V mojem plezalnem "zemljevidu" je kar nekaj belih lis. V Kamniško Savinjskih Alpah nimam splezano praktično nič, je bil že čas, da to popravim in se udeležim tabora Nejca Zaplotnika v organizaciji AO Kranj. Matičarske barve na taboru poleg mene zastopajo še: Anže, Gal in Pinti.
Cel teden prej gruntam kaj bi se lahko plezalo predvsem pa s kom. Smer nekako nagledam, bo treba še navezo poiskat. Med ostalimi Matičarji itak nimam šans, so vsi čist prejaki, se mi pa uspe zmenit s Kristino iz AO Kranj. Je bilo sicer nekaj več dopisovanja in vsega, zakaj ravno ta smer in ne nobena druga.
Par razlogov: smer je bila prvič splezana leta 2023, verjetno ne bo gužve, ker je ocenjena s "samo" V-/IV, in po štriku jo je "samo" 295 m za zlezt. Predvsem pa v smeri ni niti ene prečke in dostop je kratek, opis smeri je pa tudi simpatičen. S Kristino pregledava skico, razdeliva opremo in: "let's the adventure begin" Lets's adventure begin je kar pravo poimenovanje, s Kristino še nisva plezala skupaj, jst pa lahko splezane smeri nad IV+ preštejem na prste ene roke. Sam mava mi2 to!
Dostop od poti do stene čez melišče je malo zoprn, ker 2 koraka naprej, 1 korak nazaj. Vstop v smer se da najt precej enostavno že z vrisom smeri v fotografijo.
Smer štarta Kristina, čez poklino je hitro, v zajedi namesti frenda #3 in malo kasneje sporoči: "škoda, ker nimava še rumenega sabo", vmes najde še par klinov in uspešno pride do prvega nabitega štanta. Z malo več cenzurirane zvočne spremljave uspešno sfajtam prvi cug, na štantu poberem preostanek opreme in se zagledam v kamin s previsi nad njimi. Mi postane še malo bolj vroče, pogoltnem cmok in zginem v kamin. Se zbašem čez, uspešno pridem čez previse in platke. Iščem klin in skalno uho, nekak se nista hotla prikazat zato izkoristim planinski bor za štant.
Čez lažji svet prideva do položne police in raza, Kristina štanta pred ogromnim kaminom, pred katerim je kar nekaj zagozdenih balvanov. Gledava kje naprej, po opisu po desni, po stanju na terenu zgleda lepše po levi. Probam po levi, vedno manj grifov je, ugotovim, da ne bo šlo naprej. Probam po desni, naredim obrat za 180 stopinj in se nekako skobacam čez zagozdene balvane in pridem v kamin. Tam izvedem še en obrat za 180 stopinj, da splezam višje, iz kamina je fantastičen razgled proti Skuti in Rinkam. Vmes se spet obrnem in kmalu izplezam na svetlobo.
Sledi še par metrov čez melišče do konca smeri, kjer se razveževa in nadaljujeva z avanturo sestopa - ob steni greš čez najlažje prehode do poti po kateri sestopiš. By the mimo... vedno imejte opremo pritrjeno nase, drugače bo končala nekje med koncem in začetkom smeri.
Podatki o smeri:
Škarje - Šepet vetra, V-/IV, 200 m (295 m po štriku - 7 cugov), težji cugi so super, sestop zna bit malo tricky. V smeri sva nabila 1 štant in pustila 1 ali 2 klina.
Po pregledu javno dostopnih info, sva s Kristino (AO Kranj) zlezla drugo (znano) ponovitev. Edino četrti cug sva mogoče zlezla malo po svoje in prišla direktno na 6. cug do kamina.
PS: Nekaj slik