali lopatica )
Cena: 166,50 (Climbersonly) , 188,90 € (Iglu, TERRA MSG)
Slika

Skratka kar mene zanima je ali je moje razmišljanje pravilno, a imate kakšne izkušnje s kašnim od naštetih, kakšno priporočilo, nasvet, sem kakšnega spustil ... karkoli.

Hvala vnaprej za kakršnekoli info,
mare
http://albreht1.blog.siol.net
Uporabniški avatar
Ivan
Prispevkov: 48
Pridružen: 09 Feb 2005, 13:23
Ime in priimek: Ivan Pepelnjak, Zaplana
Kontakt:

Jaz sem imel čisto enake zahteve/pričakovanja kot ti, kupil Viperje in jih ne bi zamenjal za nič drugega.
GregorM
Prispevkov: 450
Pridružen: 09 Feb 2005, 14:47

Meni se Quark čisto obnese kot pohodniški cepin. Če boš kupoval kakšnega od zgornjih, pa priporočam, da ima vsaj malo gumijastega ročaja. Držat mrzlo gladko kovino v roki ni ravno fajn.
Uporabniški avatar
Rado
Prispevkov: 191
Pridružen: 10 Feb 2005, 07:24
Ime in priimek: Rado

Vsi smo si nekoč delali utvare, da obstajajo vsestranski cepini, s katerimi bomo plezali, smučali, hodili in odpirali pivo. Slej ko prej pa vsi pogostejši zimski obiskovalci gora pristanemo pri dveh ali še več kompletih.

Od zgoraj omenjenih sem v rokah držal samo aztarja. V nekem slapu sva jih s soplezalcem za en raztežaj zamenjala za moje quarke, ki sem jih na naslednjem štantu hotel nazaj. Nikakor niso slabi cepini, ampak za navpičen led so quarki še vedno za stopnjo boljši. V kaki položni grapi bi bila zgodba morda obrnjena.

Opozoril bi te tudi na to, da ima Campov Alpax za plezanje neprimerno krivino okla in je, neglede na to, kaj napišejo poleg prodajalci, pohodniški cepin.

Kot že rečeno, za slapove uporabljam quarke, za položnejše grape pa ene starejše grivele, ki jih ni več v prodaji. Prednost dveh kompletov je tudi v tem, da mi okle precej dlje zdržijo. Quarkove so sicer zelo prijazne do ledu in ga ne razbijajo, so pa zelo mehke in jih na skali hitro znucaš. Grivelove okle bistveno bolj razbijajo led (morda so te novejše, kaj boljše), so pa precej bolj vzdržljive na skalah. Grivele prav tako uporabljam za pristope in turne smuke, čeprav bi si takrat želel morda za kak cm daljše ratišče.

LP
Rado
Uporabniški avatar
en Matej
Prispevkov: 220
Pridružen: 10 Feb 2005, 22:48
Ime in priimek: LJ

Aztarji so bli moji prvi "stroji". Za ritje po snegu in za lepo naluknjane slapove do četrte težavnostne stopnje so super.
Glavna slabost, ki me je precej motila, je njihova majhna teža. Če je led trd in nenaluknjan moraš mlatit kot žival. Kot bi z lesenim kaladivom žeblje zabijal. Pa še ne sedejo dobro v luknje od Quarkov, Viperjev in podobnih splošno razširjenih živali.

Zdaj imam Viperje. V led lepo sedejo, zataknit se tudi kaj da, kakšen klin zabit tudi, ročaj se da zapičit v sneg, če je dovolj mehak. Probal sem tudi Quarke, ki so mi tudi všeč.

Za težji led in mikse, pa so Nomici in podobne skirce seveda čisto druga dimenzija.

Torej tudi s Quarki in Viperji se da čisto spodobno hodit. V ledu pa so precej boljši od tvojih favoritov. Aztarje moraš v strmem ledu kar malo stisnit. Brez paščkov si jih pa sploh ne predstavljam.
Samo brez panike.
Uporabniški avatar
Izi
Prispevkov: 427
Pridružen: 25 Mar 2005, 10:20
Ime in priimek: Brezovica

Trenutno uporabljam Aztarje in sem z njimi zadovoljen :) , predsem, ker so relativno lahki, imajo dobro klino in dober sistem paščkov. Uporabljam jih za grape in plezanje slapov. Univerzalnih cepinov mislim, da ni. Priporočam, da preizkusiš različne stroje in se odločiš za tiste, ki ti najbolj ležijo v rokah (npr. greš v Mojstrano, kjer pleza veliko ljudi z različnimi stroji,... :wink: )
Izi
Uporabniški avatar
malbreht
Prispevkov: 48
Pridružen: 21 Mar 2007, 23:12
Ime in priimek: Marko Albreht, Ljubljana
Kontakt:

Aja, pozabil napisat še epilog: valda sem popustil svojemu začetnemu nasprotovanju teoriji množic oz. črednemu nagonu in pač počakal na razprodaje - za 2×150 eur sem v Igluju kupil zadnji par sedaj najboljših cepinov na svetu, Viperjev drgač ;) So pa hoteli še 50 eur (?!) za original paščke pa sem jim reku, da za ta denar naj jih pa kar imajo, sej bodo home made prusiki z elastiko še boljš! :shock:

Hvala vsem za nasvete!
Odgovori