Nova razstava v SEM - Afganistan- slovenski pogledi

Uporabne novice in obvestila zanj in zanjo.
Odgovori
Uporabniški avatar
Poison Ivy
Prispevkov: 255
Pridružen: 04 Feb 2005, 14:35
Ime in priimek: Ivana Odič

Lepo vabljeni na odprtje razstave v Etnografskem muzeju jutri, v četrtek ob 18. uri.
https://www.etno-muzej.si/sl/dogodki/af ... -pogledi-2
Razstava odstira poglede na deželo Afganistan, na njegovo bogato kulturno zgodovino in zapuščino, čeprav so desetletja nemirov, ki so se začeli konec 70-ih let, močno preoblikovala to kulturno krajino in ljudi.
Afganistan je malo tudi naša država, slovenski alpinisti so tam orali smeri v pogorju Hindukuša v zlatih letih hippie traila, pa tudi jaz sem v zimi 2013 bila v Kabulu in pokrajini Hazarov, kjer sem med drugim smučala v okviru Afghan Ski Challengea. Ker sem tudi sodelovala pri razstavi s fotkami in predmeti, naj vas povabim na ogled.
Jaz že komaj čakam.
Ob razstavi je izšla še knjiga s članki Slovencev, ki so doživeli Afganistan od 60. let pa vse do danes. V njej je poleg mojega tudi članek Aleša Kunaverja o odpravi, pa še veliko drugih, ki te navdušijo s podobami domišljijskega sveta Orienta, kot so si ga predstavljali Zahodni hipiji doma in njihovo kruto srečanje z realnostjo, ki te dohiti, ko fašeš kakšno eksotično bolezen, za katero so zdravilo že zdavnaj odkrili, samo kaj, ko ga ni za dobit prav tam. Pa vse do bližnjih srečanj s talibani (Lakovič), Kosovega preganjanja korupcije in avanturističnih Matičark. Baje se knjiga najde tudi po knjižnicah.
https://www.etno-muzej.si/sl/sporocila- ... ki-pogledi :razz:
"Maybe true. Maybe not true. Better you believe." - Sherpa saying.
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Leta 77 smo Matičarji imeli društveno odpravo na tamkajšnji 7500 visoki Nošak.
Slika
Doživetje potovanja s kombi vozili, pa gora ter ljudi Hindukuša je nepozabno.
Slika
Odgovori