Direktna v Štajerski Rinki, Bela grapa

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
skywalker
Prispevkov: 4
Pridružen: 15 Jan 2018, 00:17
Ime in priimek: Marko Aničin

V nedeljo (3.3.) sva se z Blažem Karnerjem po sredini Kovinarski znova navezala. Krenila sva v Direktno v Štajerski Rinki, računala sva na pretežno suho skalo. Jutranji pogledi proti steni pa niso obetali povsem poletnih razmer, sreča pa je vendarle bila na najini strani, saj je že na vstopu zaškripalo.
Slika

V drugem raztežaju sva pikala škripavec v zajedi.
Slika

Po treh kombiniranih raztežajih sem suhi skali primerno obul plezalnike in se v preveliki naglici podal v kočljivo prečko čez snežno zaplato. Da sem izpolnil nekaj letno kvoto neumnosti, sem prehitro zaupal skali, ki je kukala iz snega in se po njem podričal. Žal sva takrat izgubila nekaj opreme (najditelju: piva in krofov). Izustil sem nekaj krepkih, časa pa nisva izgubljala; prečke sem se vnovič lotil bolj previdno.

Blaž gre čez previs! Bolj smotrno je ostal kar v kvedrovcih.
Slika
Slika

Do vrha grede je bilo treba še čez nekaj skale in snežišče, tam so mokri plezalniki romali v nahrbtnik. Svetlobe je bilo še za dva sitna raztežaja, kjer sva se srečala s požlejenim detajlom in krušljivo skalo. Preostala raztežaja sva si osvetlila sama.
Slika

Pri vpisni knjigi sva zvila vrvi in raztegnila nasmeške ter jih ponesla mimo Frischaufovega doma. Najlepša hvala oskrbnikoma za gostoljubje, za pivo in pecivo!



Teden dni pred tem (24.2.) pa me je Krištof Fortuna povabil na prvo poizpitno turo in sicer v Belo grapo. Že dan prej, na predavanju Hansjörg Auerja, je bilo jasno, da so govorice privabile tudi druge naveze. In res je bilo ta dan v smeri vsaj pet navez. Spodnji del smeri je ponudil odličen škripavec ala cham ... pravzaprav je kmalu zadeva spominjala že na pakleniško uživancijo.
Slika

Prehod v lažjo zgornjo polovico pa predstavlja lep kombiniran raztežaj.
Slika

Krišof tik pred izstopom.
Slika
Pod vtisom smeri sva že kmalu kovala nove načrte ...
Ana, klin!
macandcheese
Prispevkov: 81
Pridružen: 23 Nov 2010, 16:10
Ime in priimek: Laura

Našutani mladci, čist hudo!
Bravo!
Hey Joe
Prispevkov: 473
Pridružen: 04 Nov 2011, 11:13
Ime in priimek: Janez Marinčič

Bilo je sedem let nazaj

Laurina naveza je bila pred nama z Urošem. V Direktni pomeni nekje po 250 metrih nad podnom plezati notranji svod slikovite katedrale v njenem previsu, pa na frej, ker smo bili za to. Ko se mi je tudi drugi cug tam izšel brez dotika s klinom, sem s štanta na robu težav pogledal dol...kakšen luft!
In veste, kaj je Uroš Grilj na vrhu naredil: Popokal je vso najino opremo na svoj ruzak, rekoč: "Stari, ti si danes oddelal", in jo nesel dol.
Tudi to so bili časi!
Odgovori