Lovljenje poletih utrinkov

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Li
Prispevkov: 14
Pridružen: 02 Jan 2017, 20:39
Ime in priimek: Matevž Štular

Naj še jaz vstavim kaseto v forum in jo zavrtim malo nazaj, na začetek poletja. Junij sem preživel v svoji sobi, kjer sem se učil. Če je treba, je treba. Čas mi je krajšalo le frikanje, za hribe pa sem rezerviral ostal del poletja.

Kot se spodobi, lepo po vrsti, je prišel dan XXX. Z Borisom Sedejem (AO Idrja) sva se dobila v Vasi na skali in se ob prijetnem pogovoru odpravila do SZ ostenja Lepega špičja. Tam je izbral smer Jeglič - Ščetinin, 500m VI+. Dan je bil lep in plezarija je potekala tekoče. Kmalu sva dosegla vrh, ko so naju ujele meglice, zaradi katerih sva morala malo bolj napeti oči, da sva našla izstop Tumove smeri, po kateri sva sestopila. Na sestopu sva videla še Bora Levičnika in Matijo Volontarja, ki sta z nasmeškom na obrazu pogledovala proti vrhu Labrje, kjer so se svetlikale Palme in valovi. Sestop, stisk roke in vožnja domov. Alpinist, bam.

Slika
Dostop prek meglic.

Slika
Vmesno poplezavanje...

Slika
Smo le obiskovalci njihovega kraljestva.

Slika
Pa smo!

Sledila je SMARovska akcija na Norveško, ki je lepo opisana na linku: https://ka.pzs.si/novica.php?pid=12787.
Naj dodam, da so Norvežanke mistična bitja s čarobnimi zlatimi lasmi, ki vabijo mladega alpinista na stranpot, kjer se bistvo skrije zamegljenemu pogledu. Moj nasvet: drži se stare, dobre in sive... skale, vertikale. Tam leži sreča.

Slika
V smeri Hoka Hey z Žigo Oražmom.

Slika
Jernej lula v fjord.

Slika
Jernej na obzorju.

Slika
Z Borom v platah.

Prihod nazaj domov iz Valhalle je bila nagrajen s počitkom, ki ga je presekal klic Vida Vilharja; ideja, beseda, dejanje. Potek ne bi mogel biti lepši in bolj preprost. Končno nama je uspelo prisopihati v Zadnjico; bila je temna noč, a prijetna, saj je bilo toplo z le redkimi vetrovi. Nasljednje jutro sva se odpravila do vznožja SZ stene Vršaca, ki sva ga preplezala po Puntarski smeri(VII-, 850m). Prvi del se začne obetavno. Več ne bi dejal, ker več tudi ne ponudi. Izstopiš na sistem strmih polic in trav s skalo, ki odvrne od misli na nenavezano plezanje. Tako se v drugem delu giblješ v območju odprtega raza, levo in desno, nato pa hop, pod ogromne strehe! Že pogled je vabljiv; skala odlična, prehodi pa izjemno lepi. Sledil je tretji del, ki drži do samega vrha (ubrala sva izstop skozi okno - VI, namesto originalnega, ki malo zavija - IV). Zadnji del te le stežka pusti ravnodušnega; bravo, Svršac!

Slika
Lep in vesel, za ožent!

Slika
Na koncu začetnega dela smeri. (foto: Vid)

Slika
Prehod mimo ogromnih streh. (foto: Vid)

Mravljinčki so še kar praskali po podplatih. Želja je bila plezati tekoče, lahkotno in hitro. Zato dva se z Markotom Aničinom odpeljala v Vrata, kjer sva spraševala po poti na Jalovec, pa nama je, ne vem zakaj, nihče ni hotel opisati. Ker je bil napovedan vroč dan, sva se hitro zatekla v senco Stene, kjer sva nenavezana v navezi splezala Dolgo nemko z razom prav do vrha. Prekrasno!

Slika
Pavzaaaa.

Slika
Mantle time!

Slika
Vrh Jalovca po napornem dnevu.

Naslednji dan sva z Borom Levičnikom iz Krme že občudovala Nebeško streho (VIII+, 300m) v Velikem Draškem Vrhu. Plezanje je težko in konstantno, v najtežjem raztežaju pa dobiš priložnost obešanja v 3 metrski strehi. Svetovno! Meni je uspel splezati na pogled, Bor bo pa še kdaj prišel. Upam, da streha zdrži še čim več hrabrih iskalcev diamantov...

Slika
Prvi raztežaji.

Slika
Bor v elementu.

Ne mine nekaj dni in nekaj ur potovanja, že občudujemo širna prostranstva Gruzije. Več si lahko preberete na linku: /www.pzs-ka...???vsebina/še/ni/na-voljo/??/. Še vseeno pa prilagam nekaj teaser-slikic.

Slika
Lepi konci za taborjenje.

Slika
Mal aklimatizacije.

Slika
Welcume to Gorgia! (z razgledom na najvišji vrh Shkharo)

Slika
Meri garba po hribu navzgor!!!

Slika
Višje ne gre...

Pa smo prišli do konca avgusta. Hvala za pozornost, dame in gospodje!
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Štulči mlajši, čestitka za vse ti pristoji!
Pripis:
Na tem ferajnu je treba objaviti še njegovo poreklo: Mami Vesna je bila nekje v pradavnini na plezalni šoli, ki sem jo vodil, med najbolj prizadevnimi in radovednimi tečajci. Fotr Štuli pa je dolga leta v navezi z Matičarjem Ničotom Kregarjem širil ugled našega kluba v najbolj konkretnih dolgih hribovskih smereh.
Naročilo:
Pa doma pozdravi, pa povej, da smo še »vedn kr u redu«.
Odgovori