Ker za vikend ne bom pohajkoval okoli Vršiča, sem danes izkoristil "frejdej" in kar zgodaj parkiral na vrhu prelaza(cesta suha in brez snaga).Najprej sem "pičil" v Pripravniško grapo, ker mi je bil glavni cilj da presmučam Župančičevo smer, mi je smučarsko ogrevanje v Pripravniški kar dobro delo, saj je Župančičeva v teh razmerah občutno težja kot pa kaže ocena.Pripravniška bi bila še lepša če bi bilo v njej manj trdih(poledenelih) stopinj od pešcev, čez Župančičevo je kar dobro shojeno, le v osrednjem delu so stopinje malo zapihane, opast na vrhu preprečuje da bi kasneje spust začel v vpadnici grape, a s tem (10m levo), se težavnost nič ne zmanjša, ožina je za zavoje preozka(sem pri parih metrih "štanfanja" strgal po skali, nižje pa se psihično in tudi zaradi dobrih razmer stanje normalizira, prehod v spodnjem delu je strm, a je sneg prvovrsten(trdo in malo odjenjano).Butinarjeva grapa je idealna, jo pa ne priporočam plezati z enim cepinom(trdo in ledeno).Spust iz Velike Mojstrovke sem začel desno od vpadnice vrha, (običajna varianta ki obkroži vršnji del je v celoti v kloži) spodaj pa do prehoda v Grebencu pa izredna smučarija po 2 cm odjenjani podlagi.ua.....
fotke na spodnji povezavi
http://picasaweb.google.com/javorsek.ja ... Mojstrovka#