Grand Paradisoin čez Kuffnerja na Mont Blanc

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
tipitasa
Prispevkov: 48
Pridružen: 10 Apr 2015, 02:09
Ime in priimek: Nataša Vodopivec

Z Blažem sva se prejšnji teden odpeljala v Italijo kej splezat, mogoče tudi kaj visokega. Za ogrevanje in preizkus počutja na višji višini sva šla najprej čez severno pobočje na Grand Paradiso. No, ne najprej, saj sva prvo noč preslišala budilko in zaspala. Dan sva izkoristila za frikanje v platkah nad parkiriščem, potem v drugo pa nama je ratalo prilezti iz šotora ob dovolj zgodnji uri. Mimo Chaboda sva prišla ravno ko se je v koči prebujala druga runda obiskovalcev gore.

Na pobočju pred nama je že četica, ki se vzpenja proti luni.
Slika

Slika

Na vrhu je en trden kipec Marije okoli katerega guidoti štantajo.
Slika

Iz doline Valsvarenche sva se nato prestavila v Courmayeur, kjer naju je sonce tako spražilo, da sva šla kar hitro v Val Veny, piknikovala in si ogledovala ogromne hribe nad nama. Za pavzo sva šla frikat na ene platke nad mestecem Morgeux, kjer je predvsem meni ob hkratnem pomanjkanju tako grifov kot stopov precej razbijalo srce.

Enajstega julija sva šla na fancy vesoljsko gondolo Helbronner (vse je bilo tako čisto in belo kot pri zobarju) na hitro dozo višine. Res so hudi hribi naokoli. Pristopila sva do bivaka Fourche, kjer sva cel dan čmarila, se privajala na višino in opazlovala navezo, ki se je prebijala čez Brenva Spur. Grapica do bivaka ni več čisto zalita.
Še v temi sva se podala plezat greben Kuffner. Prvi stolpič sva obvozila bo desni, kot piše v topotu, okoli drugega pa ni šlo, zato sva šla po levi strani, kjer se je bilo treba prebiti čez ogaben zamrznjen pesek in črn led okoli katerih se je vse majalo. Kasneje sva izvedela, da se je v drugem stolpiču nekaj dni nazaj zgodil podor, in da po desni trenutno ni prehoden. Po tej zagati, kjer naju je že začela loviti svetloba je šlo naprej gladko. Sicer je precej suho in posledično je vmes še en razpadajoč skalnat cug.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Ko izplezaš iz grebena te čaka še malo strme hoje in na koncu ledna prečka do vrha Mount Maudita.
Mavrica!
Slika

Slika

Iz Maudita sva se spustila do poti Trois Monts in ker sva bila že tako blizu Blancu in ker sva imela še kar nekaj časa, sva se odločila, da greva še tja gor.
Ker kup snega
Slika

Na vrhu! :oops:
Slika

Na levi Mont Maudit, na desni Mont Blanc.
Slika

Sledil je še dolg sestop mimo koč Gouter in Tete Rousse, kjer naju je ujel krasen sončni zahod in so začele boleti noge, do koče Nid d'Aigle za katero sva že mislila, da sva jo zgrešila in kjer sva nato prenočila pred zaklenjenimi vrati, pokrita s svetlečimi odejicami.

Slika

Slika

Naslednje jutro sva šla z vlakcem in žičnico v Les Houches, do Chamonixa in med avtobusno vožnjo skozi tunel veselo mljaskala tople sendviče.
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Matičarji pred 40. leti prav tam:

Slika
Kufner
Slika
Vrh

(obe fotki: Lidija Honzak)
Odgovori