Alpinistični odsek PD Ljubljana Matica
Topel domek za vsakogar
 
Prijava |  Registriraj se |  Pomoč pogostih vprašanj  | Seznam članov |  Išči  | Galerija

Alpinistični odsek PD Ljubljana Matica Seznam forumov » Alpinistični vzponi » Tatre in Aggtelek
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Tatre in Aggtelek
PrispevekObjavljeno: Čet Avg 16, 2018 11:24 am Odgovori s citatom
goska
 
Pridružen/-aSre Maj 2016 19:08
Prispevkov16
KrajŽiga Gosar


Jaka, Vid in jaz smo se udeležili Erasmus+ tabora v Visokih Tatrah in v Aggteleku na Madžarskem.

Začeli smo v soboto (4.8.) z vožnjo do Tater. Tam smo se dobili z Madžari in skupaj dostopili do koče, prtljago pa nam je peljal avto. Da ne bi šel dan v nič, smo se zapodili v steno blizu koče (oziroma Horský-ega Hotel-a). Nobeden od "domačinov Madžarov" ni vedel nič o smeri, ampak je zgledala plezljiva linija. Vsega skupaj je bilo za en raztežaj (50m), moja varianta okoli V, Vid in Jaka pa sta šla bolj naravnost po VI. O smeri (ali steni) tudi kasneje nismo našli nobenih informacij, nismo pa bili prvi, saj smo našli v smeri lesen klin in na vrhu gurtno za abzajl.

Kupi borovnic na sestopu.

Pozno zvečer so prišli še Islandci, tako da je bila zasedba popolna.

Naslednji dan smo se, kljub ne-najboljši napovedi odpravili plezat lep greben (III) na Žabi Kon. Po prvem raztežaju se je vreme poslabšalo. Če nas dež in sodra še nista pregnala, nas je grmenje, tako da smo po hitrem postopku zabzajlali in za seboj pustili 100€ vreden štant.


Žabi Kon na sredini slike.


All fun and games, dokler ni prišla nevihta.

Naslednji dan nismo imeli motivacije ponovno dostopati do Žabjega Konja v ponovno slabi napovedi, tako da smo plezali krajše (okoli 100m) dolge smeri v Ostrvi (20 min od koče). Prvo smo splezali po skici, potem pa še dve brez skice, ker smo imeli zelo nepopolen vodniček. Zadnjo je Vid splezal na A1/A2, jaz sem se kot drugi trudil preplezati prosto, ampak sem moral priznati premoč in sem jo splezal na A1. Kasneje smo v nekem vodničku na internetu našli oceno VII-/VII, s katero se ne moramo strinjati.

High-air bouldering

TehničarjenjeSledila je ponovna odprava na Žabi Kon. Dostop je potekal v stnjeni koloni zaradi horde pohodnikov ki so šli na vrh Rysy s katerim si je naš dostop delil prvo uro dostopa. Do stene smo uspeli priti prvi, za nami pa še veliko število navez. Kljub vsemu našega štanta ni bilo več - so ga pobrali prejšnji dan. S Konjem smo hitro opravili in potem v sosednjem hribu (Volia veža) splezali še Štaflovko (V). Vse skupaj pa je vzelo že preveč časa, tako da smo zamudili prevoz prtljage od koče do avta.

Žabi Kon v boljših razmerah

Štaflovka#Hannolding

Madžari in Islandci so se medtem odpravili na Madžarsko, mi smo pa še malo podaljšali Tatre. Naslednji dan je bil restič. Z Jakom pa sva zvečer dostopila do Batizovské Pleso (jezero) pod Batizovský štít-om, Vid pa se je nekaj prehladil in je počakal v dolini in kuhal juhice. Naslednji dan sva plezala Kuttove plate (V), ki so "legendárna cesta" kot pravi vodniček. Na sestopu naju je ujela nevihta, tako da sva imela premočeno vse od gat do spalke.

Kuhinja z razgledom

Kuttove plateSestop: Kaj ti bo GoPro, če maš waterproof telefon? Videa ne uspem dodat v post, tako da morate kliknit tule.

Ker je bilo vse mokro, smo se odločili, da je Tater za prvi obisk dovolj in se odpeljali v Agttelek. Kaj točno se dogaja v Aggteleku še vedno ne razumemo prav dobro. To je neko plezališče v narodnem parku, tako da jim pustijo tam plezati samo 3 dni na leto, ko organizirajo tekmovanje (kdo spleza več smeri) in festival. Po tekmovanju poberejo vse(!) svedrovce ven iz stene in poskušajo naslednje leto sestaviti drugačne smeri. In to v 3 sektorjih ki skupaj premorejo 30 smeri. En dan tekmovanja smo itak zamudili, drugi dan smo imeli za izgovor mokre plezalke in smo se šli raje hladit v bližnjo jamo. Tretji dan pa smo celo kaj splezali. Drugače pa smo moči raje prepustili za pitje palinke in islandskega žganja.


Sektor Afrika imenovan po beli skali v obliki Afrike na sredini slike.


Lep pozdrav od vseh
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom goska Pošlji zasebno sporočilo
Tatre in Aggtelek
  Alpinistični odsek PD Ljubljana Matica Seznam forumov » Alpinistični vzponi
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.