Odsek za varstvo narave in gorsko stražo2020-01-24T12:04:54+01:00

Odsek za varstvo narave in gorsko stražo

Gorska straža pri našem planinskem društvu ima dolgoletno tradicijo, saj deluje že od leta 1966. Nekdanje ime ohranjamo zaradi tradicije in prepoznavnosti. Najprej je bila naša poglavitna naloga varovanje zavarovanih rastlin, ki so bile ogrožene zaradi nabiranja, ogroženost le-teh pa se je z ozaveščenostjo obiskovalcev precej zmanjšala. Sedaj je zanje bolj ogrožujoče spreminjanje okolja (izsuševanje, gnojenje, pozidava, onesnaževanje, množični turizem, promet…). Kasneje smo organizirali očiščevalne akcije, te so ponekod še potrebne, vendar je teh akcij tudi spričo večje osveščenosti planincev precej manj.

Glavni namen našega delovanja je spoznavanje narave, razumevanje okoljskih problemov in delovanje v prid njihovemu reševanju ter seveda druženje vseh, ki imamo radi naravo.

Če bi se nam radi pridružili, vam bomo z veseljem pomagali spoznati naše naravno bogastvo. Srečanja in predavanja imamo po dogovoru v društvenih prostorih na Trdinovi 8, najpogosteje na prvi torek v mesecu. Za izlete se večinoma dogovarjamo preko elektronske pošte. Če bi se kdo rad pridružil naši mailing listi, naj piše na stoenajst@gmail.com ali se udeleži katere od napovedanih akcij. 

Vabljeni torej v PD Ljubljana Matica, kjer se boste lahko pridružili skupini naravovarstvenih zanesenjakov. 

Načelnik odseka Bojan Oblak

Novice GS

Predavanje o našem alpskem cvetju

6. maja 2024|

Odsek za varstvo narave pri PD Ljubljana Matica vabi vse ljubitelje narave na predavanje Florijana Poljšaka o našem alpskem cvetju, ki bo v sredo, 8.  maja 2024 ob 17. uri v prostorih PD Ljubljana-Matica [preberi več]

Povabilo k ogledu

20. avgusta 2023|

Povabilo k ogledu dokumentarnih oddaj v spletnem arhivu 365.rtvslo.si/ Na poti z dr. Nado Praprotnik ->>> https://365.rtvslo.si/arhiv/na-poti/174330113 Dr. Nada Praprotnik je botaničarka in raziskovalka slovenske botanične zgodovine. Kot pravi, jo [preberi več]

Zavarovane rastlinske vrste

Varstvo narave v Sloveniji sega v konec 19. stoletja. Med prvimi rastlinskimi vrstami omenjenimi za zaščito je bil Blagajev volčin, za kar se je zavzel saški kralj Friderik Avgust II., ob obisku rastišča na Gori nad Polhovim Gradcem, leta 1838.

V spomin na ta dogodek je grof Blagaj še isto leto postavil na vznožju Polhograjske Gore spomenik, ki še danes priča o naši naravoslovni kulturi.

Na predlog Slovenskega planinskega društva je bil 1898 sprejet zakon za Vojvodino Kranjsko o varstvu planike (Leontopodium alpinum) in Blagajevega volčina (D. blagayana).

Prihajajoči dogodki in aktivnosti GS

Zgodovina odseka

Planinci smo že od začetka v središču naravovarstvenih prizadevanj. Kmalu po ustanovitvi Slovenskega planinskega duštva (SPD) smo začeli opozarjati na ogroženost gorskega cvetja.

Tako je SPD leta 1898 kranjskemu deželnemu zboru »podalo obširno poročilo o svojih opazovanjih, po katerih se more soditi, da preti najkrasnejši cvetki naših planin, to je planiki, sčasoma popolno izmrtje, ker dobička željni domačini in tudi tujci pohajajo na naše planine, ki nabero po cele koše planik, večinoma seveda s koreninami, katere potem za drag denar letoviščnikom in raznim društvom prodajajo.

Če se bo pustilo vse to še nadalje, tedaj se pač sme trditi, da sčasoma o planikah na Kranjskem ne bo niti govora več.« Po zakonskem zavarovanju planike je leta 1899 Planinski vestnik poročal o prvi (in še do danes verjetno izjemni) kazni zaradi kršenja zakona: »Radi ruvanja planik« je bil domačin iz Mojstrane obsojen na 6 ur zapora.

V Planinskem društvu Ljubljana-Matica so Odsek za gorsko stražo ustanovili leta 1966. Ena prednostnih nalog v začetku je bila izobraževanje planincev za gorske stražarje.

Program GS

V tem letu planiramo več  predavanj in študijskih izletov in predavanj.

Natančen urnik dogodkov bo sproti objavljen na spletni strani GS.

Pri delu se bomo navezali na medobčinski odbor za varstvo narave.

Naši člani tudi na svojih poteh po gorah in drugje s svojim ravnanjem dajejo zgled drugim obiskovalcem gora in narave.

Title

Go to Top