Tabor na Korošici

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Uporabniški avatar
Izi
Ime in priimek: Brezovica

V petek zvečer smo se odpeljali na planino Podvežak. Postanek pri Kranjskem raku :P nas je stal dnevne svetlobe na dostopu do koče ter posledično še pijače v koči. :shock: K sreči smo s seboj imeli nekaj železne rezerve, da smo prestali prvo noč na Korošici. Noč je bil topla z malo oblaki, zato sem prespal kar v spalni vreči 5 min od koče. Smrčanje v koči me ni motilo, za razliko od nekaterih drugih.:evil:

V soboto zjutraj sva se z Markotom odpravila ogrevat v Vršiče. Namen je bil preplezati Večerno, dejansko sva preplezala smer Mimo votline. Ker sva časa in volje imela še za eno smer, sva zavila še v Lučkega Dedca. V Levi in Desni je že bilo nekaj navez, zato sva raje zavila v Pintarjevo in jo z užitkom ter v miru preplezala.

V nedeljo sva si z Markotom z zgodnjim vstajanjem zagotovila prvo mesto pod Lučkim Dedcem in šla v Levo zajedo. Smer je lepa, uživala sva v plezariji, skali in lepem vremenu. 8)
Izi
zaspanka
Ime in priimek: Manca, Jesenice

Lep petkov večer na Korošici je napovedoval lep konec tedna 8) V soboto sva z Ano Rosa odhlačali proti Vežici in iz žepa izvlekli skico smeri Geršak - Grčar. Res bi bilo smešno pričakovati, da bova v smeri, za katero vsi pravijo, da je lepotica, sami :roll: Na srečo fantje, ki so prišli za nama, niso imeli enakih namenov in so se 'napenjali' v Tik pred dvanajsto (med njimi tudi naša Urban in Miha)... Ves čas plezanja te res LEPE smeri sva gledali v hrbet navezi iz AO Kozjak (odpadla vaja iz orientacije) in se včasih grozdili na štantu še z Miho ali Urbanom. Ves čas sva po malem jedli in čvekali, na vrhu pa z vso močjo 'izvedli' matičarski vzklik :P Spustili sva se po potki nekje na koncu Vršičev - ne vem, ali je ta tista med Vežico in Vršiči, je pa lepa :oops: Na sestopu naju je spremljal en mladi (najbrž :oops:) kozorog, čez Petkove njive pa sva prišli do jote in radlerja. In puhice, ki je zvečer privabila kakšen pogled in obžalujoč nasmeh - res se jo je splačalo prinesti gor :evil:

Fajn dan, fajna družba in krasna smer :D :D :D
G-G, V+, 390m
davek: dolg petzlov komplet :cry:

Ana, bi še kaj dodala? :wink:

V soboto je prišla gor Marinka, s katero sva bili zmenjeni za nedeljsko uživanje v SZ razu Vežice in Smeri mimo votline v Vršičih...

Marinka, boš ti, ane?

Morda bo celo kakšna slikca :roll:

Uživejte in srečno!
:wink:
Na juriš! :P
Marinka
Ime in priimek: Marinka Simec Romih

Na Korošico sem se v zadnjih 4 tednih zapodila že tretjič, tokrat z Igorjem. Ker mi ni bilo treba nosit vrvi, je bil vzpon lažji in hitrejši. Tudi spanje na skupnih ležiščih je potekalo brez motenja posesti in smrčanja, zato sva se z Manco v nedeljo zjutraj lahko spočiti lotili Severozahodnega raza v Vežici (V+, 220 m).

Žreb je dodelil prvi, najtežji raztežaj meni, tako da ni bilo izgovorov, da se še šlepam na boljše soplezalke. Smer je res lepa, zlasti v prvem raztežaju v direktni verziji, kjer se hkrati poleg previsa in zajede nahaja še plata s čudovitim stopom, tako da ni težav tudi za manjše in šibkejše. :) Orientacija je dokaj enostavna; težav s časovnico tokrat ni bilo. Na vrhu sva prečili v levo - po Vršičih do prehoda z Lučkim dedcem.

Sledilo je še izplezavanje v Smeri mimo votline (IV, 100 m), ki se nahaja točno tam kot prejšnji teden, ko smo z Lauro in Katjo že stale pod njo in tuhtale ali je balvan ploščat ali okrogel. Je ploščat.

Bil je res super, vzpodbuden, topel in neproblematičen dan. Še si želim takih v tako dobri družbi!
aname

V soboto sva se z Jernejem Horvatom v družbi še ene naveze (Luka Č. in Janez J.) zapodila v smer Severozahodni raz v Vežci. Mislim, da smo vsi zelo uživali v lepi smeri in dobri družbi. Bilo je res fino, morda za Jerneja in Luko mogoče malo manj saj sta se oba zaradi obhoda težjega dela pošteno namučila pri vlečenju štrika na prvo sidrišče. Ko je trenje popustilo ni bilo več težav, sledila je uživancija do vrha ter borovčast boj/setop do bajte :D .

V nedeljo sva se z Janezom J. preizkušala v Smeri mimo votline in Lukmanovi smeri. Kljub temu, da sta obe smeri menda lahki sva mi dva šla malo po svoje, kjer sploh ni bilo tako lepo in predvsem lahko. Janez je pokazal svoj moški pogum in naju kljub lutanju spravil čez najine zalutano težje prehode. Kljub temu, da nama je orientacija rahlo pešala sva imela zanimivo lep plezalni dan.

Na splošno pa je bil tabor poln smeha s hudimi forami in zanimivimi debatami. Hvala inštruktorjem (Izi, Davor, mr. načelnik Jerman), ostalim pomagačem (Knop, Neda, Bevk, Igor, Ana R.) ter vsem udeležencem (Luka, Jernej, Janez, zlata naveza Boris&Boštjan, Manca, Marinka, Nadja, Mica, Luka, Andreja, Pero, profesor Marko in najbrš še kdo) za lep zabaven vikend!!
Mica
Ime in priimek: Ljubljana

Ta konec tedna je bil na Korošici organiziran plezalni tabor.
Plezala sem z Davorjem. Davor je vse štiri smeri preplezal kot prvi v navezi. Je izvrsten plezalec, veliko sem se naučila. Hvala! Upam, da me še kdaj vzame s sabo.
Hvala tudi drugim udeležencem za dragocene plezalne nasvete in prijetno druženje.
Najino izhodišče za vzpone v severozahodni steni Vršičev je bil Kocbekov dom na Korošici. Dostop je hiter in nezahteven, prav tako tudi sestop.
V soboto sva se odpravila v Smer mimo votline. Vstop sva zgrešila in namesto nje, kot kaže, preplezala Smer PA. Glede na to, da je v vodniku ne najdem, naj še Davor kaj napiše o njej. Pravzaprav sploh ne vem, ali se tako imenuje. V smeri je ostal en klin.
Potem je na vrsto prišla Smer mimo votline (IV, 100 m), ki je precej razgibana in orientacijsko zahtevnejša. Ko sem nekje na sredi smeri naletela na težave in pozabila potehničariti, mi je moral pomagati Davor. Tja se bom torej morala še enkrat vrniti.
V nedeljo pa sva pri izbiri smeri imela več sreče. Lukmanova (IV+/III, 150 m) je čudovita smer, ki postreže s kaminskim plezanjem. Plezanje v njej je čisti užitek. Takoj za nama sta v smer vstopila tudi Igor in Nadja.
Lepa smer (IV/III, 100 m), prva sta jo preplezala Tone Planinšek in Franček Knez, se v prvem raztežaju začne s prelepimi platami, v zgornjem delu pa je smer precej krušljiva. V predzadnjem raztežaju, takoj ob lopi, sva pustila en klin.
Fotografij pa žal ni.
Lepo je bilo! Komaj čakam, da grem spet!
Uporabniški avatar
tagajstna
Ime in priimek: Neda Podergajs

.. pa so smerce letele kot po maslu.

Vsa pohvala tudi zečajnikom. Bolj kot sta Pero in Andreja jamrala, da sta utrujena, bolj sta zategovala. Tako smo v soboto obdelali kar dve ne prav lahki smeri v Dedcu – Levo in Desno.

V nedeljo sva se z Gregorjem še enkrat zapodila v najin izziv - Petek 13. v Vežici. Tokrat ni bilo močnega vetra za izgovor za predčasen umik in sva potegnila do vrha. Smer je skoraj po frikovsko navrtana, a se kljub temu nagaraš čisto v vsakem raztežaju. Prvi in drugi sta zares mojstrsko speljana.
Slika
Zračen raz v 2. cugu

Slika
Plata à la Bohinjska Bela v 4. cugu

Edino z ocenami se nisva strinjala. Po pogovoru še z nekaterimi drugimi, ki so smer plezali, mislim da bi jih bilo dobro pošteno popraviti. Verjamem, da je Silvo Karo superman in ni opazil težav večjih od 6c, ampak kdo, ki pleza tja do 7a, v tej smeri ne bi imel za burek. Predlagava ocene po raztežajih: 7a+, 6c+, 5b, 7a, 6b+, 6c.

Neda
Never ever give up!!
igor
Ime in priimek: igor adlesic

ko sva z Marinko v soboto proti koncu dneva prispela do Korošice, sva lahko videla le množico zadovoljnih, utrujenih in ožganih matičarskih obrazov, kar je imelo za posledico, da se je pozneje zvečer še oskrbnica čudila kam so vsi tako zgodaj izginili.

no, naslednje jutri je predvidenega soplezalca Luko zamenjala Nadja, in tako sva najprej po sledeh Davorja in Mice, napadla Lukmanovo, nato pa še Smer mimo votline, kjer sta nama za vrat dihali Manca in Marinka. Obe smeri sta, če sta plezani po skici, uživaški in opremljeni na pravih mestih.

Zame ravno dovolj plezanja po petkovem SZ stebru Srebrnjaka, ki sem ga po točno letu ponovno plezal, tokrat z Mariom. Brez prenočevanja na planini Zapotok, je bil kar dolg dan.
Uporabniški avatar
Spasiba

Takole, ker se noben od tečajcev (razen Mici) ni upogumil in kaj napisal na temo skupnega tabora, bom jaz natresel nekaj faktov.

Večina inštruktorjev in nadaljevalcev nas je na bajto prišla že v petek zvečer, kar se je izkazalo za pametno stvar saj smo se zjutraj na pogradih lahko pogovarjali o neumnostih, medtem ko so ostali grizli kolena. Po jutranji kavi, čiku (in fugi) smo se razdelili v naveze in plezali tole:

Davor, Mici - Zavozlana smer, Smer mimo votline
Knop, Nadja - Leva, Pintarjeva
Matevž, Peter - Leva, Desna
Neda, Andreja - Leva, Desna
Bevk, Luka - Pahor, Janša
Izi, Marko - Smer mimo votline, Pintarjeva

Ker po plezariji za regeneracijo ni bilo na voljo čokoladnega mleka v zadostnih količinah, smo posegli po slabšem nadomestku v obliki laškega in unionskega piva. Uničili smo tudi večje količine pasulja in ričeta. V nedeljo pa ista zgodba, podobni igralci:

Davor, Mici - Lukmanova, Lepa smer
Knop, Luka - Desna (Ojstrica)
Matevž, Peter - Herletova (Ojstrica)
Igor, Nadja - Lukmanova, Smer mimo votline
Izi, Marko - Leva

Zaključki:
- tečajci so se kljub krajšim smerem dovolj naplezali (če se kdo ne strinja naj se javi), spoznali so, kako se pleza v prilično krušlivi skali slovenskih sten, ko moraš varovanja nameščati sam.
- pivo na bajti je drago
- udeležba tečajnikov je bila skromna, so pa imeli prisotni privilegij, da se na varovališču niso drenjali, ker je vsak inštruktor dobil enega tečajca.
- tabor je minil brez kakršnihkoli pizdarij (tako v steni kot drugače)
- gazdarica bajte je čist faca, razen v primeru ko ji cel taborniški vod ne skače po glavi

S tem taborom smo zaključili še letni del začetne alpinistične šole 2010/2011 na Matici. Zdaj pa brž v hribe, da ne pozabite vsega, kar ste se letos naučili. Aja, naj vas še enkrat opozorim, da brez dogovora s katerim od inšrtuktorjev oz. vodjem šole ne smete plezati po hribih (to je nenavrtanih smereh). Kljub temu da ste opravili šolo, imate za plezanje po hribih še premalo izkušenj, kar lahko privede do nesreč. Zato ste (kot že tolikokrat) vabljeni v četrtek na ferajn, kjer se lahko z izkušenejšim plezalcem dogovorite za kakšno turo.
Mica

Zaključki:
- tečajci so se kljub krajšim smerem dovolj naplezali (če se kdo ne strinja naj se javi).

Jaz bi še. Bi me kdo ta vikend vzel s sabo? Zelo bi bila vesela. 031 271 425
Jernej Horvat

Kot je že Ana napisala, sva v soboto plezala varianto SZ raza v Vežici (obvoz zajede po desni; IV+, 220m) skupaj z navezo Luka – Janez.

Slika
SZ Raz, ki krene desno od votline

Slika
Ana je suvereno potegnila skozi izstopni kamin, ki v zgornjem delu kar preseneti s težavami

Slika
Obe navezi na vrhu

Slika
Ana si je res želela plezat v Ojstrico, ampak tega ni priznala

Popoldne sva z Lukom iskala še Severni raz v Vežici, ga tudi našla, vendar ob pogledu na podrtijo odhitela na ričet. Luka se je kasneje pridružil Knopu v eni smeri v Vršičih, ki jima je popestrila večer do teme.

Plane za nedeljo smo spreminjali od petka dalje in se nato v treh navezah le podali v severno steno Ojstrice. Obotavljanje je botrovalo dokaj poznemu odhodu, zato smo s plezanjem začeli komaj nekaj pred deseto. Knop in Luka sta vstopila v Desno smer, navezi Jerman – Pero in midva z Lukom pa v Herletovo (V, A1/ IV, 450m).

Načelnik pač ni od včeraj in je narekoval tempo, ki ga z Lukom nisva zmogla slediti. Dohitela ju nisva niti na prvem štantu, po nekaj cugih pa sva ju izgubila iz pogleda. Zaradi tega sva se študiranju skice posvetila še toliko bolj in uspešno našla vse prehode.

Slika
Luka fajta tehnični cug (V, A1- Herletova prečnica po Miheliču), za prosto ponovitev nama je zmanjkalo izkušenj, živcev itd.

Slika
V sistemu izstopne zajede. Ko te v severni steni obsije sonce, veš da je že kar pozno. Na uro sem prvič pogledal, ko so se začeli klici iz doline kaj se dogaja. Jerman je bil že pri avtu…

Slika
Po desetih urah in pol plezanja (Mihelič pravi 5-6 ur :oops: ) je bil končno čas za matičarski zmagovalni krik. Naj se na tem mestu ponovno zahvalim oskrbnici Mojci v Kocbekov dom, ki nama je častila štrudelj, čaj in breskve!, ko sva ji vdrla v kočo, medtem ko je ravno zapirala šank.
zaspanka
Ime in priimek: Manca, Jesenice

Bravo!

Tudi za reportažo :wink:
Na juriš! :P
aname

Bravo fanta!

hm hm : Ana si je res želela plezat v Ojstrico, ampak tega ni priznala - ha ha ha - mislim da sem se kr prov odločila!
knop
Ime in priimek: Jernej Knop

Ja da še sam dodam, če je po vsem sploh še smislno...

Najprej moram pohvalit zasedbo za dokaj nesmrčeče noči, ter soliden nivo želje po plezanju, ki smo se ga trudili kar najhitreje znižati... :wink:
Pa nisem siguren da smo bili uspešni.

Tako da čestitke za elan in navdušenje nad hribi...

Zmeraj se najdel tudi nekdo, ki je bil pripravljen na češnjo na torti lepega dne oz. večerno pasedžato, in letos je bil to Luka, fajn.
Pohvale tudi oskrbi suhih grl s strani nadebudnežev, ki je bila letos kr ta prava, he he, kr tako naprej.

In še opravičilo Lukatu, še enemu, za podrtijo ki ni ravno navdušila na začetku...si vsaj na začetku otipal ta pravo Kamniško ''skalo''

:wink: ti je želim čim manj... no je blo pa gor tolk lepš.

Ajd dost hvaljenja vsega in vseh...vam bo še kj zrasel na hrbtu.
vent nous porteras
lukacd
Ime in priimek: Luka Cadez

Jernejevemu opisu plezalskih dogodivščin ta vikend nimam ubistvu nič za dodat. Bile so fajn in lepe smeri, krajše, daljše,... za bonus sva v nedeljo dobila že omenjeni štrudl (Mojca je taglavna!) in pa zvečer na vrhu Ojstrice opazovala sončni zahod. Itak da sva ubistvu tempirala cajt tako, da sva ujela zahod na vrhu :wink: Edino, kar je Jernej pozabil omenit je to, da sva ob vožnji proti domu ves čas skos upala na pumpo, saj je bil avto že kar zelo žejen... Sva jo pol le dočakala v Trzinu... :lol:
Za sobotno "večerno" smer pa vsaka čast Knopu, k je zlezu čez tisto zagozdeno skalo v kaminu.

Fajn tabor, družba pa itak super!
The peak is our goal, but the descent is what we are living for!
Janez18

Aninemu in Jernejevemu opisu tudi jaz skor nč nimam za dodat :D .Ana in Jernej lepo sta tola opisala :D .Dodal bi sam še zahvalu Borisu,da je bil moja žrtu in sva tut midva v soboto odplezala še eno večerno smerco. Smer je bla super in mislm,da sva kar oba uživala v smeri :D .(Boris fotka??).Boris boš še ti kaj dodal?? :D

Hvala lepa vsem 3 soplezalcem (Luka Č.,Boris-upam,da nisem bil preveč resn v primerjavi z Boštjanom :D :D ter Ani Š.-naslednč zberva težje smeri k jih mnda teži grešiš :D ter inštruktorjem,pomagačem in vsem nam k smo pršli.)

Super tabor in vedno super družba!!!!
Odgovori