Črni graben, Mošeniška, Kovinarska

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
rner
Prispevkov: 34
Pridružen: 31 Dec 2016, 17:13
Ime in priimek: Blaž Karner

V torek 19.2. sva z Žigo Gosarjem plezala Črni graben v Storžiču. Spodaj po Kramarci so bile razmere dobre, v samem grabnu pa nekje vmes, tako da je bilo kar zanimivo.

V Črnem grabnu:
Slika

V petek 22.2. se z Maticem Štrancarjem otovorjena z vso možno opremo odpraviva pod Veliki vrh v Košuti. Po ogledu vseh možnih linij in pršnih plazičev v večini le teh, splezava Mošeniško smer in ob spremljavi močnega vetra sestopiva na Hajnževo sedlo.

Matic na nekje na sredini Mošeniške:
Slika

Potem pa je prišla sreda 27.2. in navsezgodaj se iz Ljubljane odpravimo Marko Aničin, Aleksander Kranjc ter jaz. Na Vršiču parkiramo še v trdi temi, kjer nas pozdravi veter, mi pa v upanju na sprejemljive razmere proti steni Velike Mojstrovke. Dostop je bil za vršiške razmere dolg, kake 3 urce, detajl le tega pa seveda sitna izpostavljena greda z ekstra gnilim snegom. Nekje na treh četrtinah grede ugotovimo da bi se splačalo razvit vrv.

Detajl dostopa:
Slika

Po uspešnem dostopu si ogledujemo smer Debelakove in soglasno ugotovimo da sneg drži čisto nič in da nam ni do prekopavanja spodnjih položnejših raztežajev, zato pogled usmerimo levo proti Kovinarski smeri, ki je zgledala suha. Po prvem raztežaju sezujemo dereze in rokavice in uživamo v skoraj poletnih razmerah, prekinjenimi s kakšnim gnilim snežiščem.

Aleks v tretjem raztežaju:
Slika

Name pride najlepši raztežaj, čez kompaktno ploščo s samimi pozitivnimi grifi, Marko pa vodi izstopne raztežaje, spet po zelo neugodnem snegu, ki komaj samega sebe drži gor.

Lepa prečka:
Slika

Na izstopu nas pozdravi še opast, mi pa levo mimo nje na vrh.

Izstop:
Slika
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Ekipa je to zimo končno ujela razmere v eni od daljših, resnejših severnih sten Julijcev.
Takšne reči so nekoč veljale za vrhunski alpinizem.
Tudi danes Matičarjem lahko mirno dajemo takšen poklonček.
Ker smo nekateri takšne reči pozimi redno počeli: zase, v imenu športa, pa tudi v »čast in slavo kluba«.
Odgovori