"..." je odmevalo po Zelenici

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Li
Prispevkov: 14
Pridružen: 02 Jan 2017, 20:39
Ime in priimek: Matevž Štular

Sreda, 15.3.2016

Po jutranjih opravkih na faksu sva se s Krištofom odpravila na Zelenico. V planu sva imela Zeleniško smer, vendar sva bila opremljena tudi za kaj drugega, odvisno od razmere, sva si rekla.

Po napornem vzponu do prve postaje žičnice sva opazila zelo lep snežni pas v Begunjski Vrtači, pa sva si rekla, da greva kar tja. Snežne razmere? Fenomenalne! Navdušeno sva se zagnala v neznano smer in hitro opravila s prvim strmim delom - le na enem mestu je bil prehod zaradi prhkega snega zoprn.
Prispela sva do velike police in se zazrla v tanko zalite plate nad nama, pa sva se zaradi zahtevne možnosti varovanja odločila, da pokukava za vogal. Po polici sva mahnila levo in prišla do nenarejene sveče, od katere se je desno odprl lepo zalit kot. Splezala sva ga in prišla do prekrasnih macesnov, ki so delovali blagodejno na najino psiho. Teren se je položil in po velikem žlebu sva nadaljevala proti vrhu, prečila desno v sosedni žleb in iskala nore prehode vse do vrha, kjer sva se na koncu priključila utrjenim stopinjam prejšnjih junakov.
Sita sva nadaljevala sestop; prečila sva do Sestopne grape, ki ni najboljša za sestop, zato sva se odločila za sosednjo grapo v smeri Šentanskega grabna, katerega sva kaj kmalu ujela in po njem sestopila.

V avtu sva v roke vzela vodniček in pogledala, kje sva bila. V spodnjem delu sva plezala AGT, nato pa sva na polici prečila levo proti Kozorogovi. Tam sva sde hitro odcepila desno v kot(in ne naprej proti sveči, kjer gre originalno Kozorogova). Višje sva se zopet priključila smeri AGT; logični prehodi so bili razlog, da sva v zgornjem delu nevede preplezala AGT točno po vodničku.
Varianta je bila najbrž že kdaj splezana, vendar podatka o tem nisva zasledila, zato sva si jo drznila poimenovati Varianta Lina :shock: .

Ps: ocena variante je cca. III/3, M, 80°, 40°-60°, 150m :mrgreen:.


Slika
Z zeleno barvo je označen potek smeri AGT, z rdečo pa Varianta Lina.

Slika
Tuna v spodnjih delih junaško premguje strmino.

Slika
V elementu.

Slika
Suženj, suženj vertikale.

Slika
Počitek na široki polici, na mestu križanja s Kozorogovo smerjo.

Slika
Izstop iz strmega dela Variante.

Slika
Iskanje prehodov in sledenje smeri AGT.

Slika
Nastavljanje toplim sončnim žarkom, ki so naju na grebenu veselo pozdravili.

Slika
Od Trigláva, do morjá nama segal je pogled...
Krištof
Prispevkov: 27
Pridružen: 26 Okt 2010, 10:44
Ime in priimek: Krištof Fortuna

Druzga kot slikc ob tako dobrem opisu itak nimam dodat.

Slika
Sneg je bil večinoma vrhunski.

Slika
Na trenutke kar strmo.

Slika
V Linini varianti sva se en raztežaj varovala.

Slika
Ena sama poezija.

Slika
Veselje, ki ti ga pričara nora plezarija in narejen kolokvij
:)
As Never Seen. As Never Heard. As Free As A Bird.
Odgovori