Rušica, Za prijateljice

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
GregorM

Davnega leta 1997 sta takratni načelnik Komac in njegov naslednik Bevk zlezla lepo linijo v Rušici in ji dala še lepše ime - Za prijateljice. Danes sva šla z Nedo pogledat, kaj sta namenila svojim prijateljicam.

Smer poteka po sistemu plitkih zajed, ki se občasno izgubijo v platah in se potem spet pojavijo. Plezalni gibi so lepi, smer je skoraj opremljena (kakšen manjši frend pride prav). Midva sva plezala na pogled, edino v najtežjem raztežaju se je Nedi malce zataknilo in ga je pofrikala v drugem poizkusu. Pa ni bila težava v oceni (okoli VIII+), ampak v zelo tankih "Rio Mare" ročnih svedrovcih, na katere ni hotela past in je šla v prvo raje previdno pretipat, za katerim robom se skrivajo grifi.

Slika
Drugi raztežaj

Slika
Vsi štanti so opremljeni za spust. Na sliki se ravno spuščava čez najtežji raztežaj.
Uporabniški avatar
Najvisja Instanca
Ime in priimek: zadnje guralo

Kaki Rio Mare prosim, če piše gor Eta Kamnik.
Rio Mare si takrat dobil samo v Djutifriju.

p.s. smer je bila takrat kr topšit navrtana proti ostalim, ploščice pa v resnici kupljene in ne doma narejene. Me pa res zanima kok so kaj vijaki zarjaveni.
Ne mene več prosit za izpisnice
Uporabniški avatar
tagajstna
Ime in priimek: Neda Podergajs

Smer je po mojem mnenju opremljena ravno prav - svedrovci tam, kjer so nujni in nič več. Edino, res bi me zanimalo, kakšno obremenitev bi po 15 letih prenesli. Vijaki so se mi zdeli kar dobri, ploščice pa precej manj - so v precej zarostanem stanju. Pa tudi malo premalo kompletov sem imela in nisem vsega vpenjala, kar bi potencialen padec lahko spremenil v "zadrgo".

Če je kdo kdaj delal kakšen poskus, kakšen padec zdržijo zarjaveli svedrovci, naj kaj objavi.

Drugače mi je pa bila smer prav všeč - dobri gibi in raznolika plezarija.
Never ever give up!!
KatjaR
Ime in priimek: Katja Rostohar

Čestitke ... glede na podvige, bi vaju lahko ferajn (Izi) nagradil s kakšnim klinom in kompletom.

LP, K

PS: Fanje, smerco bi pa lahko malo lepše vzdrževal, če je že Za prijateljice
sam gor
Uporabniški avatar
Izi
Ime in priimek: Brezovica

Čestitam za vzpon. :D Sedaj pa samo z ognjem in mečem naprej.:evil:

Klini vaju že čakajo, samo oglasita se kakšen četrtek.

Izgleda pa, da bomo res morali počasi opustiti nagrajevanje s klini in namesto njih podeljevati ploščice za svedrovce. :P
Izi
GregorM

Tile svedrovci mi niso dali miru in sem šel malo računat sile pri padcu (http://www.bealplanet.com/portail-2006/ ... oc&lang=us)

80 kg plezalec, privezan na precej dinamično vrv (Beal Ice Twin) ima vpeto zadnje varovalo 10 m nad štantom in nato pade. Sila na zadnji svedrovec bi bila:

2 m nad kompletom: 6 kN
5 m nad kompletom: 8 kN
10 m nad kompletom: 10 kN
20 m nad kompletom: 11 kN

Po Petzlovih informacijah ročni svedrovec z 8 mm vijakom drži 15 kN, torej ni nobene potrebe, da bi nosili več kot 2 kompleta v take smeri 8)
Razen če so bile tiste tanke ploščice namenjene kakšnemu tehničarjenju in držijo manj? Bevk, se slučajno spomniš, kaj sta dajala noter?
Uporabniški avatar
Najvisja Instanca
Ime in priimek: zadnje guralo

Itak da 8mm, saj že takrat manjših ni bilo za dobit:

svedr

za ploščice se pa ne spomnim samo, mora še vedno gor pisat če ni rja vsega prežrla :evil: , bom doma pogledal sigurno mam še kako. Ploščice so bile fajn ker so malo prostora požrle.
Ne mene več prosit za izpisnice
Odgovori