Čopov steber

Herojske zgodbe z gora in gostiln.
Odgovori
Uporabniški avatar
Rado Uroslav
Prispevkov: 9
Pridružen: 30 Jun 2020, 12:56
Ime in priimek: Uroš Radosavljević

Ola, prejšnji teden, napovedno uscanega predzadnjega julija 2020, sva z Griljotom uspešno zlezla Čopov steber v Severni steni.
Že zjutraj sva vedela, da bova zelo verjetno imela težave z vremenom, če ne drugega vsaj pozno popoldne, saj so bile napovedane lokalne plohe. Nihče od naju ni imel niti malenkostne želje ostati 3 dni v steni, tako kot sta storila Joža Čop in Pavla Jesih daljnega '45, zato je bilo treba plezati po principih "pedal to the metal", "finger to the grif"... no, nisva hotela biti mokra, v glavnem :)

Zjutraj naju pričaka šajba in vstopni tunelček - dobrodošli v peklu :P
Slika


Skalaška smer je bila precej zanimiva v detajlu, se pa vleče in vleče, saj je precej smeri speljane po skrotovju.
Slika

Slika


Po tem ko sva prišla do Gorenjskega turnca se zanimive stvar šele začnejo! Sledi spust v grozovite globeli med Gorenjskim turncem in Čopovim stebrom, ki so takrat Pavlo močno zaznamovale. V resnici je grozovita globel smotana izpostavljena prečka po kockasti in začuda precej nekrušljivi skali.
Slika

Sledil je vzpon po generičnih skalah ocenjenih s 4-5 in prišla sva do ogromne votline v kateri je med prvenstvenim vzponom Pavla Joži delala preglavice, nad to votlino je namreč detajl smeri, ki ga je tudi v plezalkah preplezati lep izziv, kaj šele v gojzarjih, kučmah, jaknah in podobnih scenah.

Slika

SlikaSlika
Po nekaj krajših raztežajih sledi tudi najtežji, za njim pa zožitvena "tuba", ki te izpljune ven iz smeri.

Kljub dvomom o tem ali bova mokra ali ne se je nevihta ustavila nad Škrlatico, vrata pa so bila skoraj stalno v jasnini - več sreče kot pameti :)

Čop je v žepu, nekaj izstopnih raztežajev in po 9 urah vzklik na Plemenicah - vrhunsko! ;)
 
 
Crimp or not to crimp, that is the dilemma
Odgovori